Dukkah

Den egyptiska blandningen dukkah är ingen traditionell kryddblandning – och det är just därför du vill prova den. Istället kombinerar denna aromatiska blandning även nötter och frön för en krispig specialitet som kan avnjutas från mellanmål till matlagning.

Vad är dukkah?

Smak: Nötliknande
Populäraste användning: Dipping, kött, fisk, grönsaker

Dukkah (uttalas DOO-kah) kan köpas på vissa gourmet- och etniska marknader, men det är lätt att göra hemma. Nyrostade nötter och frön smakar också bättre, och det kan vara roligt att experimentera med olika ingredienser.

Det finns otaliga recept på dukkah. Nästan alla blandningar innehåller nötter (oftast hasselnötter, men även andra sorters nötter kan användas ensamma eller i kombination), sesamfrön, koriander och spiskummin. Till detta kan kocken lägga till torkad timjan, mynta, pepparkorn eller andra söta, varma och salta örter och kryddor.

Hur man använder Dukkah

Dukkah används ofta som skorpa för lamm, kyckling, fisk och till och med tofu. Den varma, aromatiska blandningen är oemotståndlig när den serveras som dopp med bröd och olivolja. Den kan strös över allt från rostade grönsaker, pasta, fetaost och till och med färsk frukt.

Lämna en kommentar