Hur luktar härsket kött?

Nötkött som har blivit dåligt luktar surt. Ibland luktar det lite som mjölk som blivit dålig.

Att äta kött som har härsknat eller är slemmigt kan orsaka matförgiftning.

Hur kan du se om en biff har blivit dålig? Lukten är den första indikatorn följt av färgen.

Färskt kött, liksom färsk fisk, har ingen stark lukt. Om du får en sur lukt från en köttbit måste du vara försiktig. Det är kanske inte säkert att äta. Vi har en devis i vår bransch: ”Om du är osäker, släng det”.

Det finns många anledningar till att kött blir dåligt:

  • Oren slakt.
  • Felaktig lagring.
  • Otillräcklig kylning.
  • Dålig hantering,
  • Fel förpackning.
  • Felaktig hantering efter köp
  • Kylskåp som inte fungerar korrekt, bland annat.

Från gård till gaffel


Förhållandena före slakt påverkar hur länge köttet håller sig färskt, från och med när djuret levde. Vad djuret åt, hur det levde mm. Ett stressat djur smakar inte lika bra som ett djur som hållits lugnt. Du kommer att få tufft, mörkt styckat nötkött som saknar smak och som inte håller länge om kon varit stressad.

Även hantering under slakt är av stor vikt så att köttet inte kontamineras.


Förvaring och hantering efter köpet


Slaktaren slaktade djuret under idealiska förhållanden, kylde det ordentligt och övervakade hela processen fram till försäljningsstället. Som kund som ska ge köttet till sin familj kan man inte vara nonchalant när det gäller hur man hanterar och förvarar köttet.

Bär allra helst med dig en kylväska när du handlar kött.Överför köttet till ditt kylskåp så snart som möjligt efter att du har köpt det. Malet nötkött bör konsumeras inom 24 timmar efter köpet eller förvaras i frysen för senare användning.

Inplastning av kött för förvaring i hemmet


Du kan kyla köttet i den förpackning du köpte det i, naturligtvis med iakttagande av bäst-före-datum. Plast är inte nödvändigtvis den bästa förpackningen för färskt kött, så jag använder smörpapper hemma. Det låter köttet andas och undviker att köttet blir klibbigt eller får en slemmig hinna. Linda in köttet löst i smörpapper och förvara alltid färskt kött längst ner i kylskåpet. På så sätt undviker man att det droppar på ätfärdiga livsmedel som tillagat kött eller grönsaker som ska ätas råa.

Om köttet har en slemmig konsistens efter att du öppnat förpackningen har du problem med skadliga bakterier. Slemmig är inte samma sak som naturlig fukt. Naturlig fukt på kött känns våt. Slemmigt kött känns klibbigt.

Färg på köttet


Färgen på köttet är inte alltid ett tecken på hur färskt det är. När köttet skärs upp har det en ljusröd färg som bleknar när det utsätts för syre. Kunderna förknippar den klarröda köttfärgen med färskhet.

Konsumenter använder färg för att avgöra om köttet är färskt och säkert att äta. Konsumenterna förlitar sig i hög grad på det för att fatta sitt köpbeslut. Myoglobin innehåller det protein som ger köttet dess färg. Syre, eller brist på syre, påverkar köttets färg. Kött som säljs i en vissa förpackningar har allt syre avlägsnat och har en brun till lila färg. Det är fullt ätbart och håller längre än löst förpackat kött.

Lämna en kommentar