9 ingredienser som håller för evigt.

Du har precis kommit halvvägs genom ett recept och upptäcker att en viktig ingrediens saknas eftersom du slängde den under din senaste städning.

Det är en situation som du inte ska behöva råka ut för igen – åtminstone när det gäller de nio köksartiklar som vi har listat här.

När de förvaras på rätt sätt håller dessa vardagliga föremål i flera år – ibland decennier – även efter att de har öppnats. Och de kommer att förlora mycket lite, om ens något, av sin ursprungliga kvalitet när tiden går. Så tänk dig för innan du kastar en av dessa saker. Om du har hanterat den på rätt sätt är chansen stor att den är helt okej.

Honung


Hur länge håller honung frågar du dig?

Ren honung är lika hållbar som den är utsökt; den håller sig för evigt. Honung kan ändra färg eller kristallisera med tiden, men det gör den inte osäker att äta.

Håll den färsk: Förvara den i ett svalt utrymme och håll den tätt stängd. Återuppliva kristalliserad honung genom att placera den öppnade burken i varmt vatten och röra om tills den har lösts upp.

Visste du att honung som de gamla egyptierna lämnat efter sig återfanns i fullt ätbart skick?

Ris


Vitt, vilt, jasmin- och basmatiris har alla en obegränsad hållbarhetstid om de förvaras fria från föroreningar. Undantaget är brunt ris. Tack vare dess högre oljeinnehåll håller det inte alls lika länge.

Håll det färskt: Förvara det i ett svalt och torrt utrymme. När riset har öppnats, lägg det i en förseglad lufttät behållare eller lägg originalförpackningen i en återförslutningsbar tjock frysväska. För ytterligare skydd, förvara riset i kylskåp eller frys.

Socker


Vitt, brunt eller pulveriserat – socker förstörs aldrig eftersom det inte stöder bakterietillväxt. Den verkliga utmaningen är att förhindra att det blir stenhårt.
Håll det färskt: Förvara sockret i ett svalt och torrt utrymme. För att förhindra att sockret hårdnar efter öppnandet, lägg det i en lufttät behållare eller täck originalförpackningen i en kraftig plastpåse och förslut den ordentligt.

Sprit


Slår du ihop penne alla vodka och en kanna cocktails? Destillerad sprit – vodka, rom, whisky, gin, tequila och liknande – förstörs inte, inte ens efter öppning. Smaken och aromen kan avta gradvis, men det tar lång tid innan du märker det.
Håll det fräscht: Förvara spriten i ett svalt, mörkt utrymme, borta från direkt värme eller solljus. Håll flaskan ordentligt stängd när den inte används.

Lönnsirap


Ren lönnsirap gör inte bara dina pannkakor speciella, den ger en enorm smak till en hel rad olika rätter. Det bästa av allt är att den håller sig för evigt i frysen.

Håll den fräsch: Kyls i kylskåp efter öppnandet. För långtidsförvaring, frys in lönnsirap i lufttäta plastbehållare.

Hur länge håller lönnsirap?

Oöppnad så håller lönnsirap i mer än ett år i skafferiet. Öppnad bör den stå i kylen där den håller i ca ett år.

Det man bör vara uppmärksam på är om det bildats mögeln på sirapen, även om det är relativt ovanligt så förekommer det.

Äkta Vaniljextrakt


Ja, det är dyrare än sin fejkade motsvarighet. Men rent vaniljextrakt håller sig för evigt, så du behöver aldrig slösa bort en droppe.

Håll det färskt: Förvara den i ett svalt, mörkt skåp och förvara den väl stängd när den inte används.

Ättika


Destillerad vit vinäger är en pålitlig standby i allt från marinader till salladsdressingar och förblir praktiskt taget oförändrad när åren går.
Håll den fräsch: Förvara vinägern i ett svalt, mörkt utrymme och förvara den tätt försluten efter varje användning.

Majsstärkelse


Ett måste för att förtjocka såser, såser och puddingar. Majsstärkelse håller sig obegränsat om den förvaras torrt och fritt från föroreningar.

Håll den fräsch: Förvara den i ett svalt och torrt utrymme, håll förpackningen väl stängd mellan användningarna.

Salt


Salt är en smakförstärkare som aldrig förstörs eller blir inaktuell, från den vanliga bordsvarianten till finare versioner som kosher och havssalt.

Håll det fräscht: Förvara det i ett svalt och torrt utrymme.

Lämna en kommentar