Hur man skirar smör i mikrovågsugn


Klarat smör kallas också ghee, det består endast av smörfett. Mjölkens fasta ämnen och vatten avlägsnas och endast den rena smöroljan lämnas kvar.

För att klargöra smör i mikrovågsugn, lägg smöret i tärningar i en hög mikrovågsugnssäker mätbägare. Mikrovågsugn smöret tills det delar sig i tre lager.

Skrapa bort mjölkskummet på det översta lagret med en sked och behåll det mellersta lagret som är det klarade smöret. Vatten sjunker till botten och kastas också.

Ghee har en längre hållbarhet och en mycket högre rökpunkt än vanligt smör eftersom mjölkens fasta ämnen brinner lätt och har avlägsnats. Klarat smör tål hög värme, vilket är perfekt för bakning, sautering och stekning av rätter.

Är klarat smör samma sak som smält smör?

För att veta skillnaden mellan klarat och smält smör måste du förstå de enskilda termerna.

Helmör består av smörfett, mjölktorrsubstanser och vatten. Klarat smör är det genomskinliga gyllene smörfett som blir över efter att mjölkfibrerna och vattnet har avlägsnats. Klarat smör innehåller endast rent smörfett, medan smält smör innehåller alla tre komponenterna.

Det klarade smöret har en mycket högre rökpunkt än vanligt smör, vilket gör att du kan laga mat vid högre temperaturer utan att bränna hela smöret.

Vad händer när du förtydligar smör?

Vare sig du använder spis eller mikrovågsugn, reagerar smöret fysiskt när värme tillförs.

När du klarar smör bryter du ner emulsionen mellan olja och vatten som utgör hela smöret. När smöret värms upp skummas mjölkens fasta ämnen upp till toppen och vattenskiktet med mjölksocker, mineraler och proteiner sjunker till botten.

När du klargör smör i mikrovågsugn innebär det helt enkelt att du tillagar det med låg värme så att vattnet avdunstar och mjölkfibrerna lätt kan avlägsnas. Ett genomskinligt gyllene smörfett blir kvar.

Hur lång tid tar det att klargöra smör?

Beroende på vilken metod du väljer och hur mycket smör du använder kan tillagningstiden variera något.

Om du använder 2 koppar eller 4 stänger smör tar det ungefär 2 minuter att mikrovågsugga på hög effekt. Låt det smälta smöret vila i 1 minut och skeda sedan bort det skummande översta lagret och reservera det gyllene smörfettet.

Se till att smöret är helt smält och att oljan börjar separera, men inte börjar bubbla. Låt smöret stå några minuter och skumma av de skummande mjölkfibrerna.

Justera tiden så att den passar din mikrovågsugnens effekt. Håll ett öga på smöret eftersom det kommer att expandera i volym och lätt kan koka över och lämna en gigantisk röra i mikrovågsugnen.

Om du fortsätter med mikrovågsugnen efter denna punkt kommer det snabbt att börja förvandlas till brynt smör.

Tar man bort fett genom att klarlägga smör?

Helmör har i sig självt en låg rökpunkt och innehåller ungefär 80 % mjölkfett, 17 % vatten och 3 % mjölkprotein.

När du klarar smör tar du bort vatten och mjölkproteiner för att få en olja som består till 100 % av mjölkfett. Det handlar alltså om att koncentrera fett, inte att ta bort det.

Om du har kvar mjölkfibrer från det klarade smöret kan du kasta dem i stället för att kasta dem. Använd dem för att ge smak åt ångade eller grillade grönsaker eller till och med tillsätt dem i bröddeg för att få en fyllig smörig smak.

Saker att känna till innan man klarar smör i mikrovågsugn

Klart smör är ett utmärkt dopp för tillagade skaldjur, stekning av kött eller till och med för att sautera grönsaker. Ghee har en ren och ren smak som du enkelt kan göra i mikrovågsugnen hemma.

Här finns tips för att göra klarat smör i mikrovågsugn som du kan lägga till i ditt kök:

  • Använd ett högt glas som tål mikrovågsugn eftersom smöret skummar upp och snabbt ökar i volym.
  • Skär smöret i matskedarstora bitar så att det smälter snabbt.
  • Ställ in mikrovågsugnen på medelhög effekt eller cirka 700 watt.
  • Tillsätt ½ matsked majsstärkelse för varje ½ kopp smör för att lättare separera mjölkfettet. Majsstärkelsen kommer att fånga upp allt vatten och alla proteiner i botten av behållaren.
  • Sila smöret genom ett kaffefilter för att snabbt avlägsna de vattenlösliga proteiner som finns kvar.

För att göra smöret klart i mikrovågsugn, tärna upp hela smöret i matskedstora bitar, lägg det i en hög mikrovågsugnssäker mätbägare och låt det koka i en minut eller tills smöret separerar och börjar skumma. Låt det smälta smöret vila i en minut, skumma sedan bort mjölkskummet på toppen och reservera det kvarvarande smörfettet.

Allt smakar bättre med klarat smör, från grönsaker till pajskorpor och mycket annat. Klarat smör i mikrovågsugn tar mindre tid än vid tillagning på spisen. Välj metoden klokt och använd hemlagat klarat smör i din nästa måltid!

Lämna en kommentar