Blir äppeljuice dålig? Så vet du om äppeljuicen blivit för gammal

Du har alltså haft en flaska äppeljuice i ditt skafferi under en längre tid. Du köpte den för två år sedan och ställde den i ett skåp i skafferiet, men glömde bort den några minuter senare.

Du bestämde dig för att göra lite vårstädning och upptäckte att den fortfarande är kvar, en månad efter bäste före datum. Kan äppeljuice bli dåligt?

Eller så ställde du en halvöppen behållare med äppeljuice i kylskåpet för några dagar sedan. Nu vet du inte riktigt om det är okej att dricka den. Du vill inte att den ska gå till spillo, men samtidigt vill du inte bli sjuk av att dricka den. Vad ska du göra?

Om något av detta låter bekant, eller om du helt enkelt vill veta mer om lagring, hållbarhet och hur äppeljuice blir dålig, ska du läsa den här artikeln.

Hur man förvarar äppeljuice

Du bör förvara äppeljuice på samma sätt som du förvarar andra juicer, t.ex. apelsin- eller tomatjuice.

Det innebär att en flaska eller kartong med äppeljuice som säljs okyld bör stå på en sval och mörk plats. Håll den borta från värmekällor, och om det är en flaska, se till att den är borta från ljus. Det beror på att både temperatursvängningar och ljus kan påverka saften negativt.

Det bästa stället att förvara oöppnad äppeljuice är förmodligen i skafferiet, men ett skåp i köket duger också bra.

När du har öppnat flaskan eller behållaren ska du först och främst komma ihåg att hålla den ordentligt förseglad. Om det inte är lätt att försegla den, häll upp saften i en annan flaska eller en lufttät behållare. Se också till att förvara vätskan i kylskåp.

Om du gör din egen äppeljuice eller om du har köpt en behållare som säljs i kylskåpet ska du alltid förvara den i kylskåpet, helt enkelt.

Om du inte kan använda all överbliven äppeljuice inom några dagar kan du frysa in den. Fryst och tinad äppeljuice är kanske inte den godaste drycken i sig själv, men några kuber fryst juice i ett glas vatten en varm dag kan göra underverk. Det är därför jag rekommenderar att du ska frysa in juicen i en isbricka.

TIPS

Kort sagt bör du förvara en oöppnad behållare med äppeljuice på samma sätt som den förvarades i butiken och ställa den i kylskåpet när du öppnar den.

Hur länge håller äppeljuice?

Låt oss återigen börja med äppeljuice som säljs okyld. Sådan juice kommer vanligtvis med ett bäst-före-datum, som informerar om hur länge vätskan ska behålla sin färskhet.

Det är en ganska försiktig uppskattning, och saften i en oöppnad behållare håller minst några månader längre. Det är omöjligt att säga exakt hur länge den kommer att hålla sin kvalitet, men du kan anta att det är minst 3 till 6 månader.

När du öppnar flaskan ska saften hålla sig fräsch i 10 dagar eller till och med 3 veckor. Som vanligt beror det både på juicens kvalitet och hur du förvarar den.

När det gäller äppeljuice som säljs i kylskåp har den vanligtvis ett sista förbrukningsdatum på etiketten. Eftersom den måste kylas, kommer den inte att hålla för evigt efter det datumet. Du kan lugnt anta att den i de flesta situationer kommer att behålla sin färskhet några dagar efter datumet på förpackningen, men det är allt.

När du har öppnat behållaren bör du avsluta eller frysa in vätskan inom 7-10 dagar.

Det är bäst att dricka den hemgjorda äppeljuicen samma dag som du gör den. Men om det inte är möjligt kan den säkert stå i kylskåpet i 3-5 dagar. Med det sagt håller äpplen ganska länge i kylskåpet, så de kan vänta tills du är redo att dricka juicen.

(Liknande riktlinjer gäller för andra juicer, till exempel apelsinjuice (här är hur länge apelsinjuice håller sig) och så vidare.)

 FörrådsutrymmeKylskåp
Äppeljuice som säljs okyld (oöppnad)Bäst före + 3 – 6 månader 
Äppeljuice som säljs okyld (öppnad) 2 – 3 veckor
Äppeljuice som säljs i kylskåp (oöppnad) Användningstid + 3 – 5 dagar
Äppeljuice som säljs i kylskåp (öppnad) 7 – 10 dagar
Hemlagad äppeljuice 3 – 5 dagar

Observera att datumen ovan är uppskattningar och att de är av bästa möjliga kvalitet.

Hur man ser om äppeljuice är dålig

Precis som andra juicer försämras kvaliteten på äppeljuice innan den blir dålig. Tecken på detta är bland annat små förändringar i lukt och smak.

Kort sagt är juicen god nog att dricka, men inte lika god som den var direkt efter att ha öppnat behållaren. Vid en viss tidpunkt kan du upptäcka att juicen inte längre är smaklig. Det är ett säkert tecken på att den har passerat sin bästa tid och att det är dags att kasta den.

Det vanligaste tecknet på dålig äppeljuice är att den luktar surt. Om saften luktar mer som vinäger än fruktjuice ska du göra dig av med den. Samma sak om du märker mögel, färgförändringar eller om det luktar illa. På det hela taget är sniff-testet ett ganska pålitligt sätt att avgöra om äppeljuice fortfarande är säker att dricka.

Sist men inte minst bör du hålla ett öga på datum. Om en oöppnad juice har passerat datumet två år efter det datum som står på etiketten är det förmodligen bättre att slänga den. Samma sak om du förvarar en öppnad juice i mer än 3 veckor i kylskåpet. Eller en hemlagad mer än en vecka.

Lämna en kommentar