Hur länge kan man lämna tillagad mat okyld?

En del av arbetet med att minska matsvinnet (och hålla mer pengar i fickan) är att veta hur länge kyckling och andra favoriter på buffébordet kan ligga ute och vara säkra att äta. Du kanske inte är någon som gillar rester, men ibland kan de kylda extraprodukterna komma till nytta. Här är allt du behöver veta om hur du serverar mat på ett säkert sätt och när du ska kyla eller slänga dina rester.

Hur länge kan maten stå ute?

Enligt grundläggande bestämmelser om mat och säkerhet kan tillagad mat lämnas i rumstemperatur i upp till två timmar. Om temperaturen utomhus (eller inne i huset) är 30°C eller högre bör du halvera den tiden.

När temperaturen på tillagad mat ligger mellan 5°C och 60°F anser USDA att detta är ”farozonen” eftersom maten kan bli en grogrund för bakterier. Även om du kanske är frestad att låta grytan från brunchen stå kvar på bordet medan du minglar och dricker mimosa, kan du utsätta dina gäster för risken att drabbas av livsmedelsburna sjukdomar.

Hur man håller maten säker och redo för fest

Följ några enkla tips för att hålla den goda stämningen uppe och se till att din fest blir minnesvärd av andra skäl än matförgiftning.

  • Håll kall mat kall: Du vill hålla pastasallad, potatissallad och fruktsallad under 5° C. Fyll en stor skål med is, lägg ett linne eller en handduk över den och placera en mindre skål fylld med din favoritpicknicksallad i isen. Den ska vara tillräckligt liten för att salladsskålens väggar ska täckas av isen.
  • Håll varm mat varm:Håll din pulled pork, köttbullar och prinskorvar över 60°C. Det bästa sättet att hålla en högre temperatur är att ställa upp festmaten i närheten av uttag där du kan koppla in långkokare för att hålla maten i rätt temperatur. Om det inte är ett alternativ är chafing dishes vanligtvis lätta att hitta i hemslöjds- eller restaurangbutiker.

Lämna en kommentar