Hur länge håller kyckling i frys?

Frysta livsmedel håller för evigt i frysen, men betyder det att de fortfarande smakar bra? Det visar sig att det varierar en hel del hur länge olika livsmedel kan förvaras i frysen innan deras ursprungliga smak och konsistens börjar förändras. Kyckling håller sig relativt länge i kylen, upp till nio månader innan smak och konsistens påverkas negativt. Denna siffra varierar dock en hel del beroende på kycklingbit och frys.


Måste man förpacka kyckling på ett särskilt sätt för att undvika frysbränna?


Den bästa metoden är att vakuumförsluta, eftersom detta tar bort luften från förpackningen och förseglar påsen. Om du inte har rätt utrustning för den här metoden kan du också lägga kycklingbrösten i fryspåsar och manuellt trycka ut så mycket luft som möjligt innan du drar igen ”blixtlåset”.

För bästa resultat måste all luft pressas ut innan förslutningen, antingen för hand eller med vattenförskjutningsmetoden. Vattenförskjutningsmetoden innebär att du placerar kycklingen i fryspåsen och sänker ner påsen upp till precis under förslutningen, tar bort all luft och förseglar sedan påsen.

Vakuumförsegling av kycklingen är dock det bästa sättet att förhindra frysbrännskador. Vet du varför frysbränna uppstår? Det är den process som sker när kycklingen utsätts för luft och genomgår uttorkning. Livsmedel som har drabbats av frysbränning är säkra att äta, men de smakar troligen inte så bra.

Fryspåsar skulle vara en annan metod för att förvara kyckling i frysen. Kyckling kan också frysas in i originalförpackningen från livsmedelsbutiken. Jag föreslår att du lägger till ytterligare ett skyddslager genom att slå in förpackningen i aluminiumfolie.

Vad är något annat du aldrig får glömma när du fryser kyckling?


Skriv alltid datumet ’fryst på’ på förpackningen med en markeringspenna så att du kan hålla reda på hur länge kycklingen har legat i frysen. Fryst kyckling håller länge, men smaken blir inte lika optimal om den ligger för länge i frysen.

Lämna en kommentar