Berbere

Om du någonsin har ätit mat från Afrikas östra horn – Eritrea, Djibouti, Etiopien, Somalia – har du förmodligen stött på berbere, en komplex blandning av chilipeppar och kryddor. Denna kryddblandning för alla ändamål kan ge värme och djup åt alla typer av rätter som bönor, kött och grytor, och även icke-afrikansk mat från hamburgare till rostade grönsaker.

Vad är Berbere?

Smak: Kryddig, bitter
Populäraste användning: Gryta, kött

Berbere är en berusande kombination av kryddig, bitter och söt och är en blandning av kulturella och geografiska influenser från kryddor från Indien till chilipeppar från Nya världen. Recepten varierar från kock till kock, men blandningen innehåller vanligtvis peppar, svartpeppar, bockhornsklöver, ingefära, kardemumma, koriander, kanel och kryddnejlika. Andra ingredienser kan vara ajwain, kummin, kryddpeppar, muskot, paprika, lök eller vitlök.

Hur man använder Berbere

Berbere kan användas torr eller blandas med olja till en pasta. Traditionellt används den för att smaksätta långkokta wats (grytor) som kan innehålla linser, bönor och kött. Vi älskar att strö det i linssoppa, rostade grönsaker och sauterade gröna grönsaker. Vissa kockar lägger till berbere till hamburgare, köttbullar och grillad kyckling. Den etiopiskt födda kocken Marcus Samuelsson föreslår en läckert klingande dipp gjord på olivolja, citronsaft, vinäger, berbere och hackade oliver.

Lämna en kommentar