Kan man frysa in kaksmet?

 

Det är ganska allmänt känt att du kan frysa in kakor när du bakar dem för att förlänga deras hållbarhet. Men visste du att du också kan frysa kaksmeten?

Om du är en av de bagare som undrar om man kan frysa kakdeg så har du kommit till rätt ställe!

Smeten/degen kan frysas i cirka 3 månader. Gör kaksmeten som du brukar göra och portionera den sedan i fryspåsar. Försök att ta bort så mycket luft som möjligt när du förseglar påsarna.

Kan man frysa om kaksmet?

Nej

Fryser kaksmeten bra?

Ja

Hur man fryser deg

Det är väldigt enkelt att frysa kakdeg, men det kan bli kladdigt på grund av att smeten är klibbig! 

När du gör din kakdeg är det bara att vara lite försiktig med svåra ingredienser, som vispade ägg eller grädde. Dessa kan ändra konsistens i frysen. De bästa typerna av degar att frysa in är oljebaserade blandningar.

Du måste också lägga till så många ingredienser som möjligt innan du fryser in. Det blir svårt att blanda in nya ingredienser efter att den har tinats upp, eftersom kakblandningen inte kommer att vara lika medgörlig.

Hur man fryser in kaksmet i fryspåsar

Den här metoden är perfekt om du har kakdeg, men inte vet hur du ska tillaga den. Du kanske är osäker på om du vill lägga till extra ingredienser eller om du vill ha muffins eller en stor tårta. Oroa dig inte, den här metoden är perfekt för dig.

 1. Gör smeten
  Gör din kakdeg som vanligt. Gör allt som vanligt, utom att baka!
 2. Märk påse
  Förbered en fryspåse genom att märka den med datum och innehåll. När du märker, se till att du namnger innehållet exakt, så att du inte glömmer vilken typ av kakdeg det är. Du behöver använda fryspåsar som du kan försegla tätt.
 3. Fördela smeten
  Skeda upp en del av kaksmeten i påsen. Lägg i tillräckligt mycket för en omgång muffins eller en stor tårta. Se till att du inte fyller på påsarna för mycket. De behöver lite överskottsutrymme för att blandningen ska kunna expandera när den fryser.
 4. Försegla
  Pressa
  ut luften ur påsarna och försegla dem ordentligt.
 5. Frys in
  Lägg påsarna i frysen. Du måste vara försiktig tills de är frysta eftersom påsarna måste stå upprätt och inte klämmas för mycket i frysen för att undvika att det blir en röra.

Hur man fryser obakade muffins

Om du redan vet att du vill ha muffins i framtiden är detta den absolut enklaste metoden för att frysa in och förvara dina muffins redo för bakning.

 1. Gör en smet
  Gör en sats kakdeg.
 2. Skeda ut smeten
  Förbered en muffinsform som vanligt. Skeda upp rätt mängd smet i varje form.
 3. Frys in
  Lägg hela kakan, inklusive brickan, i frysen och frys in i några timmar.
 4. Packa upp
  När muffinsen har frysts kan du ta ut dem ur frysen och plocka upp dem ur muffinsformen. Lägg de frysta och obakade muffins i en fryspåse.
 5. Sista frysningen
  Märk påsen, förslut den ordentligt och lägg den i frysen igen.

Hur man fryser obakade stora kakor

Detta är en utmärkt metod för att frysa in stora kakor, obakade och färdiga att tillaga. Du måste se till att de burkar du använder är fryståliga innan du lägger dem i frysen.

 1. Gör smeten
  Blanda och gör din kakdeg som du brukar göra.
 2. Förbered formen
  Förbered kakformen som du planerar att baka kakan i genom att smörja formen och lägga pergamentpapper i den.
 3. Skeda upp smeten
  Skeda upp kakblandningen i formen. Låtsas nu att du ska baka den och gör som vanligt.
 4. Slå in och frys in
  Slå in
  hela formen och kaksmeten i en stor fryspåse och lägg den i frysen. Du måste låta tårtan frysa helt och hållet. Detta kan ta flera timmar, så det är bäst att låta den stå över natten och gå vidare till nästa steg nästa morgon.
 5. Ta ut ur burken
  Ta ut den helt frysta kakblandningen ur frysen. Du kan plocka ut den ur kakformen (med pergamentpapper).
 6. Lägg på en påse
  Lägg kakblandningen i en stor fryspåse. Tårtan ska behålla sin form, och när den ska tillagas kan du stoppa tillbaka den i samma stekpanna för att tillaga den.
 7. Frys in
  Märk påsen med innehåll och datum och lägg den i frysen igen.

Det fjärde alternativet är förstås att baka dina kakor och sedan frysa in dem. Detta fungerar också särskilt bra. Om detta är ett tillvägagångssätt som du föredrar att ta, kolla in vår guide om hur man fryser kakor.

3 tips för att frysa in kakdeg

Nu när du vet hur du fryser den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser kaksmeten för att få bästa möjliga resultat:

Skriv tydliga etiketter
Om du har olika sorters kakdeg fryst in, se till att du skriver lättlästa etiketter så att du kan tina upp rätt svamp. Det kan vara svårt att se skillnad på citron- eller vaniljdeg när den är fryst.

Överväg användningsområden
Om du brukar baka hela tårtor kan du frysa kaksmeten som en hel tårta. Men om du sällan äter en hel tårta är det ingen idé, så välj muffins.

Tillsätt aromer före frysning
Om du vill göra choklad-, vanilj- eller citronsvamp, tillsätt dessa smaker innan du fryser in den. De flesta aromer kommer att behållas under frysningsprocessen.

Hur länge kan man frysa kakdeg?

De flesta tårtblandningar kan frysas in i upp till tre månader. Detta fungerar bäst om de är tätt förslutna så att ingen luft kan komma in i smeten när den ligger i frysen. Denna tidsrymd kan vara beroende av vilka ingredienser du tillsätter.

Så om din tårta innehåller några ovanliga ingredienser är det värt att kontrollera separat hur länge de kan frysas och tillämpa den regeln på hela kaksmeten.

Du kan frysa kaksmeten i cirka 3 månader

Hur tinar man upp kakbakelse?

Den bästa metoden för att tina upp kaksmeten är att låta den tina långsamt i kylskåpet över natten.

Det är bara att ta ut kaksmeten ur frysen och ställa den i kylskåpet och låta den tina upp tills den är helt tinad.

Om du har valt att frysa smeten i form av muffins eller kakformar måste du lägga tillbaka dem i formen innan du tinar upp dem. På så sätt kan du se till att kakorna behåller den form du vill ha!

Om det uppstår en delning av smeten kan det hända att du måste blanda smeten innan du bakar den.

Kan man frysa om kaksmeten?

Du bör inte frysa in kaksmeten igen. Blandningen kan förändras under frysnings- och upptiningsprocessen.

Det finns dock ett undantag från denna regel. Om du har tinat upp smeten och sedan bakat kakorna kan du fortfarande frysa in de kokta kakorna om du behöver det.

Fryser kaksmeten bra?

Så länge du har valt en ganska enkel tårtblandning bör den frysa ganska bra och vara helt utsökt när den bakas. Tyvärr är det så att vissa kakor inte fryser in bra.

Dessa kakor är oftast mejeritunga, t.ex. sådana som görs med grädde eller mycket mjölk.

Dessa lättare svampar kan stå i frysen, och luften som tillsätts genom att vispa äggen kan tas bort, och du får då en tjock, tät svamp i stället för en lätt och luftig tårta.

 

Lämna en kommentar