Biter bananflugor?

Till de vanligaste fruktflugorna i släktet Drosophila hör den vanliga fruktflugan som de flesta hittar runt övermogen frukt i köket. Dessa arter, inklusive Drosophila melanogaster, kallas vanligtvis fruktflugor, men kan också kallas ättiksflugor eftersom de attraheras av ättiksbiprodukten från jäsande frukt.

Biter fruktflugor?


Eftersom frukt- eller bananflugor föredrar jäsande frukt och matpartiklar i moppvatten eller till och med på våta moppar, livnär sig dessa flugor inte på blod och de har inga bitande mundelar. Dessa flugor biter alltså inte människor även om du har ett väldigt stort bananflugeangrepp. Fruktflugor har en kort livslängd, där parningen sker ungefär två dagar efter att de kommit ur puppstadiet och den typiska livslängden överstiger sällan 10 dagar som vuxen.

Det finns andra insekter som kan se ut som frukt- eller bananflugor och som biter. Dessa ”bitande myggor” som finns i fuktiga områden utomhus kan bita, men de är inte frukt- eller bananflugor. Andra små flugor kan bita, och t.ex. stallflugor är större och biter gärna människor.

Lämna en kommentar