Hur länge håller malet kaffe? Blir det dåligt?

Blir malet kaffe dåligt? Det är en fråga som dyker upp om och om igen, utan ett tydligt svar. Vissa säger att malet kaffe håller i flera år om det förvaras i frysen, men det är inte en absolut sanning.

Kaffekännare kan omedelbart se skillnaden mellan kaffe som bryggts med färskt kaffe och kaffe som du har lagrat i månader eller till och med år.

Det finns dock några sätt att hålla malet kaffe fräscht under en längre tid. Nedan undersöker vi hållbarhetstiden för malet kaffe och ger några tips för att bevara smaken.

Hur man förvarar malet kaffe

Om du väljer att köpa malet kaffe i stället för kaffebönor förstår jag det. Att mala kaffebönor tar tid, är ganska bökigt och i många fall vill du bara få i dig din dagliga dos koffein. Om så är fallet är det viktigt att förvara malet kaffe på rätt sätt, så att det behåller det mesta av sin smak så länge som möjligt.

Malningsprocessen utsätter kaffets yta för alla möjliga skadliga element. När kaffet väl är malet börjar partiklarna i kaffebönorna gradvis förlora sin smak när kaffets oljor förångas.

Därför bör malet kaffe förvaras i en lufttät behållare på ett torrt ställe. Fukt är malet kaffes värsta fiende. En bra förslutning håller inte bara fukten borta utan minskar också luftflödet, vilket bidrar till att kaffets smak behålls längre.

Om du har köpt malet kaffe i en vakuumförpackning kan du låta det vara så. Ställ den bara i ett skåp i skafferiet så är du redo att använda den.

När du har öppnat förpackningen, eller om du har köpt det malda kaffet i en påse som inte är försluten, ska du lägga det i en lufttät behållare.

Om du lagrar en stor mängd malet kaffe på lång sikt kan du använda ett bra knep. Använd en stor behållare för huvuddelen av kaffegräset och en liten behållare för att lagra en mängd som du ska använda under den närmaste veckan eller två. Denna förvaringsstrategi minskar luft- och ljusexponeringen så att det malda kaffet hålls så färskt som möjligt under lång tid.

Även om vissa är övertygade om att det bästa sättet att hålla kaffet färskt är att frysa det, finns det många meningsskiljaktigheter om denna metod. De flesta anser att frysning av malet kaffe håller det färskt mycket längre än lagring i rumstemperatur. Men om du väntar för länge kommer smaken att minska i vilket fall som helst.

Om du bestämmer dig för att frysa in dina malda kaffebönor ska du alltid använda en lufttät behållare. När du tar ut kaffet ur frysen kan du använda det direkt. Malet kaffe behöver inte tinas upp.

Hur länge håller malet kaffe

Hållbarheten för malet kaffe beror på många variabler. Det beror på när konsumenten köpte kaffet i förhållande till bäst före-datumet, bönornas allmänna kvalitet och den valda förvaringsmetoden.

I allmänhet behåller ett oöppnat paket malet kaffe som förvaras i skafferiet sin bästa smak tre till fem månader efter bäst-före-datumet. Malet kaffe som förvaras i frysen bör smaka bra även ett till två år efter bäst-före-datumet.

När du öppnar förpackningen rekommenderar de flesta källor att du använder innehållet inom två veckor för att få bästa möjliga kvalitet. Om du förvarar det malda kaffet i frysen förlängs denna period till ungefär en månad. Dessa siffror visar att efter att ha öppnat förpackningen börjar malet kaffe förlora kvalitet ganska snabbt.

Naturligtvis gäller alla de siffror som redan nämnts endast den bästa kvaliteten.

Malet kaffe har inte en hållbarhet som gör dig sjuk om du inte förvarar det på ett felaktigt sätt. Du kan lätt förvara det i månader eller till och med år, och kaffet du gör med det kommer fortfarande att vara helt okej i smaken.

Samma sak gäller för te, om du skulle undra.

 FörrådsutrymmeFrys
Malet kaffe (vakuumförseglat)”Bäst före” + 3 – 6 månader 
Kaffe (öppnat)2 veckor1 månad

Observera att tidsperioderna ovan endast gäller bästa kvalitet. Malet kaffe håller månader och till och med år längre utan att bli dåligt på riktigt.

Hur man ser om malet kaffe är dåligt

Det finns två typer av omständigheter som gör att du kanske vill slänga malet kaffe.

Det första alternativet är att den faktiskt har blivit dålig. Det betyder nästan alltid att vatten har kommit in i behållaren. I så fall kommer det att finnas mögel i behållaren och du bör kasta den. Om det inte finns något mögel, men om kaffet är blött på något sätt, gäller samma sak.

Om marken ser ut som den ska och känns som den ska, kan du lukta ordentligt på den. Om doften är ungefär som du förväntade dig är kaffesumpen säker att brygga.

Den andra situationen är när malet kaffe förlorar sin smak och smakar gammalt.

Du kommer sannolikt inte att kunna se att ditt kaffe har förlorat sin smak genom att titta på det. Gammalt malet kaffe ser exakt likadant ut som nymalet kaffe om du inte väntar väldigt länge. Om du väntar tillräckligt länge kan det malda kaffet förändras från sin djupsvarta färg till en ljusare brun nyans.

Använd lukttestet för att avgöra om ditt malda kaffe är för gammalt. Om det saknar den härliga arom som du är van vid ska du kasta det. Det kommer inte att ha samma rika smak som du har vant dig vid att njuta av.

Om du är osäker kan du alltid brygga en kopp själv och smaka. Om smaken inte motsvarar dina krav kan du göra dig av med den.

Hållbarhet och utgångsdatum för malet kaffe Sammanfattning

Jag hoppas att du gillade den här korta guiden om malet kaffe. Låt oss sammanfatta vad vi har behandlat:

  • Blir malet kaffe dåligt? Malet kaffe blir inte dåligt om du förvarar det på rätt sätt. Om inte fukt eller skadedjur i skafferiet kommer in i behållaren eller förpackningen, förblir kaffegrödan säker på obestämd tid. Naturligtvis kan du vid en viss tidpunkt märka att kaffet inte smakar lika bra som tidigare, men det innebär inte att det är ”förstört”. Det är upp till dig om du vill kasta gammalt malet kaffe eller använda det ändå.
  • Hur länge håller malet kaffe? En oöppnad förpackning med malet kaffe håller god kvalitet i flera månader efter utgångsdatumet. När du öppnar den får du ungefär två veckor av högsta kvalitet, men kaffet håller sig gott nog (för de flesta av oss) i månader, om inte år. Om du är en regelbunden kaffedrickare och du förvarar kaffegräset förseglat och säkert bör det hålla sig hyfsat (kvalitetsmässigt) tills du använder upp det.

P.S. Jag har gjort ett test på olika typer av kaffe malet specifikt för fransk press.

Lämna en kommentar