Så länge håller ris i kylskåp och frys.

Hur länge håller ris i kylskåpet?


Kokt vitt ris håller i kylskåpet i fyra till sju dagar. Om du har förvarat ditt ris på rätt sätt har det en mycket längre hållbarhet. Lita dock inte helt och hållet på denna allmänna regel: använd luktsinnet eller risets konsistens för att bedöma om det fortfarande är säkert att äta.

Det kan hända att du måste slänga kokt ris tidigare än tidsramen, beroende på hur riset luktar eller vilken konsistens det har. Det är viktigt att notera att 4-7-dagarsregeln gäller för vitt ris och vildris, brunt ris blir dåligt något snabbare.

Blir ris dåligt?


Ja, ditt kokta ris kan bli dåligt, och det går av mycket snabbare beroende på hur det förvarades. Här är några tecken på att ditt ris inte längre är säkert att äta.

  • Det har en konstig lukt. Om ditt ris luktar lite konstigt och surt kan det vara ett tecken på att bakterier redan växer i dina rester, så det är bäst att slänga det.
  • Riset är torrt, smuligt och segt. Ris som har legat i kylskåpet för länge har förlorat mycket av sin fukthalt. Även om det inte luktar konstigt ännu är detta en röd flagga som tyder på att det har legat där för länge.
  • Riset är slemmigt. Detta är ett tecken på att riset hade för mycket fukt i sig när det stod i kylskåpet; detta främjar bakterietillväxt och leder till de första stadierna av jäsning.

Om du har ätit ris som har gått av kan du drabbas av matförgiftning. De klassiska symptomen på matförgiftning är diarré, kräkningar och magbesvär. Om du får matförgiftning av ditt utgångna ris ska du dricka mycket vatten, undvika mat i några timmar och sedan långsamt lugna magen genom att äta snäll mat som bananer och salta pinnar.


Gör risvarianten någon skillnad?


Vitt ris håller lite längre än vissa andra sorters ris, men inte särskilt mycket. Brunt ris håller till exempel bara fyra till fem dagar i kylskåpet. Detta beror på att brunt ris är mindre bearbetat än vitt ris, och oljorna som gör det hälsosammare är också anledningen till att det blir dåligt snabbare

Vilt ris har samma utgångstid som vitt ris och håller mellan fem och sju dagar i kylskåpet.

Kan man äta kallt ris?


Kallt ris är lika säkert att äta som varmt ris, även om du kan få problem med konsistensen. Använd samma tips som rekommenderas ovan för att veta om det fortfarande är okej att äta.

Kan man frysa in kokt ris?


Absolut. Att frysa in ditt kokta ris är ett bra sätt att se till att du inte låter några rester bli härskna i kylskåpet, och du kan smidigt tina upp det när som helst för dina måltider. Du bör dock lägga till lite mer fukt i ditt överblivna ris – kanske lite olivolja eller smör – eftersom det har förlorat lite vatten genom frysningsprocessen.


Kokt ris i kylskåpet håller mindre än en vecka, men fryst ris har en hållbarhet på mellan sex och åtta månader i frysen innan det inte är okej att äta längre. Om du kokar ris i stora partier är det ett bra sätt att förvara det i lufttäta behållare och frysa in det för att minska tiden för matberedning och eliminera matsvinn.

Tips för att förvara kokt ris


Låt riset svalna ordentligt innan du lägger det i kylskåpet. Om du ställer in riset i kylskåpet medan det fortfarande är varmt kan fukt samlas och samlas, vilket främjar bakterietillväxt och gör att riset förstörs snabbare.
Använd lufttäta behållare. Håll oönskad fukt borta från kylriset genom att använda återförslutningsbara plastpåsar eller lufttäta behållare. Ju mindre exponering för bakterier, desto säkrare blir det att äta nästa dag.
Värm endast det du ska äta. Att värma och kyla riset flera gånger skapar möjligheter för bakterier att växa, så ta bara den portion du vill äta och värm den. Om du har för mycket ris över kan du frysa in det.
Om du är tveksam, släng riset.
Rätt förvaring är nyckeln till att undvika matförgiftning. Om du är osäker på om ditt kokta ris fortfarande är säkert att äta är det smartaste att slänga det i papperskorgen. Det kan vara slöseri, men det är bättre än att få magkramper på grund av dåliga rester. I framtiden bör du lägga ditt kokta ris i frysen om du inte tänker äta det så fort som möjligt.

Lämna en kommentar