Hur länge håller glass i frysen?

Överraskande nog håller glass inte för evigt. Det finns en utbredd tro att frysning av mat förhindrar bakterietillväxt och bibehåller fräschör; detta är inte helt fel, men det är inte heller helt korrekt 100 % av tiden.

Att bevara färskheten genom att förvara mat i kalla temperaturer är inget nytt; det är ett av mänsklighetens äldsta knep. Långt före frysarna grävde våra förfäder hål i marken och bäddade in maten i den kalla jorden för att hålla den säker och fräsch.

Spola fram några hundra år och vi använder istället kylskåp. Som människor är våra livskällor mat och vatten. För bakterier är dessa livskällor fukt och värme. Kylning saktar ner mikroorganismernas aktivitet, vilket avsevärt försenar deras tillväxt och reproduktion.

Men tillbaka till glass. Har du någonsin drabbats av ett brådskande sötsug mitt i natten (vi har alla varit där, eller hur?). Föreställ dig att du verkligen är sugen på något sött. Du gräver igenom frysen, skjuter undan de frysta ärtorna osv. Äntligen! Du hittar en burk glass längst ner i frysen. Hurra! Eller?

Öppnad V.s. oöppnad

När glass väl har öppnats håller den sig fräsch i ungefär sex veckor om den förvaras vid -18 grader. Oöppnad glass håller sig fräsch i två till tre månader i samma temperatur.

Blir glass dålig?


Tyvärr, ja. Glass kan bli dålig, och den kan göra dig sjuk.

Tekniskt sett är glass säker att äta i upp till tre eller fyra månader. Observera att vi sa att glass skulle hålla sig fräsch i sex veckor, inte bara ätbar. Efter sexveckorsgränsen börjar glassen förlora sin optimala smak. Efter tre eller fyra månader ökar risken för att glassen förstörs.

Ju längre tid glass har legat i frysen, desto större är risken för bakteriell kontaminering. Det luriga med bakterietillväxt på glass är att den kan förklä sig som iskristaller – som kan se ut, lukta och smaka bra – men som gör oss sjuka. Bakterier trivs i proteinrika miljöer, inklusive mjölk och grädde.

Så här vet du när glassens tid är ute


Du har alltså tagit fram den tvivelaktigt gamla baljan med glass från botten av frysen. Det är dags för inspektion, men hur vet du om dess tid är ute?

För det första, om behållarens utsida är klibbig eller iskristalliserad, vänd dig om och marschera den där glassen rakt ut i soporna. När frysbrännaeffekten har nått ut på utsidan av baljan är det alldeles för sent. Men om det inte har gjort det?

Ge din glass en grundlig inspektion. En av de första sakerna du kan märka om glassen har blivit dålig är att det bildas isskärvor (kristaller) på glassens yta eller på undersidan av behållarens lock. Ibland, om det inte har gått alltför lång tid, är dessa isskärvor minimala och kan skrapas bort för att blottlägga lite fortfarande livskraftig glass undertill.

Även om många hävdar att de ”inte har något emot” att ta bort ett lager is för att rädda resten av en balja, är det förmodligen bättre att låta bli. Storleken på iskristallerna kan fungera som en bra indikation på färskhet eller brist på färskhet, så varför ta risken?

Om isen är i större formationer och har någon grad av kladdig konsistens är glassens tid ute. Detta signalerar att bakterietillväxten har börjat.

Säker förvaring


Oöppnad? Om du sparar glassen till ett tillfälle mer än tre veckor i förväg kan du hjälpa till att bevara glassens kvalitet om du sveper in den med frys- eller plastfolie. Om glassen bara sparas en vecka eller två, så länge frysen är inställd på noll grader Fahrenheit, bör du vara säker.

Har du öppnat den? Även om öppnad glass håller i ungefär sex veckor är det bästa tillfället att njuta av den under de första sju till tio dagarna. Låter det bekant? Japp – de flesta kylda mejeriprodukter som yoghurt och mjölk är märkta med finstilt text som vanligtvis lyder ungefär som ”bäst om den används inom sju dagar efter öppnandet”. Glass, yoghurt och mjölk hör alla till samma kategori, eftersom de har ett högt proteininnehåll och kall temperatur, vilket är den perfekta grogrunden för bakterier.

För att bibehålla optimal läckerhet såväl som säkerhet, se alltid till att behållaren är tätt stängd när du lämnar tillbaka glass till frysen. Detta håller fukt, luft och andra föroreningar som kan finnas i närheten av frysen borta. Ett annat tips är att förvara din glass längst bak eller längst ner i frysen (beroende på frysens utformning) där den är som kallast; detta förhindrar en gradvis smältning som skulle påskynda bakterietillväxt och iskristallisering.

Idén om säker förvaring är bra och allt, men vi har fortfarande svårt att förstå problemet med att förvara glass för länge. Allvarligt talat, i vissa hushåll är problemet mer av typen ”om du snöar, förlorar du…”. Alla som vuxit upp med syskon vet vad vi talar om.

Dessutom, vet ni hur när ni köper glass i affären och sedan kommer hem med den, är den oftast lite smält längs toppen eller sidorna? När glassen smält återfryses den inte på samma sätt som den frystes från början – konsistensen blir annorlunda (konstig). Om du kommer hem med din glass och den är mjuk att pressa, ta en sked och börja äta! Länge leve det roliga.

Här kommer den viktiga delen(!): om glassen har smält ordentligt kan det vara för sent att frysa om den eftersom den redan har blivit mottaglig för bakterietillväxt. Om den har smält i mer än en timme har dess tid kommit och gått, och det är dags att ta farväl. Bättre att vara säker än att vara ledsen.


Lämna en kommentar