Hur länge håller mjölkpulver? Blir torrmjölk någonsin dåligt?

Det finns en påse med mjölkpulver som ligger och lurar i ett skåp i skafferiet. Och det känns som om den har legat där hur länge som helst!

Till slut bestämmer du dig för att göra något åt saken. Du kontrollerar datumet på etiketten, och det är redan över ett år efter bäste före datumet. Då kanske du ställer dig frågan; kan mjölkpulver bli dåligt?

Det är bara pulver, så du förväntar dig att det fortfarande är okej att använda det. Men samtidigt vill du inte riskera matförgiftning.

Om du är osäker på vad du ska göra med mjölkpulvret (eller torrmjölken) kan du läsa vidare för att lära dig lite mer om lagring, hållbarhet och hur denna mejeriprodukt kan bli dålig.

Hur länge håller pulveriserad mjölk?

Mjölkpulver har vanligtvis ett bäst-före-datum som är 12 till 24 månader från produktionsdatumet.

Denna period anger hur länge tillverkaren garanterar den bästa kvaliteten. Det är inte ett utgångsdatum, och mjölk i pulverform kan i de flesta fall fortfarande användas i ett eller två år till.

Du kan till och med hitta torrmjölk som har en hållbarhet på över 20 år. Sådana produkter marknadsförs för preppers och överlevnadsexperter.

På det hela taget håller torrmjölk vanligtvis i flera år efter datumet. Och till skillnad från bakpulver som förlorar sin styrka med tiden, gör inte mjölkpulver det.

Det betyder att du bör kunna göra mjölk med ett 20 år gammalt pulver. Kanske smakar den inte lika bra som mjölk gjort på ett färskt pulver, men så länge pulvret är okej bör mjölken också vara säker att dricka.

INFO

Många märken berikar sitt mjölkpulver med vitaminer (vanligtvis D och A) och mineraler (kalcium). Med tiden kan en del av eller hela näringsvärdet i dessa ingredienser gå förlorat.

Mjölkpulver finns också i alla varianter: fullfett, skummjölk och fettfri mjölk.

Som du säkert vet kan fett som lagrats under en längre tid bli härsket. Härsket mjölkpulver är troligen ofarligt om du dricker ett glas då och då, men det kommer förmodligen att lukta illa och smaka konstigt. Det är förmodligen inte vad du vill ha.

TIPS

Välj fettfri mjölkpulver om du räknar med att den ska stå kvar i några år.

När du öppnar påsen med mjölkpulver minskar hållbarheten inte direkt, så länge du förvarar den på rätt sätt.

När det gäller mjölkpulver som du blandat med vatten att du ska dricka blandningen inom 24 timmar efter beredningen.

Självklart ska vätskan behålla sin kvalitet i en dag eller två till, men överdriv inte. Gör bara så mycket mjölk som du behöver åt gången.

TIPS

Du kan göra kondenserad mjölk av mjölkpulver när det behövs. Kondenserad mjölk på burk håller bara några dagar efter öppnandet, så det är ett bra alternativ om du bara behöver lite.

 FörrådsutrymmeKylskåp
Mjölkspulver med fett (oöppnad, öppnad)Bäst före + 1 till 2 år 
Mjölkpulver utan fett (oöppnad, öppnad)Bäst före + 2 till 4 år
Mjölkpulver (blandat) 2 – 3 dagar

Observera att alla perioder ovan endast gäller bästa kvalitet.

Hur vet man om mjölkpulver är dåligt?

Kasta ut torrmjölken om:

  • färgen har ändrats till gul
  • det luktar härsket, konstigt eller udda på något sätt
  • Det finns stora våta klumpar eller mögel i förpackningen.
  • Insekter har tagit sig in i förpackningen

Om inget av ovanstående är fallet bör pulvret vara säkert att använda. Gör lite mjölk med det och se hur det blir.

En nyproducerad sats mjölk som tillverkats av pulver ska ha en mjölkig smak och en jämn konsistens. Om den luktar illa, smakar surt eller om den i allmänhet inte smakar eller känns lika bra som tidigare, släng mjölken.

Hur man förvarar mjölkpulver

Du bör förvara mjölkpulver på ett svalt och torrt ställe, bort från värmekällor.

Skafferiet är den perfekta platsen, men ett skåp i köket fungerar också. Se bara till att det står på en plats som är skyddad från fukt.

När du har öppnat förpackningen ska du se till att den alltid är ordentligt förseglad. Om du inte har några problem med insekter bör ett klipp vara tillräckligt bra.

Som du kan se är dessa regler liknande dem som gäller för förvaring av andra livsmedel i pulverform, t.ex. proteinpulver eller kakaopulver.

TIPS

När du har blandat pulvret till vätskeform kan du förvara resterna i kylskåpet om du inte dricker upp allt direkt.

Kan man frysa pulveriserad mjölk?

Att frysa mjölkpulver är bara vettigt om du inte använder det så ofta och vill att det ska behålla sin kvalitet på lång sikt.

För en vanlig torrmjölksanvändare som kommer att göra slut på påsen inom ett par år och som har begränsat frysutrymme är det förmodligen inte värt det.

Det är enkelt att frysa torrmjölk. Försegla förpackningen ordentligt och lägg den i frysen.

När du behöver något, ta bara upp så mycket som du behöver och lägg resten i frysen. Och du behöver inte oroa dig för att få fryst torrmjölk i rumstemperatur innan du använder den.

Vanliga frågor om mjölkpulver

Hur länge håller mjölkpulvret efter blandning?

Helst vill du dricka eller använda mjölken direkt, men den kan stå i kylskåpet i 2-3 dagar om du har rester kvar.

Måste mjölkpulver kylas efter blandning?

Ja, precis som du måste kyla vanlig mjölk.

Kan man vakuumförsegla mjölkpulver?

Visst är vakuumförsegling ett bra sätt att förvara mjölkpulver på lång sikt. Men precis som vid frysning är det bara en bra idé om du verkligen vill att din torrmjölk ska hålla högsta kvalitet länge. För de flesta av oss är det inte värt det.

Lämna en kommentar