Hur länge håller yoghurt? Kan man äta den efter bäste före datum?

Du har köpt yoghurt och kanske köpt några förpackningar för mycket. Nu börjar de närma sig sitt bäste före datum och du frågar dig själv hur länge håller yoghurt egentligen?

Eller så har du en förpackning som är några dagar gammal och du undrar om du fortfarande kan äta den eller inte. Kan man äta yoghurt efter utgångsdatumet?

Om det låter bekant är den här artikeln något för dig. I den går vi igenom lagring, hållbarhet och hur yoghurt blir dålig.

INFO

Alla mjölkbaserade yoghurtar är ganska lika varandra när det gäller lagring, hållbarhet och fördärv. Det betyder att oavsett om du har en vanlig, grekisk, isländsk, fettfri eller smaksatt yoghurt till hands, så gäller förslagen nedan för den.

Hur man förvarar yoghurt

Förvara yoghurt i kylskåpet. Detta gäller för alla sorters yoghurt, inklusive naturell yoghurt, grekisk yoghurt och smaksatt yoghurt. Även mjölkfri yoghurt (som soja- och kokosnötsbaserad yoghurt) kräver kylning.

När du öppnar förpackningen ska du se till att du täcker den ordentligt.

Utan lock börjar den torka ut och kan ta upp starka lukter från kylskåpet. Dessutom är det lätt att föra in mikroorganismer i den, och det är så man får mögel.

Som du kan se är dessa rekommendationer ganska lika andra mejeriprodukter som kefir och gräddfil.

Om du planerar att använda resterna inom ett dygn räcker det oftast med att använda den övre delen av förpackningen i aluminium. Men om du räknar med att resten ska stå i kylskåpet i några dagar, häll yoghurten i en glasburk med lufttätt lock eller en annan liten lufttät behållare. På så sätt kommer den att behålla fräschheten längre.

Hur länge kan yoghurt stå ute?

En bra tumregel är att inte låta yoghurten stå utanför kylskåpet längre än två timmar.

Men betyder det att om den står ute i en timme och 56 minuter är den säker, men om du lämnar den där i ytterligare fem minuter ska du slänga den?

Självklart inte.

Huvudtanken är att begränsa den tid som yoghurten står okyld, men också att använda sunt förnuft.

Det innebär att yoghurt inte bör ligga i timmar i bagageluckan om det är varmt ute, men det är inte heller något problem om det är iskallt.

Du kanske också föredrar yoghurt som är lite varmare än vad den är direkt från kylskåpet. Och det är okej att låta den värmas upp på bänken i en halvtimme innan du äter den. När det gäller vissa ostar, som Brie, är det faktiskt rekommenderat att servera den i rumstemperatur.

TIPS

På sommaren kan du försöka plocka upp alla kylvaror precis innan du går till kassan. På så sätt minimerar du hur länge de stannar i rumstemperatur.

Kan man frysa yoghurt?

Det pågår en debatt om huruvida man kan frysa yoghurt eller inte, och svaren är mycket varierande.

Kort sagt kan du frysa yoghurt, men precis som kärnmjölk och andra mejeriprodukter kommer den att separera sig när den tinas upp. Om du rör om i den kan du hjälpa den att få tillbaka lite av sin konsistens, men förvänta dig inga mirakel här.

TIPS

Tjockare yoghurt fryser i allmänhet bättre, så det kan vara lättare att frysa in grekisk yoghurt än vanlig yoghurt.

Om du behöver frysa in yoghurt, se till att du använder den i kokta eller bakade rätter. I sådana rätter spelar den förändrade konsistensen inte så stor roll.

Hur länge håller yoghurt?

Det är svårt att ange den exakta hållbarhetstiden för yoghurt. Det finns några saker som spelar in här.

För det första är det typen av yoghurt (vanlig, grekisk, isländsk, smaksatt, fettsnål) som spelar roll. En smaksatt kan hålla längre eftersom den vanligtvis innehåller vissa tillsatser som förlänger hur länge yoghurten håller sig god.

För det andra är det ingredienserna och om det innehåller konserveringsmedel eller inte.

Den tredje faktorn, som du har begränsad information om eller kontroll över, är hur den förvarades innan den kom till butiken. Om din yoghurt hanterades illa innan den kom till snabbköpets kylskåp kan den förstöras i förtid.

Det första du bör göra är att kontrollera datumet på etiketten. Vanligtvis är det ett bäste före datum, vilket inte är ett utgångsdatum och har lite att göra med livsmedelssäkerhet. Detta datum informerar dig om hur länge produkten håller bästa kvalité.

Det innebär också att mejeriprodukten ska hålla sig fräsch ett par dagar längre. När det gäller yoghurt är det vanligtvis upp till en vecka efter det datumet.

VARNING

Yoghurt kan lika gärna bli förstörd en dag efter datumet eller till och med tidigare, särskilt om den är fri från konserveringsmedel.

När du öppnar din yoghurt bör du använda den inom en vecka. Det är naturligtvis om du förvarar den på rätt sätt.

En vecka låter bra, men för att få bästa kvalitet rekommenderar jag att du använder yoghurten inom 3-5 dagar. Det är naturligtvis en allmän uppskattning och varierar för olika stilar och märken.

Låt oss sammanfatta det.

Alla sorters yoghurt håller i upp till en vecka efter datumet på etiketten. Efter öppnandet bör du äta upp eventuella rester inom fem till kanske sju dagar. Om din yoghurt har passerat datumet är det bäst att äta upp den snart efter öppnandet.

 Kylskåp
Yoghurt (oöppnad)Bäste före + 1 vecka
Yoghurt (öppnad)5 – 7 dagar

Observera att tiderna ovan är grova uppskattningar och att mejeriprodukter lätt kan förstöras långt tidigare.

Kan yoghurt bli dålig? Hur vet man om yoghurt är dålig?

Yoghurt blir dålig precis som alla andra mejeriprodukter. Tecken på att din yoghurt har blivit dålig är bland annat:

  • Mögel, annan organisk tillväxt eller missfärgningar. Om du märker något konstigt på yoghurtens yta är det dags att ta bort den.
  • Ändring av textur. Om det finns mycket vatten på ytan och om resten är grovt i stället för slätt, vet du att yoghurten blivit dålig.
  • Syrlig lukt. Kontrollera om din yoghurt inte luktar gammalt eller surt i stället för färskt.
  • Dålig smak. Om din yoghurt, trots att den ser bra ut och luktar bra, smakar konstigt eller surt är den inte längre mogen.

Sist men inte minst, om din halvöppna yoghurt ligger i kylskåpet i mer än en vecka eller om en oöppnad yoghurt har passerat datumet på etiketten ett par veckor, släng den.

Samma sak om du råkar lämna den i rumstemperatur över natten av misstag.

I vilket fall som helst är det bättre att skära ner på förlusterna och inte riskera att drabbas av matburna sjukdomar.

Om det finns lite vätska ovanpå yoghurten, var inte orolig.Det är vassle som har separerats, och du kan röra i den igen. Processen är naturlig och inte skadlig på något sätt.

INFO

Vassleavskiljning sker oftast i yoghurt utan konserveringsmedel och i yoghurt som närmar sig sitt datum eller har passerat det något.

Vanliga frågor om yoghurt

Kan du äta yoghurt som har gått ut? Hur länge är yoghurt okej efter utgångsdatumet?

Du kan äta yoghurt som har gått ut så länge den inte har några tecken på att vara förstörd och du inte redan har haft den i kylskåpet alldeles för länge.

Om det är mer än en vecka efter datumet på etiketten eller den dag du öppnade den första gången ska du kasta den. Även om det ser helt okej ut är det säkrare att vara försiktig och slänga det. Bättre att vara på den säkra sidan än att vara ledsen.

Hur länge håller grekisk yoghurt?

Grekisk yoghurt är god upp till en vecka efter datumet och 5-7 dagar efter öppnandet. Den skiljer sig inte från vanlig yoghurt, eller någon annan yoghurtstil för den delen. Om man vill så kan man frysa in grekisk yoghurt, resultatet blir inte perfekt men det förbättrar hållbarhetstiden avsevärt.

Lämna en kommentar