Hur länge håller lax i kylen

I en perfekt värld skulle du haexakt den mängd lax som du vill tillaga till dina måltider. Men som vi alla vet sker detta ganska sällan, och en av de vanligaste frågor vi får är: hur länge håller laxen i kylskåpet? Om du som vi har ofta tillagar lite mer mat än du faktiskt äter, får du här några förvaringstekniker som hjälper dig att bevara din lax.

Förberedelse är nyckeln

Att krydda din lax med salt förlänger din råa laxs hållbarhet och denna speciella process ökar också dess smak. Det här är ett trick som användes mycket innan kylar hade uppfunnits men många professionella kockar fortsätter att använda sig av det än idag.

En kock-kompis till mig berättade för mig att oavsett om han ska tillaga laxen eller förvara den i kylskåpet så placerar han laxfiléerna i en bricka eller en kastrull och täcker dem med salt. Denna process extraherar naturligt all överflödig fukt från laxen och ökar dess umamismak. Han tömmer sedan kastrullen och sköljer filéerna för att ta bort allt salt och klappar filéerna sedan torra.

Förvaring av rå lax i kylskåp


När din lax är ordentligt tinad förvarar du den råa laxen i kylskåpet tills det är dags att tillaga den.

Lägg laxfilén i en förslutningsbar plastpåse och pressa ut så mycket luft som möjligt. Det bästa sättet att göra detta är att fylla en stor skål med vatten (måste vara större än laxfilén). Medan förslutningen förblir öppen sänker du sakta ner påsen med laxen i ner i vattenskålen, med den stängda änden först. Se till att minimera veck i påsen så att den trycker ut all luft. Fortsätt att sänka ner påsen i vattnet tills vattenlinjen är precis under förseglingen och försegla sedan påsen. Nu är den redo att förvaras i kylskåpet!

Du ska helst förvara lax riktigt kallt. Eftersom de flesta kylskåp i hemmet inte har en idealisk temperatur för en färsk, rå lax så kan det vara bra att fylla en stor stekpanna eller ett annat liknande kärl med mycket is och placera dina laxfiléer eller hela laxar ovanpå.

Nu är frågan hur länge kan laxen hålla sig i kylskåpet?
Det finns inget direkt svar på detta eftersom det beror på kvaliteten och färskheten hos den lax du har. Typiskt sett kan rå lax från din lokala stormarknad endast förvaras i endast 1-2 dagar efter inköp. Detta beror på den långa leveranskedjan för fisk och skaldjur som skickar laxen utomlands för att bearbetas innan den når butiken. Det kan ta 20-30 dagar för fisk och skaldjur att nå din lokala butik. Färskfångad lax håller ungefär 4-5 dagar i kylskåpet med rätt förvaring och hantering.

Förvaring av fryst lax, hur länge håller lax i kylen?


Om du förvarar laxen i frysen har du mycket mer tid på dig.

Fryst lax kan hålla sig ungefär 9-12 månader i frysen. Du kan säkert förvara din lax i frysen längre än så, men du kommer att märka en kvalitetsförsämring efter 12 månader.

För att få bästa resultat ska du hålla frysen vid -18 grader och förvara din frysta lax på rätt sätt – sköljd, torkad och i en vakuumförseglad påse.

Kan jag frysa in tidigare fryst lax igen?


Om du har tinat upp din tidigare frysta lax och nu vill frysa in den igen kan du göra det på ett säkert sätt. Du vill dock ta bort så mycket fukt som möjligt från laxen för att bevara dess kvalitet, konsistens och smak.

Återfrys din lax genom att förvara den ordentligt i en vakuumförseglad påse eller behållare.

Hur länge håller tillagad lax i kylskåp?


Du kan säkert förvara tillagad lax i kylskåpet i tre till fyra dagar.

Bör man frysa tillagad lax?


Om du inte tror att du kommer att använda din kokta lax inom de tre till fyra dagar som det är säkert att förvara den i kylskåpet, kan du säkert lägga den i frysen för ytterligare förvaring, på ett villkor: den har inte lämnats okyld efter tillagningen i mer än en timme.

Se till att köpa färsk lax


Innan du kan oroa dig för hur du ska förvara din lax bör du tänka på vad för lax det är som du köper. Att köpa lax av hög kvalitet är nyckeln till att din lax ska smaka gott längre.

Om du köper en färsk laxfilé ska du leta efter en ljus, orangeröd färg och ganska mycket marmorering. Om du rör vid filén ska den vara fast. Bortse från laxfiléer som ser kritaktiga eller torra ut, eller som visar tecken på sprickor, brott eller ”flagnande” kött.

Hur du kan se om laxen blivit dålig


Slutligen finns det några saker att titta på när du förvarar, förbereder, tillagar eller värmer din lax, för att säkerställa att den inte har blivit dålig.

Rå lax får inte lukta ”fiskigt”, kännas överdrivet slemmig eller ha någon missfärgning i köttet. Om köttet är mjukt vid beröring (snarare än fast) är det dags att kasta laxen.

Om du arbetar med tillagad lax är det en bra tumregel att inte ta några risker och att bara slänga tillagad lax som legat i kylskåpet i mer än tre eller fyra dagar i papperskorgen. Annars ska du slänga tillaga lax om den börjar lukta konstigt eller om den ser slemmig ut. Om du vill lära dig hur man identifierar dålig fisk på lukten så kan du klicka här.


Lämna en kommentar