Hur länge håller mjöl?

Mjöl är en av kökets hörnstenar, men ofta så har vi ett öppnat paket som står i skåpet i evigheter.

Blir mjöl dåligt? Kan man använda mjöl som har gått ut? Det är dessa frågor som kommer att dyka upp när man stöter på en sådan påse mjöl.

Som tur är för dig och mig håller mjölet mycket längre än datumet på förpackningen, särskilt om du förvarar det på rätt sätt. Om du vill lära dig lite mer om förvaring, hållbarhet och hur mjölet blir dåligt kan du läsa vidare.

Hur man förvarar mjöl

Att förvara mjöl är ingen raketforskning. Du bör förvara en oöppnad förpackning på ett svalt och torrt ställe. Skafferiet är det bästa valet, men ett skåp i köket fungerar också.

Precis som med andra torrvaror, t.ex. bakpulver, är det viktigaste att hålla mjölet borta från vatten.

Det betyder att det är bäst att efter att ha öppnat förpackningen föra över pulvret till en lufttät behållare som du kan försegla ordentligt. 

Du kan naturligtvis lämna mjölet i originalförpackningen, men det ger inte mycket skydd mot vatten. Så jag föreslår att du gör det bara om du är säker på att platsen där du förvarar mjölet är fuktfri.

Om du inte är en storbagare och bara använder en viss typ av mjöl (t.ex. fullkorn) en gång varannan vecka, kan det vara bättre att förvara mjölet i kylskåpet eller till och med i frysen.

Låg temperatur gör att mjölet behåller sin kvalitet längre. Det gäller särskilt för glutenfria alternativ som kokos- och mandelmjöl.

Om du räknar med att använda ett visst paket mjöl i mer än några månader kan det därför vara bäst att kyla det.

En viktig sak när det gäller att förvara mjöl i kylskåp eller frys är att det måste vara väl skyddat mot fukt och kyla. Som tidigare nämnts kan du hälla mjölet i en lufttät behållare. Alternativt kan du låta mjölet ligga kvar i sin ursprungliga papperspåse och lägga den påsen i en fryspåse. Det borde också fungera.

Hur länge håller mjölet

Förutom vetemjöl finns det åtminstone några andra typer av mjöl, som majsmjöl eller potatismjöl. Som tur är behöver du inte komma ihåg hållbarhetstiden för varje sort, eftersom de är ganska lika varandra. Den mest märkbara skillnaden är mellan ”vanligt” mjöl och fullkornsmjöl.

Fullkornsmjöl innehåller mer olja än vitt mjöl, och därför försämras kvaliteten snabbare.

De flesta mjölpåsar har ett bäst-före-datum. Det datumet är bara en grov uppskattning av hur länge mjölet bör behålla sin kvalitet.

Naturligtvis kommer den inte att bli dålig en vecka eller en månad efter det datumet. Du blir inte heller sjuk om du äter den och den smakar fortfarande helt okej efter det datum som står på etiketten.

Hur länge håller mjölet efter bäst-före-datumet? Det är svårt att säga, eftersom det beror på ett antal faktorer, till exempel hur mjölet har producerats och så vidare. Det bästa du kan få här är grova uppskattningar.

Vitt mjöl håller god kvalitet i ungefär ett år om det förvaras i rumstemperatur och två år om det kyls ner i kylskåp eller frys.

Fullkornsmjöl är som tidigare nämnts mer flyktigt och behåller sin kvalitet endast i cirka 3 månader, 6 månader om det kyls i kylskåp och cirka ett år om det fryses in.

Naturligtvis är alla dessa perioder endast uppskattningar och endast för bästa kvalitet. Mjölet kommer fortfarande att vara säkert att använda i många år framöver.

Hur man ser om mjölet är dåligt

Om inte vatten eller insekter kommer in i behållaren eller påsen blir mjölet inte dåligt på ett sätt som gör det osäkert att äta.

Om vatten når pulvret kommer det att finnas stora klumpar eller någon form av organisk tillväxt på ytan. Om så är fallet ska du slänga produkten i papperskorgen.

Mjöl lockar också till sig mjölbaggar. Om du ser något levande i mjölet ska du slänga produkten. Och rengör och desinficera eventuellt skåpet, eftersom det kan finnas fler insekter där.

Om mjölet är fritt från fel och ser bra ut, lukta på det. Om det luktar härsket, vilket är mer troligt för fullkornsmjöl, är det förbrukat och du bör slänga det.

Om mjölet ser ut och luktar okej är det nästan säkert att det kan användas.

Om du använder ett gammalt mjöl och bakningen eller matlagningen inte går så bra, är mjölet troligen inte så bra längre. Som jag nämnde tidigare försämras mjölet kvalitetsmässigt med tiden, och vid en viss punkt bör du förmodligen kassera det av kvalitetsskäl.

TIPS

En favoriträtt som inte riktigt fungerar är ett säkert tecken på att mjölet inte längre är bra.

Lämna en kommentar