Kan man frysa in hårdkokta ägg?

Hårtkokta ägg är en bra proteinkälla och är ett utmärkt mellanmål på gympadagar! Och även om det bara tar 10-15 minuter att förbereda dem är det praktiskt att ha ett förråd av kokta ägg till hands när du behöver dem.

Kan man med detta i åtanke frysa hårdkokta ägg?

Hårtkokta ägg kan frysas i upp till tre månader, men du bör bara frysa in äggulan, eftersom äggvitorna blir gummiaktiga efter att de har frysts in. För att frysa in dem, plocka ut äggulorna ur vitorna och lägg dem i en förseglad fryspåse.

Kan man frysa in hårdkokta ägg? Nej

Fryser hårdkokta ägg bra? Ibland

Hur man fryser hårdkokta ägg

I slutändan är det inget fel med att frysa in ett helt hårdkokt ägg. Men faktum är att vitorna inte kommer att smaka bra och att de kommer att vara gummiaktiga efter att de har frysts.

Därför bör du egentligen bara frysa in äggulorna, eftersom de behåller sin smak och konsistens när du lägger dem i frysen.

Vi förklarar hur man säkert fryser hårdkokta ägg i de följande stegen:

 1. Låt kyla
  När du har kokat äggen lägger du dem i en kastrull med kallt vatten så att de svalnar snabbt.
 2. Peel
  När äggen har svalnat bryter du upp skalen och skalar dem tills du har kvar insidan av dina hårdkokta ägg.
 3. Ta bort äggulorna
  Nu är det dags att ta bort gulorna från äggvitorna. Stick in vitorna med en kniv och ta ut gulorna och låt dem ligga åt sidan.
 4. Väska upp
  Lägg äggulorna i en frystålig påse och tryck ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar den.
 5. Märka och frys in
  Skriv dagens datum på framsidan av påsen, liksom bäst-före-datumet. Kom ihåg att du kan frysa hårdkokta ägg i cirka tre månader.

3 tips för att frysa hårdkokta ägg

Nu när du vet hur du fryser dem har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser hårdkokta ägg för att få bästa möjliga resultat:

Frys inte in vitan
När vitan i ett hårdkokt ägg fryser blir den gummiaktig. Även om det tekniskt sett fortfarande är ätbart, är det definitivt inte en konsistens som de flesta människor tycker om. Det är av denna anledning som du endast bör frysa in gulorna.

Koka till ordentligt
Även om alla har en lite annorlunda inställning till att koka ägg, bör du sträva efter att koka dem i nio minuter för att säkerställa att gulorna är fasta. Om du inte kokar äggen tillräckligt länge blir de mjuka och lite rinnande i mitten.

Och även om det är så här många människor gillar kokta ägg är det inte idealiskt när det gäller att frysa in gulan.

Förvaras i kylskåpet
Om du inte gillar tanken på att bara frysa in gulorna kan du förvara dina hårdkokta ägg i kylskåpet i upp till två veckor. Du ska ta bort skalet och lägga äggen i en förseglad behållare och placera dem i kylskåpet.

Detta är ditt bästa alternativ om du vill bevara kokta ägg längre än ett par dagar.

Hur länge kan man frysa hårdkokta ägg?

Du kan frysa in äggulorna från hårdkokta ägg i ungefär tre månader. Men som nämnts bör du inte frysa in vitorna alls. Om du vill bevara ett helt ägg bör du lägga det i en förseglad behållare och låta det stå i upp till två veckor.

Du bör undvika att förvara ägg i rumstemperatur eftersom skadliga bakterier kan växa och orsaka att de förstörs.

Låt dem bara stå ute tills de har svalnat tillräckligt och kan placeras i kylen eller frysen.

Du kan frysa hårdkokta ägg i upp till 3 månader

Hur tinas hårdkokta ägg upp?

När du är redo att njuta av dina hårdkokta ägg tar du ut dem ur frysen och lägger dem i kylskåpet. Det tar flera timmar för äggulorna att tinas upp helt, så se till att ge dig själv tillräckligt med tid innan du planerar att äta dem.

Du bör undvika att tina hårdkokta ägg i rumstemperatur och inte heller i mikrovågsugn.

Kan man frysa in hårdkokta ägg?

Nej, du bör bara frysa hårdkokta ägg en gång. Om du skulle frysa in gulan mer än en gång skulle det förändra konsistensen avsevärt och kanske till och med påverka smaken.

Att frysa hårdkokta ägg är inte det bästa man kan göra från början, så vi rekommenderar verkligen inte att man gör det en andra gång.

Om du vill ha hårdkokta ägg i lager under en längre tid är det bäst att förvara dem i kylskåpet.

Fryser hårdkokta ägg bra?

Man kan säga att hårdkokta ägg inte fryser in särskilt bra. Du bör inte ha några problem när du fryser in hårdkokta äggulor, men vitorna blir gummiaktiga och smakar inte bra.

Med detta i åtanke rekommenderar vi inte att du fryser hårdkokta ägg om du inte är tvungen att frysa dem. Förvara dem istället i en förseglad behållare i kylskåpet i upp till två veckor åt gången.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa hårdkokta ägg eller ägg i allmänhet kan dessa frågor hjälpa dig:

Vilket är det bästa sättet att frysa ägg?

Det beror på vad du behöver. Om du vill frysa in äggvitorna är det bäst att separera dem från gulan och frysa in dem var för sig i en iskuberbricka eller en muffinsbricka.

Om du vill ha äggulor kan du frysa in dessa både råa och kokta i ett antal tillstånd. Du kan också frysa in kokta ägg.

Kan man frysa ägg med skal?

Även om det är möjligt är det ingen idé att frysa in ägg med skalet på. Vi rekommenderar att du tar bort skalet innan du fryser in dem.

Lämna en kommentar