Hur länge håller mjöl?


Mjöl är en av kökets basvaror, men ändå står vi så ofta med ett halvöppnat paket som står i skåpet i evigheter.

Kan mjöl bli dåligt? Kan man använda mjöl som har gått ut? Detta är de frågor som kommer att dyka upp när man snubblar över en sådan påse mjöl.

Som tur är för dig och mig håller mjölet mycket längre än datumet på förpackningen, särskilt om du förvarar det på rätt sätt. Om du vill lära dig lite mer om förvaring, hållbarhet och om hur mjölet blir dåligt kan du läsa vidare.


Hur länge håller mjölet


Det finns åtminstone några typer av mjöl utöver vetemjöl, som majsmjöl eller potatismjöl. Som tur är behöver du inte komma ihåg hållbarheten för varje sort, eftersom de är ganska lika varandra. Den mest märkbara skillnaden är mellan ”vanligt” mjöl och fullkornsmjöl.

Fullkornsmjöl innehåller mer olja än vitt mjöl, och därför försämras dess kvalitet snabbare.

De flesta mjölpåsar har ett bäst-före-datum. Det datumet är bara en grov uppskattning av hur länge mjölet bör behålla sin kvalitet.

Självklart blir det inte dåligt en vecka eller en månad efter det datumet. Det kommer inte heller att göra dig sjuk om du äter det och kommer fortfarande att smaka helt okej efter datumet på etiketten.

Hur länge håller mjölet efter bäst-före-datumet? Det är svårt att säga, eftersom det beror på ett antal faktorer, som hur mjölet har producerats och så vidare. Det bästa du kan få här är grova uppskattningar.


För vitt mjöl gäller att det ska hålla i god kvalitet i ungefär ett år om det förvaras i rumstemperatur och två år om det kyls ner i kylskåp eller frys.

Fullkornsmjöl är, som tidigare nämnts, inte lika hållbart och kommer att behålla sin kvalitet i endast cirka 3 månader, 6 månader om det kyls i kylskåp och cirka ett år om det fryses in.

Naturligtvis är alla dessa tider bara uppskattningar och endast för bästa kvalitet. Mjölet kommer fortfarande att vara säkert att använda i flera år framöver.

bröd med hård skårpa och brödkniv


Hur man förvarar mjöl


Att förvara mjöl är ingen raketforskning. Du bör förvara en oöppnad förpackning i ett svalt och torrt utrymme. Skafferiet är det bästa valet, men ett skåp i köket fungerar också.

Precis som med andra torrvaror, till exempel bakpulver, är det viktigaste att hålla mjölet borta från vatten och fukt.

Det innebär att efter att ha öppnat förpackningen är det nog bäst att föra över pulvret till en lufttät behållare som du kan försegla ordentligt.


Naturligtvis kan du lämna mjölet i sin originalförpackning, men det ger inte mycket skydd mot fukt. Så jag föreslår att du bara gör det om du är säker på att platsen där du förvarar mjölet är fuktfri.

Om du inte är en stor bagare och bara använder en viss typ av mjöl (t.ex. fullkorn) en gång varannan vecka, kan det vara bättre att förvara mjölet i kylskåp eller till och med i frysen.

Låg temperatur hjälper mjölet att behålla sin kvalitet längre. Det gäller särskilt för glutenfria alternativ som kokosmjöl och mandelmjöl.


På grund av detta kan det vara lämpligt att kyla ner mjölet om du räknar med att använda det där paketet i mer än ett par månader.

En viktig sak när det gäller att förvara mjöl i kylen eller frysen är att det måste vara väl skyddat mot fukt och kyla. Som tidigare nämnts kan du hälla mjölet i en lufttät behållare. Alternativt kan du låta mjölet ligga kvar i sin ursprungliga papperspåse och lägga den påsen i en fryspåse. Det borde också fungera.


Hur man ser om mjölet är dåligt


Om inte vatten eller insekter kommer in i behållaren eller påsen blir mjölet inte dåligt på ett sätt som gör det osäkert att äta.

Om vatten kommer in i pulvret kommer det att finnas stora klumpar eller någon form av organisk tillväxt på ytan. Om så är fallet ska du slänga produkten i papperskorgen.

Mjöl lockar också till sig mjölbaggar. Om du ser något levande i mjölet ska du slänga produkten. Och rengör och desinficera eventuellt skåpet, eftersom det kan finnas fler insekter där.


Om mjölet är insektsfritt och ser okej ut kan du lukta på det. Om det luktar härsket, vilket är mer troligt för fullkornsmjöl, är det dåligt och du bör slänga det.

Om mjölet ser ut och luktar okej är det nästan säkert säkert att använda.


Lämna en kommentar