Blir kanelen dålig när den är gammal? En guide om mald kanel och kanelstänger.

Du har hittat en gammal burk med kanel som stått i förrådet i evigheter. Nu undrar du säkert: Är min kanel för gammal? Hur länge håller den?

Eller så upptäckte du några kanelstänger i skafferiet och du är inte säker på om du fortfarande kan använda dem.

Om något av fallen är fallet har den här artikeln alla svar du söker. I den tar vi upp förvaring, hållbarhet och fördärv av både malen kanel och kanelstänger.

Kanelstänger håller bättre än mald kanel.

Mald kanel

Kanelmjöl har en hållbarhetstid på 1-2 år och håller bra kvalitet i minst ett halvår efter det datumet. När du öppnar påsen behåller den sin kvalitet i minst 6 månader, men är säker att använda betydligt längre.

Kanel, liksom andra malda kryddor, har ett bäst-före-datum på etiketten. Det är inte ett utgångsdatum och har inget med livsmedelssäkerhet att göra.

Det är bara en mycket grov uppskattning av hur länge kanelen ska smaka bäst. Och eftersom den i stort sett alltid är god i flera månader till tycker jag inte att det datumet är särskilt användbart.

Sanningen att säga kontrollerar jag sällan datum på kryddor eftersom de håller sig så mycket längre.

Ett halvt år efter datumet på etiketten är ett minimum, men det är oftast mycket längre än så. Även om det är två eller tre år efter datumet på etiketten kan den fortfarande vara tillräckligt bra att använda.

Allt detta förutsätter förstås att du förvarar kryddorna under anständiga förhållanden.

Istället för att tänka på datum och förvaringstider bör du tänka på kanelens smak och allmänna kvalitet.

Om du öppnade den för två år sedan och den fortfarande gör sitt jobb, behåll den. Men om du öppnade den för två månader sedan och du tycker att den redan är smaklös, släng den.

Om du ofta tar en ny förpackning kanelmjöl för att den gamla är smaklös, kan du överväga att byta till kanelstänger. De behåller smaken mycket längre. Den enda nackdelen är att du måste riva dem varje gång du behöver lite kanel.

Går malen kanel ut?

Mald kanel går inte ut eller blir dålig om du förvarar den på rätt sätt. Men om den ligger i lager i ett par år efter öppnandet kommer den troligen att förlora det mesta av sin smak och arom. Och det gör den i praktiken oanvändbar.

Till skillnad från salt förlorar kanel gradvis sin smak och lukt. Och efter ett år eller två (eller några månader, om du inte följer de förvaringsrutiner jag talar om senare i artikeln) kommer båda att vara nästan helt borta.

Om det går så här långt ska du slänga kryddan. Jag ska berätta hur du kan kontrollera om så är fallet om en stund.

Det finns några få fall där kanel faktiskt är förstörd och du bör kasta den. Dessa är:

  • Det finns kryp (döda eller levande) i påsen.
  • Våta fläckar eller till och med mögel – båda betyder troligen att vatten har kommit in.
  • Om det finns otorra matpartiklar som kontaminerar kryddan (det är alltså okej om du tappar ett pepparkorn i den av misstag och tar upp det en månad senare).
  • Kryddan luktar eller smakar konstigt.


Kontroll av kanelens smak


Ta en nypa och gnugga den med fingrarna, lukta sedan på den och smaka på den. Om smaken knappt finns där och aromen är svag är den kanelen ganska oanvändbar.

Om kanelens smak finns där, men den är inte lika stark som den brukade vara, försök att använda mer av den i din matlagning. På så sätt får du (ungefär) samma resultat och är snabbare klar med påsen.

Samma test fungerar för andra kryddor, t.ex. muskotnöt eller oregano.

Hur man förvarar kanel


Förvara kanel på ett svalt och torrt ställe, tätt förslutet. Ett skåp i köket eller en kryddlåda är båda bra alternativ.

När du öppnar förpackningen kan du överväga att överföra kryddan till en återförslutningsbar påse eller burk om din inte är det. Eller åtminstone slå in toppen (om det är en liten plastförpackning) för att minimera mängden luft som kommer in.

Så länge du inte låter vatten, insekter i skafferiet eller andra föroreningar komma åt din kanel bör den hålla sig bra i månader eller till och med år.

Om du använder ett kryddställ, se till att det står borta från direkt solljus och spisen. Båda gör att smaken försvinner snabbare. Och förvara kanel på detta ställ endast om du använder den ofta (dvs. om du fyller på burken varannan månad).

Kanelsocker


Kanelsocker håller i flera månader om du förvarar det i en lufttät behållare som är väl försluten. Du kan behöva röra om blandningen ordentligt innan du använder den, men annars håller den sig bra.

Jag har inga uppgifter som styrker detta påstående, men jag skulle gissa att kanelsocker behåller sin kvalitet exakt lika länge som malen kanel gör.

Kryddblandningar håller oftast lika länge som den minst stabila ingrediensen gör. Och eftersom socker håller sig fint i flera år, handlar allt om hur länge kanelen håller.


Hållbarhet för kanelstänger


Kanelstänger håller kvaliteten i minst 3-4 år, vilket också syns på bäst före datumet. Men precis som malen kanel kan de hålla i månader eller till och med år efter det datumet.

Som du kan se av de föreslagna minsta lagringstiderna behåller kanelstängerna smaken bättre än den malda varianten. Det är som med te – löst bladte håller längre än det damm som finns i tepåsar.

På grund av den längre hållbarheten kan kanelstänger vara det bättre alternativet för dig om du använder kanel sparsamt.

Återigen är det omöjligt att säga hur länge dina stavar är goda efter datumet på etiketten. Chansen är stor att de håller smaken i minst ett år till, men man vet aldrig.

Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att testa om dina pinnar är bra. Låt oss tala om det.


Kan kanelstängerna bli dåliga? Hur vet man det?


Kanelstänger går inte ut men kan bli dåliga om du förvarar dem felaktigt.

Släng dina kanelbitar om det finns några insekter i påsen, om det finns synlig mögel, om de luktar konstigt eller om det är något som inte stämmer med hur de ser ut. Annars bör de vara säkra att använda.

Nu är det dags att kontrollera om smaken fortfarande finns kvar. Så här gör du:

  • Ta din kanelstång och riv lite.
  • Gnugga pulvret mellan tummen och pekfingret och lukta och smaka på det.
  • Om smaken finns kvar, grattis – din kanel är okej att använda. Smaken bleknar? Överväg att använda mer kanel i dina rätter. Men om du inte känner något, släng pinnarna.
  • Det var allt. Samma process fungerar för andra hela kryddor som pepparkorn.


Förvaring av kanelstänger


Förvara kanelstängerna på ett svalt och torrt ställe, väl förseglade. En lufttät påse i kryddlådan fungerar utmärkt.

Precis som med malen kanel är det din uppgift att skydda pinnarna från insekter, fukt, värme och eventuella starka lukter. Och en tättslutande matkryp i en låda tar hand om allt detta på en gång.

Det är allt som behövs för att det ska fungera.

Lämna en kommentar