Frysa in champinjon

Att frysa svamp är ett bra sätt att undvika svinn och bevara näringsämnena i svampen, särskilt om du har en stor mängd svamp att ta hand om. Frys alltid in svamp när den är som fräschast.

Det finns några sätt att frysa svamp på – ångblancherad (detta bevarar näringsämnena) och sauterad (också bra för att bevara näringsämnena). Svampar har ett högt vatteninnehåll och kan bli selmmiga om de tinas upp, så det är bäst att laga dem direkt från frysen.

Om du vill frysa in svampen rå kan du göra det, men det påverkar näringsvärdet. Skrubba och borsta svamparna för att ta bort smuts (tvätta dem inte eftersom de kan bli slemmiga). Du kan skära dem i skivor eller lämna dem hela (mindre svampar är bäst för det senare). Lägg dem på en bricka och frys in tills de är fasta, överför dem sedan till en märkt återförslutningsbar fryspåse och låt överflödig luft gå ut. Använd inom ett par månader.

Grundläggande metod för att frysa svamp


Ångblanchering

  1. Skrubba och borsta svamparna för att ta bort smuts, skär dem sedan i skivor eller låt dem vara hela (bäst för mindre svampar).
  2. Förbered en skål med isvatten och en bricka klädd med hushållspapper. Lägg champinjonerna i en ångkorg. Tillsätt en tesked citronsaft till vattnet för att förhindra att de missfärgas för mycket. Koka upp vattnet och citronsaften och ångkoka svamparna i ca 2-4 minuter (beroende på om du skurit svamparna och om du behållit dem hela, svampens storlek). Lägg genast svampen i en skål med isvatten och låt den stå lika länge som svampen blancherades, låt den sedan rinna av och lägg den på den med hushållspapper klädda brickan.
  3. När svamparna har dränerats och klappats torra, lägg dem på en bricka och frys in tills de fryser fast. För sedan över i en märkt återförslutningsbar fryspåse och se till att du tar bort överflödig luft innan du förseglar. Används bäst inom 3 månader.

Sautering

  1. Skrubba svamparna för att ta bort smuts och skär dem sedan i skivor eller låt dem vara hela (bäst för mindre svampar).
  2. Värm en liten klick smör på medelvärme i en stor stekpanna. Lägg i svampen och stek, under ofta omrörning, i 2-4 minuter (beroende på om du skurit svampen i skivor och om du behållit den hel, svampens storlek). Låt svampen svalna.
  3. När svampen har svalnat lägger du den på en plåt och fryser den tills den är fast. Överför dem till en märkt återförslutningsbar fryspåse och se till att du tar bort överflödig luft innan du förseglar den. Används bäst inom 3 månader.

Tillagning av frysta svampar


Frysta champinjoner tillagas bäst direkt från frysen. De kan läggas till i rätter som grytor, pastarätter och röror.

Lämna en kommentar