Hur förvarar man päron? Bör päron kylas?

Här är allt du behöver veta om hur du förvarar päron. Lär dig om och när du bör kyla dem, hur du kan få dem att mogna snabbare och hur du förvarar uppskurna päron.

Det korta svaret

Låt omogna päron stå på köksbänken i rumstemperatur tills de mognar. När de väl är mogna håller de i 2-4 dagar på bänken eller 7-10 dagar i kylskåpet. Kyl dina päron om du vill att de ska hålla sig så länge som möjligt, eller låt dem stå i rumstemperatur om du inte vill det.

Det är vad du måste komma ihåg från den här artikeln.

Det finns uppenbarligen lite mer än så att säga om hur päron mognar och förvaras. Här är vad du kan hitta i resten av den här artikeln:

  • hur man ser om ett päron är moget (måste man veta innan man går vidare)
  • tips för att förvara hela päron och påskynda mognaden
  • förvaring av skurna päron

Är du intresserad? Läs vidare!

Hur vet man om ett päron är moget?

Du kan avgöra om ett päron är moget genom att trycka försiktigt på päronets stjälkända med tummen. Om frukten är fast och inte ger efter är den fortfarande omogen. Om den ger efter lite är den redo att ätas. Om den ger efter mycket är den övermogen och du bör antingen använda den så snart som möjligt eller kasta den.

Päron mognar inifrån och ut, vilket innebär att frukten är mogen om den tunna ”halsen” är mjuk.

Låt oss nu gå vidare till lagringsmetoder.

Hur man förvarar hela päron

Du bör förvara omogna päron i rumstemperatur där du förvarar andra mognande frukter. När de väl är mogna kan du låta dem stå på köksbänken i 2-4 dagar eller kylas i 7-10 dagar. Det går bra att lämna mogna päron på bänken så länge du ska använda dem snart.

Mognadsprocessen tar mellan en dag och en vecka. Kontrollera därför dina omogna päron varje dag för att fånga upp det ögonblick då varje päron mognar och avgöra om du behöver flytta det till kylskåpet eller inte.

(Du kan skynda på mognadsprocessen om det behövs, mer om det senare.)

När du förflyttar päronen till kylskåpet behöver du ingen särskild förpackning, påsar eller liknande. Du tar det bara som det är och placerar det där du kan hitta lite utrymme.

Med detta i åtanke ska vi tala om kylning en sista gång.

Bör päron kylas?

Omogna päron bör inte kylas. Du kan kyla mogna päron om du vill att de ska hålla i mer än en vecka, men det är inget måste. Om det är okej för dig att ett moget päron bara håller i 2-4 dagar kan du låta det stå på bänken.

Skurna päron måste kylas.

Hur mognar man päron snabbare?

Liksom många andra frukter och grönsaker är päron känsliga för etylengas. Om du vill påskynda mognadsprocessen måste du därför exponera dina päron för etylen.

Till att börja med kan du  placera päronen (eller päronen) i en förseglad brun påse. Påsen hjälper till att fånga in gasen som päronen producerar och påskyndar därmed mognaden.

För att påskynda saker och ting ytterligare kan du lägga till ytterligare en etylenkälla: Ta samma påse och lägg där en annan mognande frukt som producerar etylen. Vanliga exempel är äpplen, bananer (ett bananskal borde räcka), tomater osv.

Om du gör båda dessa åtgärder bör processen påskyndas avsevärt, men det är fortfarande omöjligt att säga hur lång tid det kommer att ta innan päronet som du mognar är färdigt.

(Undrar varför det är så? För det första vet du inte hur mycket etylen som produceras av alla frukterna i påsen och om det extra äpplet eller bananskalet verkligen gör någon skillnad.)

Hur man förvarar skurna päron

Skurna päron håller 3 till 4 dagar i kylskåpet. Du bör kyla dem antingen i en lufttät behållare eller i en fryspåse.

Jag föreslår att du väljer en påse för halvor, fjärdedelar och stora skivor. För små bitar och tärnade päron är en återförslutningsbar behållare ett bättre val.

Oavsett vilket alternativ du väljer, se till att fruktbitarna är tätt förslutna så att de inte torkar ut eller tar upp lukt från kylskåpet.

Du kanske har läst att skurna eller skalade päron så småningom blir bruna. Saken är den att det inte alltid är så. Jag ska ge dig ett exempel.

Jag lagrade ett konferenspäron i skivor i fyra dagar, och det fanns inga tecken på att det blev brunt. Men samma päron blev brunt direkt efter att jag fryst in och tinat upp det.

Jag misstänker att förbruningen kan bero på fruktsorten, men det är bara en vild gissning.

Om du är orolig för att dina päron ska bli bruna (eller om du redan vet att dina päron blir bruna) kan du förhindra att de blir bruna genom att doppa eller spreja frukten med en sur vätska. En lösning av lika delar vatten och citronsaft borde göra susen.

Men om du inte är rädd för lätt bruna päron (som annars är helt okej) kan du hoppa över behandlingen med syralösning.

Lämna en kommentar