Kan majonnäs bli dålig?

Du har redan haft en burk med majonnäs i kylskåpet i några månader. Du tänkte använda den men märkte att datumet på etiketten är passerat. Då uppstår frågan: blir majonnäs dålig?

Många tror att majonnäs är mycket lik ketchup eller senap när det gäller lagring och hållbarhet. Det finns likheter, men eftersom majonnäs innehåller ägg finns det också några betydande skillnader.

I den här artikeln går vi igenom lagring, hållbarhet och hur majonnäs kan bli dålig. Om du vill lära dig lite mer om detta kryddor kan du läsa vidare.

Hur man förvarar majonnäs

Riktlinjerna för förvaring av en oöppnad burk majonnäs är ungefär desamma som för senap. Det betyder att du bör förvara den kallt, på ett torrt ställe, bort från värmekällor. Ett skåp i köket som ligger bort från ugnen är ett populärt val, men skafferiet fungerar också bra.

Oöppnad majonnäs behöver inte kylas (om det inte står något annat på etiketten), men det skadar förstås inte heller att ha den i kylskåpet.

När du har öppnat burken ska du förvara den väl försluten i kylskåpet när den inte används. Till skillnad från ketchup eller grillsås ska öppen majonnäs inte förvaras i rumstemperatur. Samma sak med alla smörgåsar eller rätter med majonnäs.

Sist men inte minst ska vi prata lite om livsmedelshygien.

Du bör alltid skopa majonnäs med rena redskap som endast används för majonnäs. Om du använder samma redskap som du använder för andra livsmedel riskerar du kontaminering.

TIPS

Om din majonnäs kommer i en pressflaska ska du rengöra den med en torr pappershandduk, inte en våt.

Hur länge håller majonnäs?

Så gott som alla burkar med majonnäs har ett bäst-före-datum. Detta datum är en uppskattning av hur länge produkten kommer att hålla sig färsk. Det betyder att produkten förmodligen kommer att hålla längre.

Hur länge exakt håller den efter bäst-före-datumet? Tyvärr är det omöjligt att säga. Det är till och med svårt att ge en grov uppskattning.

Det beror på att det finns hundratals olika sorters majonnäs som tillverkas av olika företag och att alla har sin egen unika blanding.

En del av dem, använder mestadels enkla ingredienser, som olja, ägg, vinäger och vissa kryddor. Andra lägger till en massa konserveringsmedel i blandningen, vilket gör att majonnäsen håller i månader eller till och med år i kylskåpet.

För att förenkla kan vi anta att majonnäsen är okej i upp till 2-3 månader efter bäst-före-datumet.

När det gäller hemlagad majonnäs håller den ungefär en vecka i kylskåpet.

Om du undrar varför din hemgjorda majonnäs inte håller lika länge som en köpt majonnäs med samma ingredienser är svaret enkelt. Den majonnäs du gör själv är troligen gjord med råa ägg. Kommersiell majonnäs använder pastöriserade ägg, som håller längre.

Hur man ser om majonnäs är dålig

Det finns åtminstone några symptom på att din majonnäs har blivit dålig. Här är de:

  • Eventuella organiska växtdelar i burken, som mögel eller sporer.
  • Stinkande, sur eller ruttnande lukt.
  • Märkbar färgförändring, som en mörkare nyans av vitt eller brungult.
  • Inte smakrikt.

Om du märker något av symtomen ovan ska du kasta majonnäsen. Samma sak om du förvarar den under mycket lång tid, även om den verkar helt okej. Det är bättre att vara på den säkra sidan än att bli sjuk.

Lämna en kommentar