Hur man fryser in majs

Vi väljer självständigt ut dessa produkter – om du köper via en av våra länkar kan vi få en provision. Alla priser var korrekta vid tidpunkten för publiceringen.

Det finns några få livsmedel som för mig är en tydlig signal om sommar – mogna persikor, färska tomater från trädgården och naturligtvis majs. Om du någonsin har velat njuta av en bit av sommaren mitt i vintern har vi goda nyheter: Det är otroligt enkelt att frysa in majs. Här är enkla frysmetoder för majskärnor (blancherade och oblancherade) och hela majskolvar.

Hur man väljer den bästa majsen för frysning

Om målet är att fånga sommarens skörd vill du försäkra dig om att du plockar majs som är i högsommar, oavsett vilken frysningsmetod du väljer. Leta efter ax som känns tunga i handen, med rent, vitt silke och inga synliga fläckar på skalet. Du kan också skala tillbaka skalen lite för att kontrollera om det finns gömda insekter eller mögliga kärnor.

Frysningsmetod nr 1: Blancherade majskärnor

Vanligtvis har majs som du hittar fryst i livsmedelsbutiken blancherats innan den frysts in. Detta är ett utmärkt alternativ för att frysa in hemma också eftersom det gör majsen ännu lättare att använda, eftersom tillagningen redan är klar.

Separera majskornen från kolven, blanchera majsen i saltat vatten i två minuter, låt den rinna av och chocka den omedelbart i ett isbad för att stoppa tillagningsprocessen. Lägg majsen på en handduk för att dränera, klappa den torr och frys sedan in i den mängd du vill. Du kan också koka hela majskolvar och sedan ta bort kärnorna för att frysa in dem.

Frysningsmetod nr 2: Oblancherade majskärnor

Min favoritmetod att frysa majs är att frysa dem råa, eftersom det är lätt att göra och mångsidigt. Ta först bort kärnorna från majskolven. När kärnorna har frigjorts från kolven kan du lägga dem i en fryspåse (eller vakuumförsegla dem), märk och datera dem och förvara dem i frysen i upp till 12 månader.

Om du vill använda fryst rå majs, lägg hela påsen i kylskåpet över natten, eller låt påsen rinna under rinnande vatten om du har ont om tid. Fryst rå majs har inte samma konsistens som färsk majs, så jag skulle inte rekommendera den för sallader eller färska salsor, men den fungerar bra i soppor och chili.

Frysningsmetod nr 3: Hela majskolvar

Du kan också frysa in hela majskolvar. Det är bara att skala, blanchera i cirka fyra minuter och lägga kolvarna i ett isbad innan de torkas och fryses in. Se till att ta bort så mycket luft som möjligt från fryspåsen innan du lägger dem i frysen.

Om du vill använda frysta majskolvar, koka upp en kastrull med saltat vatten och koka kolvarna i två till tre minuter, precis tillräckligt för att koka upp kärnorna utan att de blir vattensjuka. Även om konsistensen på majsen inte blir lika krispig och fräsch är frysta majskolvar ganska nära sin färska motsvarighet i smak och konsistens, och det är ett enkelt och snabbt tillbehör för upptagna middagar på vardagskvällar.

Lämna en kommentar