Hur man gör kokta ägg i mikrovågsugn

Undrar du om du kan göra kokta ägg i mikrovågsugn? Ägg i mikrovågsugn är en effektiv, smutsfri och enkel tillagningsmetod!

Hur gör man kokta ägg i mikrovågsugnen? Koka upp 2 koppar vatten och en tesked salt i en mikrovågsugnssäker skål i mikrovågsugnen. Stick ett hål i botten på ägget, lägg det i det varma vattnet och täck det med ett mikrovågsugnsbart lock. Mikrovågsugn på medelhög effektnivå i 2 minuter och låt ägget ligga i det varma vattnet 1 minut för mjuka kokta ägg och 4 minuter för hårdkokta ägg.

Psst! Det kan vara en bra idé att testa om din ägg är gamla först.

Kokta ägg i mikrovågsugn är perfekta som en hälsosam och snabb måltid. Kokta ägg smakar jättegott och kan förberedas i förväg och är redo att servera din aptit inom några minuter.

Om du är intresserad av att ta reda på mer information om att koka ägg i mikrovågsugn, fortsätt då att läsa och få reda på all nödvändig information.

Kan man koka ägg i mikrovågsugn?

Naturligtvis kan du enkelt göra kokta ägg i mikrovågsugn. Kokta ägg är extremt hälsosamma, dvs. dessa recept har enorma hälsofördelar som du inte kan ignorera.

Om du ser fram emot att äta en rejäl frukost innan du går till ett hektiskt arbetsschema kan du säkert välja denna förberedelse.

Kokta ägg i mikrovågsugn tar mindre tid än vid tillagning på spisen. Dessutom är det kladdfritt och stressfritt eftersom du inte behöver städa upp grytor och kastruller när du förbereder de kokta äggen i mikrovågsugn.

Kan man tillaga hela ägg i mikrovågsugn?

Du kan mikrovågsugga hela ägg. Du måste dock vara försiktig med vissa viktiga aspekter.

Om du inte följer rätt metod kan äggen explodera och ställa till det. När det gäller tillagning av hela ägg i mikrovågsugn är det första steget att mikrovågsugga en skål med vatten.

Timern kan ställas in på 3 minuter på 50 % effektnivå. Vattnet ska vara kokande hett och mängden ska vara tillräcklig för att helt sänka ner äggen.

Som tidigare nämnts måste du sticka i äggets botten med hjälp av ett träplock eller en säkerhetsnål. När vattnet blir varmt ska äggen placeras i skålen med varmt vatten.

Du måste täcka skålen med en tallrik innan du sätter den i mikrovågsugn i 3 minuter. Mikrovågsugnens effekt måste halveras i detta skede.

Om du vill ha en tunnare äggula kan du ta ut äggen och skala dem efter att de legat i det varma vattnet i ytterligare en minut. Vissa människor föredrar att äta något mer kokta ägg; om du är en av dem kan du låta ägget ligga i varmt vatten i ytterligare tre minuter för att få en hård äggula.

Är det säkert att göra kokta ägg i mikrovågsugnen?

Det är helt säkert att koka ägg i mikrovågsugn om du följer några enkla riktlinjer. Annars finns det en risk att äggen exploderar.

För att vara ärlig kan hela ägg skapa vissa problem om du försöker tillaga dem i mikrovågsugn eftersom de tenderar att explodera när de överhettas. Det finns dock några beprövade tips för att förhindra att de spricker på grund av inre tryck.

 • Använd saltvatten i stället för vanligt vatten för att koka hela ägg i mikrovågsugn.
 • Stick hål i botten av äggen för att förhindra att de exploderar.
 • Låt äggen ligga i det varma vattnet i minst en minut innan de serveras.
 • Använd ett isbad för att kyla skalet och göra ägget lättare att skala.

Om du följer dessa tips kan du undvika problemet och förhindra att äggen exploderar oönskat i mikrovågsugnen.

Hur länge ska du mikrovågsugga kokta ägg?

Beredningstiden varierar lite beroende på vilken färg du vill uppnå. Om du till exempel förbereder mjuka kokta ägg är förberedelsetiden jämförelsevis kortare än för hårdkokta ägg.

Mjukkokta ägg tar cirka 3 minuter i mikrovågsugnen, medan hårdkokta ägg måste mikrovågas i cirka 7 minuter. Tillagningstiden är relativ till mikrovågsugnens watt- och värmekapacitet.

Helägg i mikrovågsugn

Är du redo att tillaga hela ägg i mikrovågsugn? Ja, hela ägg kan enkelt tillagas med denna snabbverkande köksapparat. Men om du gör det för första gången rekommenderar jag dig starkt att hålla dig till de angivna riktlinjerna för bästa resultat.

Att tillaga hela ägg i mikrovågsugn är en mycket enkel och problemfri process. Observera att mikrovågsugn generellt sett är lättare och enklare än vanlig tillagning på spisen.

För att göra helkokta ägg i mikrovågsugn är det heller inget undantag! Låt oss nu gå in på stegen för att få mer information om processen.

Innan vi börjar, vilken är din favorit, mjuka eller hårda kokta ägg? Baserat på vilken typ du föredrar är det bara att leka med tillagningstiden och experimentera med din mikrovågsugn för att lära dig den perfekta tillagningstiden för att uppnå den grad av mörhet som du tycker om.

Mjukkokta ägg i mikrovågsugn

Låt oss nu tala om tillagningstiden för mjukkokta ägg i mikrovågsugn. Vid den tiden kommer receptet att vara redo att mätta dina smaklökar och naturligtvis kommer dessa mjuka kokta ägg med en perfekt rinnande äggula.

I allmänhet tar det bara 3-4 minuter att mikrovågsugga ett mjukkokta ägg. Ägget medan ägget kommer att vara fast och gulan kommer att vara kladdig, rinnande ägg är en delikatess som uppskattas av många!

Hårt kokt ägg i mikrovågsugn

Om du inte föredrar den rinnande äggulan hos de mjuka kokta äggen är det nog de hårdkokta äggen som är bäst för dig. Öka tillagningstiden något för hårdkokta ägg med fast vit och fast gulle.

Öka gradvis mikrovågstiden till totalt 6-7 minuter, så att du får en fast vit kyckling med hård äggula i mitten.När äggulan är överkokt kommer den inte längre att vara ljusgul utan börja få en blågrå färg.

Från deviled eggs till äggsallad, denna fasta äggulaversion av hårdkokta ägg är älskad av många!

Kan man värma upp kokta ägg i mikrovågsugnen?

Så du har redan lagat kokta ägg och letar nu efter ett alternativ för att värma upp äggen i mikrovågsugnen före servering. Mikrovågsugnen är en mycket använd köksapparat som ofta används för att värma upp kalla eller överblivna livsmedel, och det är inget undantag i det här fallet också!

Om du vill värma upp kokta ägg i mikrovågsugnen är det absolut möjligt. Naturligtvis ska uppvärmningstiden inte vara densamma som tillagningstiden.

Det bästa sättet att värma upp kokta ägg är att mikrovågsugga vatten i en mikrovågsugnssäker skål tills det är kokhett. Lägg de kalla kokta äggen i det varma vattnet och låt dem ligga i 10 minuter för att gradvis värmas upp på insidan.

Du kan också använda mikrovågsugn, men det rekommenderas inte eftersom det kan explodera.

Om du väljer att inte lyssna på vår varning kan du ta bort äggskalet och linda in det skalade ägget i en fuktig pappershandduk för att undvika en röra om ägget exploderar. Låt ägget stå i 30 sekunder i taget tills det uppnår en innertemperatur på 165 grader Fahrenheit.

Om du värmer upp det kokta ägget längre, blir det överkokt. Var därför uppmärksam på detta steg och överdriv inte när du värmer upp kokta ägg.

Tips för att koka ägg i mikrovågsugn

Som med all matlagning finns det olika sätt att uppnå liknande resultat. När det gäller helkokta ägg handlar det främst om risken för en explosion. Du kan enkelt övervinna detta problem med några avancerade förberedelser.

För att få bästa möjliga resultat finns här några viktiga tips som jag rekommenderar dig att följa när du kokar ägg i mikrovågsugn:

 • Använd saltvatten för att koka äggen. Salt sänker kokpunkten och minskar den intensiva värmen som kan få ägget att explodera.
 • Peta lätt i äggets nedre del med en säkerhetsnål eller en nål. Detta ger ägget utrymme att expandera när trycket byggs upp inuti skalet.
 • Var försiktig med tillagningstiden. För mjukkokta ägg är tillagningstiden kortare eftersom du väljer att ha en rinnande äggula. Men om du väljer hårdkokta ägg bör du öka tillagningstiden lite mer så att du får en fast äggula.
 • Använd en skål som tål mikrovågsugn. Det här tipset gäller för alla förberedelser som du provar i mikrovågsugn.
 • Var uppmärksam på vattenmängden. Det ska vara tillräckligt djupt för att ägget ska kunna nedsänka sig och det ska finnas minst en tum vatten över äggets topp. För mycket vatten kommer dock att leda till att ägget kokar över.

Kokta ägg i mikrovågsugn

förberedelsetid: 2 MINUTER

tillagningstid: 2 MINUTER

ytterligare tid: 1 MINUT

total tid: 5 MINUTER

Ägg kan vara mjukkokta, hårdkokta och allt däremellan. Här är steg för steg instruktioner för att koka ett ägg i mikrovågsugnen.

Ingredienser

 • 1 ägg
 • 2 koppar vatten
 • 1 tesked salt

Instruktioner

 1. Blanda vatten och salt i en mikrovågsugnssäker skål. Låt det koka i 2-3 minuter, eller tills vattnet kokar.
 2. Stick in äggets botten med en säkerhetsnål eller en häftklämma.
 3. Lägg hela ägget i det varma vattnet och täck det med en mikrovågsugnssäker tallrik.
 4. För mjukkokta ägg, mikrovågsugn på medelhög effekt i 2 minuter och låt ägget ligga i det varma vattnet i 1 minut.
 5. Om du vill ha ett hårdkokt ägg kan du låta ägget ligga i det varma vattnet i 4 minuter innan du skalar det.
 6. Överför de varma äggen till en skål med iskallt vatten. Detta hjälper till att frigöra skalet från membranet och gör det lättare för dig att börja skala.

Lämna en kommentar