Blir läsk dåligt? Hur länge håller läsk?

Det var en stor rea och du har köpt en massa burkar med Cola, Pepsi eller Fanta. Först när du började stapla dem i skafferiet insåg du att du har köpt alldeles för många för att kunna använda dem före bäste före datum. Så du började undra: blir läsk dåligt?

Eftersom läskedrycker har ett datum på etiketten är det många som väljer att slänga dem när de passerat det datumet. Och det finns ingen större anledning att göra det.

Läskedrycker är (i stort sett) kolsyrat vatten med någon form av smakämne och socker eller sötningsmedel om det är en lightläsk. Konserveringsmedel kan också vara med beroende på läsk.

Allt detta är tätt slutet i en aluminiumburk eller plastflaska. Det är inte så mycket som kan hända med en sådan blandning eftersom den är väl skyddad från omvärlden.

Om du vill veta mer om förvaring, hållbarhet och hur läskedrycker blir dåliga kan du läsa vidare.

Hur man förvarar läsk

Som jag beskrev tidigare är alla typer av läskedrycker mycket lika varandra när det gäller ingredienser. När det gäller förvaring spelar det alltså ingen större roll om det är 7 Up, Pepsi eller någon annan läsk, light eller inte.

Du kan förvara en oöppnad burk i skafferiet, köket eller kylskåpet. Se bara till att det är en plats där temperaturen inte varierar. Skafferiet är förmodligen det bästa valet.

TIPS

Om läsken kommer i en plastflaska, se till att den står på ett mörkt ställe, inte på köksbänken.

Innan servering är det bäst att kyla drycken i kylskåpet i en timme eller två, eftersom läskedrycker serveras bäst kylda.

När du har öppnat flaskan eller burken måste resterna kylas.

Om det är en flaska, se till att den är ordentligt förseglad innan du ställer den i kylskåpet. Om det är en aluminiumburk är det bäst att antingen hälla drycken i en plastflaska eller åtminstone täcka toppen med aluminiumfolie och ett gummiband. Detta gäller naturligtvis om du vill att en del av bubblorna ska stanna kvar i drycken.

Hur länge räcker läskedrycker

Som jag redan har nämnt har läsk ett bäst-före-datum på etiketten. Observera att det bara är en grov uppskattning av hur länge drycken behåller sin färskhet.

länge flaskan eller burken är oöppnad är vätskan väl skyddad från omvärlden. Det innebär att den lätt bör hålla i minst några månader efter det datumet.

På många ställen kan du hitta människor som säger att läskedrycker håller i ungefär 6-9 månader efter datumet på etiketten. Det är en ganska bra uppskattning.

Naturligtvis kan du öppna en burk Coca Cola som har varit ”utgången” i över ett år och den kan fortfarande vara god. Eller så hittar du en Pepsi-flaska som bara är en månad gammal och som har förlorat den mesta av sin kolsyra. Det finns inga fasta regler här. Allt vi arbetar med här är uppskattningar.

När du öppnar drycken är det naturligtvis bäst att dricka upp den i ett svep.

Om det inte är möjligt behåller de flesta läskedrycker smaken och en del av kolsyrehalten i 3-4 dagar i kylskåpet. Därefter förlorar de det mesta av sitt bubbel, precis som champagne gör.

Efter den punkten förlorar de flesta sin sprudlande effekt och smakar i bästa fall halvdåligt och i värsta fall fruktansvärt dåligt. Du kan lätt ta några dagar till för att göra dem färdiga, men smaken kommer definitivt inte att vara lika bra.

Hur vet man om läsken är dålig?

Vi börjar med oöppnade läskedrycker. Om flaskan är skadad eller läcker ska du kasta drycken. Samma sak om burken är utbuktande eller kraftigt bucklig. Eller om den har börjat rosta.

Om burken eller flaskan verkar vara okej, bör även vätskan i den vara okej.

När du öppnar en dryck som är flera månader efter datumet på etiketten ska du leta efter typiska tecken på att den har blivit förstörd, till exempel en dålig lukt eller en förändrad färg. Chansen att det händer är liten till ingen, men det är alltid bättre att kontrollera.

Om allt verkar vara okej med vätskan kan du smaka på den för att se om den är god nog att dricka. Om den är platt eller bara inte smakar så bra är det förmodligen bäst att hälla den i avloppet.

Sist men inte minst, om den redan har varit öppen i mer än en vecka, kan du ta ut den och slänga den. Det är meningslöst att dricka en avslagen och smaklös läsk.

1 tanke på “Blir läsk dåligt? Hur länge håller läsk?”

  1. Jag öppnade precis två flaskor Rootbeer från olika tillverkare (Cool Mountain och So-duh!) med bäst-före-datum 2017-05-xx och de både smakar och ser ut som de ska. Ska visserligen användas till ett långkok nu, men hade inte haft några problem att dricka upp dem 🙂

Lämna en kommentar