Frysa in tofu

Det finns en grundläggande tofu-princip: För att din tofu ska kunna absorbera smakfulla flytande marinader, såser och soppor måste den smaklösa vätskan, dvs. vattnet, först avlägsnas.

Det finns flera metoder för att få bort vattnet från tofun:

Du kan pressa ut det (antingen med några tunga böcker eller burkar eller en press).
Du kan koka ut det genom att steka tofun ytligt eller fritera.
Eller så kan du frysa ut den – vilket förmodligen är det enklaste alternativet av alla.


Det stämmer: Frys din tofu. (Även om den inte närmar sig sitt utgångsdatum – men särskilt om den gör det!)

När tofun fryser förvandlas dess vatten till iskristaller, som skapar små, svampliknande hål som finns kvar när tofun tinas upp och isen förvandlas till vatten.Ingen dränering, torkning eller pressning av tofu kan minimera kladdigheten lika mycket som frysningen gör.Min erfarenhet av fryst tofu är att frysning resulterar i tuggiga, svampliknande kuber.


Frysning av tofu:

  • Tofu: Dränera bort vätskan som tofun kom i. Vid detta tillfälle kan du klappa den torr och pressa den för att ta bort överflödig vätska, men det är inte nödvändigt. (Det kan dock hjälpa till att förhindra att is bildas på utsidan av dina tofubitar).
  • Skär blocket i tunna bitar eller större kuber, förvara det i en lufttät behållare eller plastpåse och förvara det i frysen (i upp till tre månader). Du kan frysa in hela blocket, men det tar längre tid att tina upp.
  • När tofun är fryst, tinar du den i kylskåpet. (Om du har fryst in ett helt block och är ivrig att använda det kan du låta det frysta blocket sjuda i vatten i 15 minuter innan du skär det i tärningar.
  • Pressa eller klappa ut överflödigt vatten ur den tinade tofun och använd den sedan som du vill (stek, fritera etc.)


Tidsmässigt tycker jag att det är enklast att frysa in tofun över natten och sedan föra över den från frysen till kylskåpet för att tina under dagen, medan jag är på jobbet. När jag kommer tillbaka på kvällen är min tofu en svamp, redo att absorbera alla såser, dressingar och marinader som jag kastar på den.

Det fungerar också finfint inte att lägga den i lätt rostade ciabattabröd för en snabb smörgåsmiddag.

Lämna en kommentar