10 Saker du bör veta om banan

Banan är på många sätt sinnebilden av en frukt men det finns mängder av saker som du säkert inte visste om banan. Den här artikeln går igenom intressanta och viktiga egenskaper och fakta om banan.

bananklase

Är banan bra för magen?

Banan kan vara bra för magen. Bananer är fyllda av fiber, något som många av oss får för lite av och som bidrar till mättnadskänsla och bra tarmfunktion. Det finns också studier som visar att banan kan hjälpa mot diarré.

Det bör dock sägas att man inte bör överdriva sin konsumtion eftersom detta kan ge magproblem. Omogna bananer ska man också vara försiktig med eftersom de är svåra att smälta och kan ge magont.

Dess höga fiberinnehåll gör bananen allmänt bra för magen. Har man problem med förstoppning så bör man dock leta efter en annan fiberkälla eftersom banan har en ”stoppande” effekt för de allra flesta. Därför kan det vara en bra idé att äta banan vid diarré.

Dessutom bidrar bananens kalium till att återställa vätskebalansen vilket kan vara ett problem vid diarré

Vilket släkte tillhör banan?

Bananer tillhör släktet Musa. Med i släktet är också så kallade kokbananer, en mer fiberrik och mindre söt banan som används inom matlagning.

Vilket land kommer banan från?

Bananen kommer ursprungligen från sydostasien, mer specifikt från malaysia, fillipinerna eller Indonesien.

Diverse varianter av vilda bananer växer där än idag. Bananen har dock spridits runt världen. Namnet är arabiskt och en stor del av produktionen sker i sydamerika och sydamerika.

Banan blev en internationell handelsvara på trettonhundratalet.

Bananer odlas i 150 länder och mer än hundra miljoner ton produceras årligen! Något förvånande så står Kina, filipinerna och Indien för en stor del av världens banaproduktion. Utöver dessa så odlas mycket banan i afrikanska och sydamerikanska länder.

Är banan bra när man bantar?

Bananer är ett mycket bättre mellanmål än godis eller liknande men de innehåller en del kalorier. Så länge man inte överdriver och äter flera bananer per dag så är det ok att äta bananer även om man försöker gå ner i vikt.

banan när man tränar

Banan passar perfekt efter ett hårt träningspass. Banan innehåller ganska så snabba kalorier vilket faktiskt är ganska bra när man precis tagit slut på kroppens energireserver.

Jämfört med en proteinbar så innehåller banan ofta inte lika mycket protein men det är både enkelt och gott att komplimentera bananen med lite kvarg och enligt mig blir resultatet nyttigare än en proteinbar.

Vad heter banan på norska?

Nä, banan heter inte gulebøj på norska. Detta är ett skämt som ligger tillräckligt nära verkligheten för att vi svenskar ska kunna ta det för sanning. Tyvärr är norska språket inte fullt så roligt. Banan heter faktiskt banan även på norska.

Vilken vikt har en banan utan skal?

Genomsnittsbananen väger ungefär 115 gram utan skal och 183 gram med.

Banan som ansiktsmask

Bananer är ett bra alternativ till diverse hudvårdsprodukter. Det är naturligt och kan hjälpa mot akne och rynkor. Den här masken är enkel att tillverka. Allt man behöver göra är att puréa en banan, det görs lättast med en stavmixer. Jag rekommenderar en gulgrön till gul banan. Övermogna bananer fungerar också men lukten kan bli ganska jobbig om man låter masken vara på länge.

Kan kaniner äta banan?

Det är ok att ge sin kanin lite banan då och då men för mycket av det goda leder bara till besvär för kaninen. Tänk på att banan är som ett godis som bara ska ges vid speciella tillfällen.

banan för att sova

Banan är faktiskt en av de livsmedel som kan påverka sömn och hur alert man är. Banan har en svag påverkan på ett liknande sätt som t.ex. kalkon kan ha.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar