Blir socker någonsin dåligt? Hur länge håller det egentligen?

 

Här står allt om hållbarhet, förvaring och utgångsdatum för socker. Ta reda på om det går ut eller inte, vilket är det bästa sättet att förvara det och när du ska slänga det.

Har du hittat en påse socker som legat i skåpet i vem vet hur länge och är osäker på om den fortfarande går att använda? Blir socker någonsin dåligt?

Eller kanske vill du bara veta hur du ska förvara socker efter att ha öppnat påsen, eller när du ska slänga en gammal påse.

Om något av detta låter som du är du på rätt plats. Läs vidare.

Blir socker dåligt?

Socker blir inte dåligt om det inte är angripet av insekter eller om vatten kommer in i det och bildar mögel. Om du förvarar vitt socker på rätt sätt kan det användas i flera år efter datumet på etiketten utan att kvaliteten förändras nämnvärt.

Här är en kort och lite förenklad förklaring till varför.

Socker är ett hygroskopiskt ämne, vilket innebär att det drar till sig vattenmolekyler. När en bakterie landar på socker överförs vattnet från bakterien till sockret via en process som kallas osmos.

Osmos flyttar vattnet från ett område med högre koncentration till ett område med lägre koncentration. Och eftersom socker i stort sett inte innehåller något vatten, överförs nästan allt vatten i bakterierna till socker. Då dör bakterierna av uttorkning.

Med andra ord är socker en svår miljö för bakterier att föröka sig i, eller till och med leva i.

Hur man lagrar socker

Förvara sockret på ett svalt och torrt ställe, borta från värmekällor. När du öppnar förpackningen är det säkraste sättet att föra över sockret till en lufttät behållare.

Som du kan se förvarar du socker på samma sätt som andra torrvaror, t.ex. ris eller ett populärt sockeralternativ – xylitol.

Det viktigaste är att hålla sockret borta från fukt. Det kommer vanligtvis i papperspåsar som inte ger något skydd mot vatten, så du måste ta hand om det själv.

INFO

Fördelen med en tät behållare är att den skyddar sockret från lukt och insekter i skafferiet.

Det är naturligtvis också okej att lämna vitt socker i sin originalförpackning. Se bara till att vatten eller ånga inte kan nå det och att det inte finns några starka lukter i närheten.

Hur länge räcker socker

Socker räcker i stort sett hur länge som helst. Även om det ofta står ett bäst-före-datum på etiketten, blir socker egentligen inte dåligt om inte vatten eller skadedjur i skafferiet kommer åt det.

Det betyder att ditt paket strösocker som har stått i skåpet hur länge som helst är helt okej. Precis som att ditt gamla bordssalt är okej att använda.

Datumet på etiketten, som ofta kallas för bäst före datum, finns där av juridiska skäl och för att människor tenderar att lita mer på livsmedelsprodukter som har ett datum. Det är inte så viktigt om det står på etiketten att hållbarhetstiden för ditt socker är två år eller fem år.

TIPS

Om det finns små klumpar i sockret kan du bryta isär dem med en gaffel. För större klumpar eller många små klumpar tar du fram de stora vapnen, t.ex. en elektrisk mixer eller en matberedare.

 

Hur vet man om socker är dåligt?

Socker håller i princip för evigt om du förvarar det på rätt sätt, men i vissa fall kan du behöva slänga det.

Dessa är:

  • Det finns insekter eller kryp i påsen, antingen döda eller levande. I de flesta fall tar de sig in i förpackningen och dör där. Om du hittar några ska du göra dig av med det sockret.
  • Du kan se mögel eller annan organisk tillväxt. Förekomst av någon form av ludd eller annan mikrobiell tillväxt (i princip allt som ser levande ut) tyder på att vatten och mikrober har kommit in i förpackningen. Och med vatten menar jag mer än några få droppar. Om så är fallet ska du ta en ny påse.
  • Sockret luktar illa. I de flesta fall beror det på att det har fångat lukten från ett annat livsmedel. Om så är fallet får du gärna slänga det av kvalitetsskäl.

INFO

Det är troligt att socker som luktar illa är helt okej, men om det luktar illa kan en del av lukten överföras till den maträtt som du använder sockret till. Och i de flesta fall gör det sockret oanvändbart.

Socker tenderar att bilda små klumpar med tiden, och som jag redan nämnde i föregående avsnitt är dessa helt okej. Om det behövs kan du enkelt bryta upp dem.

Alternativ till socker

Förutom socker finns det ett par sockeralternativ som är värda att tala om. Låt oss gå igenom dem ett efter ett.

Xylitol

Xylitol har en hållbarhet på cirka två år efter produktionsdatumet. Men så länge du förvarar den på rätt sätt bör den behålla sin kvalitet i månader eller till och med år längre, på samma sätt som socker.

Detta sötningsmedel har bara blivit populärt under de senaste åren, så det är praktiskt taget omöjligt att hitta personer som lagrat xylitol i över fem år och fråga dem om det håller kvaliteten så länge. Men jag är ganska säker på att det gör det – det finns ingen anledning till att det inte skulle göra det.

Reglerna för förvaring av xylitol är desamma som för socker. Du bör förvara det på ett svalt och torrt ställe, bort från värmekällor.

Kom sedan ihåg att xylitol, liksom socker, är hygroskopiskt. Det betyder att det drar till sig fukt.

Försök därför alltid att hålla paketet tätt förseglat. Om det inte går att återförsluta, använd en påse med dragkedja eller en lufttät behållare.

VARNING

Xylitol är giftigt för hundar.

Erytritol

Erythritol har en hållbarhet på ett till två år men håller i flera år till. Nyligen gjorde jag slut på en påse erythritol som var nästan två år efter bäst-före-datumet på etiketten, och sötningsmedlet var helt okej.

När det gäller förvaring är det inte mycket nytt här: du bör förvara den tätt förseglad och på ett svalt och torrt ställe. Förutom ett skåp i köket eller ett skafferi är kylskåp eller frys ett bra alternativ.

Även om de två sistnämnda är det optimala valet, kan du hålla dig till ditt favoritskåp i köket. Om du är som jag har du ändå inte utrymme att förvara hyllstabila produkter i kylen eller frysen.

Om det blir för varmt där du förvarar din erytritol kan den börja klumpa ihop sig. Det är inget problem – använd en matberedare eller en mixer för att få bort klumparna.

Lämna en kommentar