Hur man får kaffe att smaka bättre (17 tips och tricks)

Vem säger att du inte kan njuta av en god kopp kaffe utan att spendera en massa pengar? Med dessa enkla tips kan du få till ett gott kaffe utan att lämna hemmet!

Är du typen som behöver en energikick på morgonen för att väcka de sovande hjärncellerna? Om du verkligen behöver ett starkt kaffe, men inte vill spendera pengar på Starbucks, är den här artikeln för dig.

Om du har försökt koka kaffe hemma, men aldrig lyckats få till smaken, är du inte ensam. Jag har själv gjort kaffe som antingen är för bittert eller för intetsägande tidigare. Men ge inte upp!

Det finns flera faktorer som påverkar kaffets smak. Allt du behöver är några enkla knep, så att du kan göra kaffe i caféstil på nolltid.

Och om du letar efter hälsosamma alternativ till grädde och socker som inte äventyrar smaken, har jag några sådana alternativ för dig också!

Så gör ett försök med dessa förslag och se vilken skillnad de gör.

1. Rengör maskinen

Det finns inget bättre än gammalt vatten och gammal kaffesump om du vill göra göra kaffet surt och äckligt. Se till att skölja kaffemaskinen ordentligt med jämna mellanrum. På så sätt får du bort gammal kaffesump som sitter kvar och påverkar kaffets smak.

2. Använd filtrerat vatten

Det är viktigt att använda vatten av god kvalitet i kaffet, eftersom kaffe trots allt består till 98 % av vatten.

Använd inte kranvatten, särskilt inte om det är hårt vatten, som innehåller mycket mineraler som magnesium, fluorid och kalcium.

En liten mängd av dessa mineraler kan ge ditt kaffe smak, men för mycket av dem ger ett tråkigt kaffe. Därför är det alltid bättre att hålla sig till filtrerat vatten.

3. Använd kallt vatten

Du tänker säkert att varmt kaffe kräver varmt vatten. Det stämmer för snabbkaffe, men det är inte samma sak när du brygger kaffe.

Det är snarare tvärtom. Så börja med kallt eller kylt vatten och låt kaffebryggaren värma upp det åt dig.

4. Känn till den perfekta temperaturen och ration

När det gäller uppvärmning av vatten vill du att det ska vara någonstans mellan 90 och 97 grader. Om du kokar ditt eget vatten ska du mäta temperaturen med en termometer. Om du använder en maskin, se till att den värmer vattnet till önskad temperatur.

När det gäller förhållandet mellan kaffe och vatten, tillsätt ett gram kaffe per 15-18 gram vatten. Varför är detta viktigt? Det här förhållandet ger dig den perfekta kaffestyrkan – inte för stark, inte för svag.

Det ger dig också rätt balans i smaken – inte för bittert och inte för surt.

5. Lägg i kryddor och dylikt bland bönorna

Om du vill tillsätta sötningsmedel eller kryddor i kaffet, t.ex. citronskal, kanel eller choklad, ska du tillsätta dem i bönorna innan du maler dem, inte efteråt.

Med den här enkla tekniken kommer ditt kaffe att smaka fantastiskt även utan att du behöver tillsätta fler ingredienser efter att du hällt upp det.

Gör hemlagad latte

Om du vill ha det härligt skummande kaffet behöver du inte köpa en mjölkångare. Köp bara en mjölkskumare!

Du kan köpa en mjölkskummare för mindre än 200 kr, och den ger alltid ett vackert skum på några minuter. Tillsätt bara varm mjölk och socker i din mugg och låt skummaren göra sin magi. Tillsätt kaffet och Voila, din alldeles egna latte!

Gör iskaffe

Iskaffe är fantastiskt under de varma eftermiddagarna. Och en kallbryggning smakar också mindre surt än varmt kaffe, så det är ytterligare en anledning att prova det!

Lägg de malda kaffebönorna i kallt vatten i 12 timmar och filtrera. Tillsätt några isbitar och njut.

Gör kaffeisbitar

Har du kvar lite kaffe från i dag? Släng det inte! Häll det i en iskubsbricka och frys in.

Använd dagens rester till morgondagens iskaffe. Kaffeisbitar är inte bara bra för kaffe, utan även för andra kalla drycker!

Gör Dalgona-kaffe

Den här koreanska trenden är en fluga som är på tapeten nuförtiden, och det är med goda skäl! Har du provat den ännu? Om inte, då missar du något!

För att göra detta tjocka och skummande kaffeskum vispar du ihop 2 koppar varmt vatten, 2 matskedar snabbkaffe och 2 matskedar socker. Nyckeln här är vattnet – det måste vara kokande hett! Annars kommer du att trötta ut armen av att vispa i flera minuter.

Skeda Dalgona-skummet över en choklad- eller mjölkbaserad dryck och njut.

Tillsätt kanel

Om du försöker dra ner på sockret är kanel ett utmärkt alternativ. Det är näringsrikt, smakrikt och har mycket färre kalorier än socker! Dessutom har den en söt arom.

Tillsätt nötmjölk

Det finns en mängd olika mjölksorter att välja mellan för att ge ditt kaffe smak. Om du vill ha ett hälsosammare kaffe kan du experimentera med nötmjölk!

Oavsett om det är mandel, soja eller kokos, ger dessa mjölkalternativ gräddighet, sötma och andra intressanta smaker till ditt kaffe.

Tillsätt salt

Du såg nog inte den här komma! Men ja, om du lägger en nypa salt i kaffet kommer dess naturliga sötma fram och det neutraliserar dess bitterhet. Bara för att du inte kan ha grädde eller socker betyder det inte att du måste lida av bittert kaffe.

Tillsätt vaniljeextrakt

Några droppar vanilj är mer än tillräckligt för att ge ditt kaffe en fyllig och söt smak! Om du har en riktig vaniljstång är det ännu bättre! Släng den i din kaffekanna och smaka på skillnaden.

Tillsätt citron eller lime

Du kanske inte tror att det är en bra idé att lägga till en citrussmak till en redan något sur dryck, men tänk om. Bara lite lime- eller citronsaft ger din kopp en ny och uppfriskande smak.

Tillsätt muskotnöt

Muskotnöt är fylld av jordiga smaker och en mild sötma, så den smakar utmärkt till kaffe! Men överdriv inte, det räcker med en knypa.

Tillsätt honung

Det är det mest uppenbara alternativet till socker! Det ger inte bara sötma till din morgon, utan är också fyllt med antioxidanter och ger en hälsosam boost av polyfenoler.

Tillsätt osötat kakaopulver

Finns det några chokladälskare här? Om du är det, är detta inlägg för dig. Förstärk smaken i ditt kaffe genom att tillsätta en tesked osötad kakaopulver för att få en läcker mocka!

Lämna en kommentar