Hur man ångar morötter i mikro

Har du någonsin försökt ångkoka morötter i mikrovågsugn? Om du har kokat vatten och använt en ångkokare på spisen kan du med hjälp av det här göra måltidsförberedelserna effektivare utan att smutsa ner extra grytor och kastruller.

Att mikrovågsugna morötter är ett snabbt och enkelt sätt att lägga till näringsrika och goda grönsaker i din maträtt. Att snabbt ångkoka morötter i mikrovågsugn bidrar inte bara till att bibehålla deras mineraler och vitaminer, utan ger också en krispig och mör smak.

Hur ångar man morötter i mikrovågsugn? Skala morötterna och skär dem i små bitar. Lägg morötterna i en mikrovågssäker skål och droppa 2 matskedar vatten i skålen.

Täck över med ett lock, en fuktig pappershandduk eller plastfolie och låt den gå i mikrovågsugn i 3 minuter på hög effekt. Låt de ångade morötterna ligga kvar i 1 minut i sluten mikrovågsugn.

Ta försiktigt av locket och kontrollera om den är klar. Lägg över morötterna på ett serveringsfat, tillsätt smör och strö över salt och peppar. Njut!

Oavsett om morötterna är färska eller frysta bör du se till att de frysta morötterna tinas upp i mikrovågsugnen innan du tillagar dem. Detta hjälper till att bibehålla smak, konsistens och den allmänna stegligheten .

Att laga ångade grönsaker i mikrovågsugn är ett bra sätt att spara tid genom att snabbt lägga till färska grönsaker för att balansera fibrer och näringsämnen på din tallrik. Dessutom går det inte åt någon olja för stekning.

I den här artikeln ska vi lära oss hur man snabbt ångar morötter utan ångare. Nedan besvaras ofta ställda frågor om att ånga morötter i mikrovågsugn, inklusive tips för att lyckas utan att få mustiga och blöta resultat.

Kan jag ångkoka morötter i mikrovågsugn?

Ja, du kan ångkoka morötter i mikrovågsugn. Faktum är att mikrovågsugn är det snabbaste sättet att ångkoka morötter så att de blir krispiga och ändå behåller sina näringsämnen.

Skala och skär morötterna i skivor så att de kan ångas snabbt i stället för att koka hela. En ljus orange färg visar att de är klara, så håll ett vakande öga så att morötterna inte blir för mjuka och mosiga.

Hur ångar man morötter snabbt?

Det finns tre olika sätt att ångkoka morötter: stekpanna, mikrovågsugnsångare och gryta i gryta. Men om du letar efter snabba sätt att ångkoka morötter är mikrovågsugn det ultimata valet.

Oavsett om du använder mikrovågsugn eller inte förändras smaken och konsistensen inte särskilt mycket. Den enda skillnaden är att ångkokaren gör det lite bekvämare att tillaga dem snabbt.

Om du vill ånga morötter snabbt i mikrovågsugnen ska du skölja och skära morötterna i små bitar. Lägg dem i en mikrovågsugnssäker skål och tillsätt 2 matskedar vatten.

Täck skålen med ett lock eller en tallrik för mikrovågsugn för att fånga in en stor del av ångan. Mikrovågsugn på hög effekt i 3 minuter och låt morötterna stå i 1 minut innan du tar ut dem ur mikrovågsugnen.

När morötterna är helt ångade tar du försiktigt bort locket och lägger över dem på ett serveringsfat.

Hur man ångar morötter utan en ångare

Det finns olika sätt att ånga morötter utan ångare. Ett sätt att ångkoka morötter utan ångkokare är att lägga ett par matskedar vatten i botten av en mikrovågsugnssäker skål med ett lock på toppen.

Tillsätt de förberedda morotsbitarna och koka i 3 minuter eller tills de är mjuka men fortfarande krispiga.

En annan metod är att ångkoka dem i en mikrovågsugnssäker skål med en våt pappershandduk eller trasa på botten. Lägg morötterna i skålen och täck dem med en annan fuktig trasa och låt dem koka i 3 minuter eller tills de är mjuka och mjuka.

Om du inte har några grönsaker som behöver lång tillagningstid, ångkoka dem separat så att de inte är överkokta och mosiga när de är klara.

Tips för att ånga morötter i mikrovågsugn

Här följer tips för mikrovågsugn för att ånga morötter snabbare och mer framgångsrikt:

 • Välj en mängd färska, fasta morötter och tvätta dem noggrant för att få bort all smuts och skräp, och skala sedan skalet. Skär av och släng topp och ändar.
 • Skär de skalade morötterna i 2 eller 3 bitar. Storleken på varje bit är upp till din personliga preferens. Jag brukar skära dem i bitar som är ungefär 5 cm långa.
 • Lägg de förberedda morotsbitarna i en mikrovågsugnssäker skål och täck med ett lock.
 • Mikrovågsugn på hög eller 100 % effekt i 3-5 minuter, beroende på hur mjuka du vill att morötterna ska vara.
 • Ångkoka inte morötter tillsammans med andra grönsaker som behöver kortare tillagningstid, eftersom de då blir överkokta och mosiga när de är färdiga.
 • Tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka botten av ångkorgen innan du lägger i morötterna.
 • Tillsätt lite olivolja eller smör till morötter för att ge dem smak innan du mikrovågsugnar dem.
 • Garnera med kryddor som spiskummin, paprika, chilipeppar eller salt och peppar.

Bästa sättet att ånga morötter i mikrovågsugnen

Du kanske redan har provat olika sätt att ångkoka morötter i mikrovågsugn, från spis till ångkorg. Här är de bästa sätten att ånga morötter i mikrovågsugn som jag har provat:

 • Lägg skalade och skivade morötter i en stor mikrovågsugnssäker skål med ungefär en tum vatten i botten.
 • Låt den gå i mikrovågsugn i 3-5 minuter på hög effekt och rör om varje minut för att få en jämn stekbarhet. Ånga ska komma ut från skålens överkant.
 • När du är klar häller du de ångade morötterna i ett durkslag och låter dem svalna i någon minut. Ångan ska fortsätta att tillaga dem perfekt.
 • Efter ångningen tillsätt 1-2 teskedar smält smör och strö över salt och peppar.

Om du inte gillar att sänka morötter i grunt vatten är detta en annan metod som jag rekommenderar starkt:

 • Lägg en våt pappershandduk i botten av den mikrovågsugnssäkra skålen och tillsätt några droppar vatten ovanpå morötterna.
 • Lägg hela, skivade eller hackade morotsbitar på toppen.
 • Tillsätt lite olivolja eller smör för att ånga grönsakerna och ge dem en fin glans.
 • Täck med lock eller plastfolie som kan användas i mikrovågsugn.
 • Låt mikrovågsugnen gå i 3 till 5 minuter, med enminutersintervaller för att hålla ett vakande öga tills morötterna är mjuka och kokta.
 • När morötterna är ångkokta, strö över kryddor, salt, citronsaft och smör i slutet av tillagningstiden.

Ångkokning av morötter i mikrovågsugn: Slutsats

Att ånga morötter i mikrovågsugn skiljer sig inte särskilt mycket från att ånga grönsaker i en ångkokare på el eller spis. Se till att använda en ångkorg eller mikrovågsugnsångare som lätt passar i den apparat du ska använda, och se till att vattnet täcker botten en aning för att ge tillräckligt med fukt.

Oavsett om du väljer att hälla vatten i botten eller fuktig pappershandduk, skala morötterna och skär dem i bitar som inte är större än 2 tum breda.

Lägg de skivade morötterna i en mikrovågssäker skål och tillsätt 2 matskedar vatten eller lägg ett vått papper i botten av skålen.

Täck skålen med ett mikrovågssäkert lock eller en tallrik, en fuktig pappershandduk eller mikrovågssäker plastfolie. Mikrovågsugn på hög effekt i 3-5 minuter tills morötterna blir ljusorange och fortfarande har en krispig och mjuk konsistens.

Låt morötterna stå i 1 minut i mikrovågsugnen så att resten av ångan kan fortsätta att koka rotfrukterna tills de är klara. Överför därefter till ett serveringsfat och garnera med dina favoritörter, kryddor eller toppings.

Detta är det rätta sättet att ånga morötter i mikrovågsugn. Jag rekommenderar också att du tillsätter aromatiska ingredienser som vitlöksklyftor, lökskivor, en kvist rosmarin eller några lagerblad, som ger en fantastisk smak till ångade morötter.

Lämna en kommentar