Hur länge håller honungsmelonen och hur vet man om den är dålig?

Här är allt du behöver veta om hållbarhet, fördärvning och förvaring av honungsmelon. Lär dig hur länge honungsmeloner håller sig, vilka tecken på förstörelse som finns och var du bör förvara dem.

Du har köpt din första honungsmelon i affären och nu funderar du på hur länge den kommer hålla sig. Ja, hur länge håller honungsmelon egentligen?

Låter det bekant? Om så är fallet kommer du att finna den här artikeln både intressant och användbar. I den talar vi om:

  • Hållbarhet och förvaring av hela honungsmeloner, och om du behöver kyla dem eller inte.
  • Vad gör man med en skuren honungsmelon?
  • Hur du avgör om din mat fortfarande är okej att äta eller inte

Är du intresserad? Då kör vi.

Hur länge håller honungsmelon?

KöksbänkKylskåp
Honungsmelon (hel)1 vecka2 – 3 veckor
Honungsmelon (skuren)3 – 4 dagar
Hållbarhetstid för honungsmelon

Hela honungsmeloner håller sig bra i ungefär en vecka på köksbänken och två till tre veckor i kylskåpet. Skuren, skivad eller purerad honungsmelon håller upp till fyra dagar i kylskåpet.

Honungsmelon behåller sin kvalitet mycket längre om du förvarar dem i kylskåpet än om de står i rumstemperatur. De håller sig dock ganska bra på köksbänken, så det är min favoritplats för dem. Om jag inte behöver dem för att hålla i två veckor, förstås.

Om du vill ha rester håller de sig i 4-5 dagar i kylskåpet. Och som alltid när det gäller överbliven frukt gäller att ju tidigare du äter dem, desto bättre smakar de.

Om de nämnda perioderna inte är tillräckligt långa för dina behov kan du frysa in honungsmelon.

Om du köper honungsmelon och vill att de ska mogna lång tid efter inköp välj sådana som:

  • känns tunga för sin storlek
  • är utan fläckar, bruna fläckar eller andra skador
  • har en enhetlig färg (grön till gul)

Hur man förvarar honungsmelon

Du kan förvara honungsmeloner antingen på köksbänken eller i kylskåpet. Det sistnämnda är ett bättre val om du vill att de ska hålla längst. När det gäller skuren honungsmelon ska du försegla den ordentligt och lägga den i kylskåpet.

Den optimala temperaturen för dessa meloner är 7 °C, alltså lite högre än i ditt kylskåp. Därför är kylskåpet det bästa alternativet, särskilt vid långvarig förvaring.

Om du vet att du kommer att äta honungsmelonen inom ett par dagar efter att du har köpt den är det okej att låta den stå på köksbänken (det är vad jag gör). Det beror på att de är ganska skrymmande och tar mycket plats i kylskåpet.

TIPS

Det behövs inga plastpåsar eller liknande för att förvara hela honungsmeloner. Det är bara att lägga den i kylskåpet, eventuellt nära dörren där det är lite varmare, och så är det klart.

När det gäller rester bör de stå i kylskåpet där de är säkra.

För förvaring använder jag fryspåsar och lufttäta behållare. De förstnämnda är bra om du behöver förvara en halv eller en fjärdedel av en melon, medan de sistnämnda fungerar bra för skivor och tärningar.

Hur vet man om honungsmelonen är dålig?

Tecken på förstörd honungsmelon är bland annat:

  • De är lätta, vilket betyder att de har förlorat det mesta av sitt vatten och att de inte är bra för tillfället.
  • Stora blåmärken eller skadade områden: Som vanligt kan du skära bort några mindre blåmärken, men om den skadade delen utgör ungefär en tredjedel av frukten är det förmodligen dags att låta den gå.
  • Förvaringstid längre än 4 dagar för skivad honungsmelon. Då kan de fortfarande vara säkra att äta, men man vet aldrig. Det är bättre att vara säker än att vara ledsen.
  • En dålig lukt eller smak. honungsmelon som ligger i lager under en längre tid mjuknar och tappar smak. Om din inte smakar fräscht och sött, kasta den. Det är ingen idé att äta gammal eller smaklös frukt.

Som du ser är det upp till dig att bedöma vissa av punkterna ovan.

Ett råd jag kan ge är att följa din magkänsla. Om den lite äldre honungsmelonen fortfarande ser ut och luktar gott, så ta den. Men om den redan är obehaglig, acceptera att melonen går till spillo och gör dig av med den.

Det fungerar på samma sätt för andra meloner, t.ex. nätmelon eller vattenmelon. Eller i stort sett vilken frukt som helst.

Slutligen håller honungsmeloner lite längre och håller kvaliteten lite bättre än andra meloner. Därför finns det goda chanser att den veckogamla honungsmelonen i fruktkorgen fortfarande smakar ganska bra.

Lämna en kommentar