Hur länge håller sushi? Hur bör man förvara den?

Även om det finns restauranger som serverar sushi nästan överallt, föredrar du kanske att njuta av den hemma. Så du har tagit med dig sushi på vägen hem.

Tyvärr ändrades dina planer för kvällen och paketet står fortfarande i kylskåpet nästa dag. Då frågar du dig kanske: kan sushi bli dålig?

Eller kanske har du aldrig ätit sushi förut och funderar på att prova det. Du är lite blyg och vill inte skämma ut dig på en japansk restaurang, så du vill testa hemma först. Dessutom har du ingen aning om hur man ska äta med pinnar.

Du tänkte att det skulle vara en bra början att köpa en färdigförpackning på ICA. Men sedan kom du ihåg att fisken i sushi ofta är rå, så du började fundera på om sushin är säker att äta.

Om du är nybörjare på sushi är den här artikeln för dig. I den pratar vi om förvaring, hållbarhet och fördärvning av butiksköpt sushi.

Hur man förvarar sushi

Sushi kräver kylning, punkt slut. Om du har köpt hem sushi från en restaurang, lägg den i kylskåpet när du kommer hem och ta ut den strax innan du äter.

Samma sak om du har köpt sushi i din lokala livsmedelsbutik. För att rätten ska hålla längst ska du förvara den i kylskåpets bortre hörn, där temperaturen är ganska stabil.

Om du har öppnat lådan eller behållaren och inte lyckats äta upp den i ett svep kan du förvara resterna under en kortare tid.

För över den överblivna sushin till en lufttät behållare och ställ den i kylskåpet. Det håller eventuella lukter från kylskåpet borta och bromsar upp uttorkningen av rätten. Dessa riktlinjer gäller även för hemlagad sushi.

TIPS

Tänk på att inte välja en för trång behållare, eftersom det kan förstöra sushins konsistens och eventuellt förstöra upplevelsen. När det gäller mat som sushi är utseendet viktigt.

Observera att din sushi troligen inte kommer att vara lika god i morgon som i dag. Därför finns det en annan lösning än att förvara den färdiga rätten.

I stället kan du äta fisken (eftersom det är den dyraste delen) och kasta resten (ris, nori osv.).

Om du är som jag och försöker undvika matsvinn till varje pris, följ förvaringsanvisningarna ovan. Men jag vet att vissa matglada människor där ute föredrar att äta den dyraste ingrediensen i bästa kvalitet och har inget emot att göra sig av med resten. Det är upp till din personliga preferens.

TIPS

Försök inte frysa in sushin, du kommer inte att gilla den när den tinas upp.

Hur länge varar sushi?

Sushin är ökänd för sin korta hållbarhet. Helst skulle du äta den direkt efter att kocken har presenterat den för dig på en tallrik. Men så är naturligtvis inte fallet när det gäller köpt sushi.

Om du köper en förberedd låda med sushi som säljs i kylskåp ska det alltid finnas ett datum på etiketten. Vanligtvis är det ett sista försäljningsdatum eller ett sista användningsdatum. Och eftersom det i de flesta lådor finns rå fisk eller andra skaldjur föreslår jag att du håller dig till det datumet.

Om du undrar hur lång hållbarhet en sådan låda har, beror det på hur den förbereds och förpackas. Den brukar vara mellan några dagar upp till en vecka eller så.

Om du har valt en sushipaket från en okyld disk ska du konsumera den inom 24 timmar om den innehåller råa skaldjur, och upp till tre dagar om den inte innehåller råa skaldjur. Släng naturligtvis in paketet i kylskåpet direkt när du kommer hem.

TIPS

Innan du köper sushi från en utställningsdisk ska du se till att den är färsk. Det finns två sätt att göra det. Om sushin levereras, köp den tidigt på morgonen direkt efter att den levererats. Om den görs internt, välj ett ställe med hög omsättning för att säkerställa färskhet.

Hur du ser om sushi har blivit dålig

För det första, om datumet på etiketten är passerat, ska du slänga sushin. Kanske är det fortfarande säkert att äta, men när det gäller råa skaldjur är det alltid bättre att vara försiktig.

Nu ska vi tala om tecken på förstörd sushi. Kontrollera först och främst riset och fisken. Om riset har hårdnat ska du slänga rubbet, eftersom sushin då inte blir bra.

Kontrollera om fisken har missfärgningar eller om den är slemmig. I båda fallen ska du kasta rätten. Som vanligt ska du se till att sushin klarar lukttestet också.

Om sushin ser ut, känns och luktar okej och om den inte har passerat färskhetsdatumet kan du äta den. Om du märker något som inte stämmer när det gäller smaken ska du naturligtvis sluta äta och slänga hela sushin.

Lämna en kommentar