Blir havregryn dåligt? Så länge håller havregryn.

Havregrynsgröt är ett fantastiskt sätt att börja dagen på. Det är lätt att förbereda och havregrynen håller länge. Men blir havregryn någonsin dåliga?

Om du inte gör havregrynsgröt regelbundet kan det hända att du har en behållare med havregryn som stått i skåpet i flera månader.

Kan du använda dem, eller ska du kasta dem? Och om de är säkra att äta, smakar de då bra?

Om du är intresserad av att lära dig mer om lagring, hållbarhet och tecken på förstörelse av både havre och tillagade havregryn, läs vidare!

Hur man förvarar havregryn

Att förvara råa havregryn (havre) är ingen raketforskning.

Du bör förvara den på ett svalt och torrt ställe, precis som du gör med spannmål. Skafferiet är ett bra val, men ett skåp i köket fungerar också.

När du har öppnat förpackningen kan du överväga att lägga över havregrynen i en lufttät behållare. Det gör att fukt inte kommer in i havren och att den inte tar upp någon lukt.

TIPS

Om du alltid har havregryn i närheten kan du överväga att köpa en särskild behållare. Vissa spannmålsbehållare är snygga och det är mycket lättare att hälla upp havre från en sådan än från en behållare för allmänt bruk.

När det gäller överblivna kokta havregryn måste de kylas. Innan du lägger havregrynen i kylskåpet ska du se till att den har svalnat lite innan du lägger den i kylskåpet.

VARNING

Du vill inte ställa in en rykande varm havregrynsgröt i kylskåpet. Den varma temperaturen kan påverka närliggande livsmedel.

Det är inte heller bra att låta havregrynen svalna längre än 2 timmar.

Om du förvarar kokta havregryn i rumstemperatur för länge får bakterier tid att utvecklas och risken för livsmedelsburna sjukdomar ökar.

TIPS

För att snabbt kyla ner kokta havregryn kan du sprida ut dem på ett par tallrikar. Efter 20-40 minuter bör den vara tillräckligt sval för att kunna ställas i kylskåpet.

Hur länge håller havregrynsgröt

Varje havreförpackning har ett datum för bäst före-datum. Det är så länge som havren ska behålla sin kvalitet.

Naturligtvis blir havre inte plötsligt dålig en dag eller två efter det datumet. Det är ungefär som med mjöl eller ris – om produkten inte får fukt kan den vara bra i månader, om inte år.

Det enda man bör komma ihåg är att havre med tiden kan förändras något i fråga om färg, smak och näringsvärde. Det betyder att de fortfarande är säkra att äta, men kanske inte smakar lika bra som tidigare.

INFO

Havre med extra smakämnen håller kanske inte lika länge som de klassiska sorterna (stålklippt eller valsad havre).

När det gäller kokta havregryn håller de bara 4-6 dagar i kylskåpet. Ibland kan det hålla sig fint längre, men det är oftast ren tur.

TIPS

Om du äter havregrynsgröt varje vardag kan du laga den i stor skala på söndagskvällen och njuta av den måndag till fredag.

 FörrådsutrymmeKylskåp
havregrynBäst före datum + 1 år 
Kokta havregryn 4 – 6 dagar

Kom ihåg att datumen ovan är ungefärliga.

Hur man ser om havregryn är dåligt

Du bör lätt kunna se om det är något fel på din torra havre. Titta efter följande:

  • mögel
  • missfärgningar
  • havre som klumpas ihop
  • skadedjur i skafferiet i behållaren

Om så är fallet slänger du havregrynen och öppnar en ny påse.

Om din havre luktar illa eller är illaluktande ska du också göra dig av med den.

INFO

Havre som har tagit upp lukter från andra livsmedel är troligen säker att äta, men du bör förmodligen slänga den av kvalitetsskäl.

När det gäller kokta havregryn är det vanligaste tecknet på att havregrynen är förstörda det mest uppenbara: mögel på ytan.

Om det finns missfärgningar (som mörka fläckar etc.) eller om lukten är obehaglig är det dags att ta bort den.

Om havregrynen inte är uppenbart dåliga, men du inte heller är säker på att de är bra, släng dem.

Sist men inte minst, lagringstid.

Om den ligger i kylskåpet i mer än en vecka ska du kasta den. Även om det fortfarande kan vara säkert att äta är det ganska riskabelt.

Ett bra råd om livsmedelssäkerhet är att det är bättre att vara för försiktig än att bli magsjuk.

Lämna en kommentar