Granny Smith – ett grönt äpple med rik historia

Denna äppelsort uppkom i Australien under slutet av 1800-talet. Namnet kommer från uppfödaren som hette Maria Ann Smith. Det som utmärker frukten är dess hårdhet, syrlighet, krispighet och juicighet samt dess karaktäristiska gröna färg.

Granny Smith Äpple
Granny Smith känns lätt igen på dess ljusgröna färg.

Äppelsorten är en utav de populäraste i världen. Granny Smith gör sig bra som ett vanligt mellanmålsäpple men är också populärt som matäpple eftersom frukten behåller sin form när den bakas.

Historia

Granny smith kom till genom en slump och är inte ett resultat av långvarig förädling eller korsning av arter (även om förädlingsarbete säkerligen har skett sedan dess uppkomst 1868. Äpplet har sitt ursprung på Maria Ann Smiths bakgård där hon dumpat äppelskruttar. Arten tros vara en korsning mellan en förädlad och en vild äppelsort.

Maria Ann, eller Granny Smith som hon också kallades upptäckte att äpplena hade en del väldigt säregna egenskaper och började sälja dem på den lokala marknaden.

Maria Ann, som var till åren kommen, dog ett par år efter sin upptäkt. Australiska odlare insåg värdet av det krispiga gröna äpplet och fortsatte kultivera det.

Idag lever Maria Anns namn vidare på frukthyllor världen runt.

Smak

Granny Smith har en tydlig syrlighet och en krispig konsistens.

Lite paradoxalt så är den här äppelsorten bra att ta till för stilla sötsuget. Sura smaker släcker ofta sötsug och det relativt stora, fiberrika äpplet mättar bra.

Föredrar man sina äpplen lite sötare så kan det vara en bra idé att vänta lite med att äta äpplet. En del av syrligheten försvinner och ersätts med sötma med tiden. Med en granny smith är det liten risk att äpplet blir övermoget. Ett övermoget granny smith kan kännas igen på sin gula färg.

Det är ett bra allroundäpple för matlagning, och dess smak blir ännu bättre när det kombineras med sötare äpplen i pajer och andra efterrätter. Granny smith behåller sin konsistens bra när det tillagas, till skillnad från de flesta andra äppelsorter som man också kan äta som mellanmål.

Egenskaper

Tack vare sin syrlighet är Granny Smith mer hållbara än andra äppelsorter vilket har gjort att de är enklare att exportera än andra äppelsorter. Äpplet innehåller mycket antioxidanter och har högsta halten av fenoler bland alla äppelsorter. Dessutom har denna äppelsort väldigt lågt kaloriinnehåll och mättar bra vilket gör att det är en bra idé att ha med dem i en viktminskningsdiet. Vissa personer tycker också att syrligheten hjälper mot sötsug. Ett genomsnlittligt Granny Smith innehåller 72 kcal (52 kcal/100g).

Äpplet håller mycket längre än andra äppelsorter, upp till ett år. Mycket tack vare dess höga syreinnehåll och låga etylenproduktion. De äpplen som du hittar i din lokala matbutik kommer mestadels från södra Europa. Tyvärr trivs in Granny Smith i vårt hårda klimat, lyckligtvis så finns det en äppelsort med liknande smak och egenskaper som trivs bra här – gul Gravensteiner.

Lämna en kommentar