Curryblad

Om du någonsin har lagat indiska eller andra sydostasiatiska recept har du förmodligen sett att curryblad finns med bland ingredienserna. Dessa unika blad har en distinkt doft och ger en maträtt det där speciella som man inte kan få från någon annan ingrediens, så utelämna dem inte bara för att du tycker att de är obekanta eller omöjliga att hitta.

Vad är curryblad?

Smak: Bitter, sur
Mest populära användning: Det är en av de vanligaste smakerna.

Curryblad kommer från curryträdet Murraya koenigii. Bladen säljs också som ”sweet neem leaves” och finns i det indiska, malaysiska, srilankanska, singaporianska och pakistanska köket. Dessa blad är inte besläktade med den krydda som vi känner till som ”currypulver”, även om de används för att smaksätta många curryrätter.

Currybladen är mörkgröna och avlånga i formen, och liknar ett lagerblad. De är mycket väldoftande. Vissa människor i Sydostasien tuggar dem som en matsmältningshjälp. De är också bra för att förebygga diarré.

Färska curryblad är att föredra framför torkade, eftersom de förlorar smak när de åldras. De är extremt lättförstörbara, så använd dem snabbt. Du kan hitta dem i indiska eller sydostasiatiska livsmedelsbutiker och på nätet.

Hur man använder curryblad

Curryblad används främst i sydostasiatisk matlagning för att smaksätta ris, soppor, grytor och chutneys. Currybladen mjuknar när de tillagas, och det rekommenderas att de först kokas i olja för att få fram deras smak.

Lämna en kommentar