Bläckfiskbläck i maten

Bläckfiskbläck är en populär ingrediens i det japanska köket och i medelhavsmat. Det ger en distinkt svartblå färg till maten och har en lätt salt och jordig smak.

Spaghetti färgad med bläck från bläckfisk
Bläcket kan användas för att göra pasta svart.

Du kanske undrar varför man har bläck i mat och om det ens är säkert att äta. Denna artikel går snabbt igenom bläckets användning och innnehåll.

Vad är bläckfiskbläck?

Bläckfiskar producerar ett bläck som de använder för att lägga en rökridå medan de flyr rovdjur. Bläcket innehåller en rad ämnen, däribland melanin som ger bläcket dess mörka färg. Människor har använt bläcket från denna fiffiga försvarsmekanism i århundraden. Bland annat till att skriva och måla med, som kosmetika, som traditionell medicin men också som en matingrediens.

Idag används den mest i ris och pastarätter samt i vissa såser. Bläcket har inte en särskilt stark smak och kommer inte påverka smaken på din pasta nämnvärt, det läggs mest i för att det ändrar färgen och känslan på pastan.

Kan man äta bläckfiskbläck?

Bläckfiskbläck är säkert att äta förutsatt att du inte har några allergier. Dessutom finns det forskning som tyder på att bläcket kan ha hälsofördelar, personligen så bryr jag mig mer om hur det får mitt ris att smaka och se ut.

Anledningen till att det kan ha en positiv hälsoeffekt är att det innehåller antioxidanter och i laboratorietester har det, utöver en rad andra positiva hälsoeffekter, hjälpt mot högt blodtryck.


Laga mat med bläck

Det finns massor med saker man kan göra med bläckfiskbläck. Om du gör egen pasta kan du ha i ett par droppar samtidigt som du har i äggen i pastadegen, detta ger pastan en djup svart färg som ger pastan det där lilla extra. Bläcket passar också bra i risotto eller andra risrätter.

Jag brukar använda bläcket tillsammans med vit fisk eller skaldjur eftersom jag tycker att smakerna gifter sig speciellt väl.

Som sagt är användningen mest dekorativ och ett par droppar får annars ganska tråkig mat att se riktigt häftig ut. Det finns till och med de som använder det i glass för att få en intensiv och ovanlig färg.

Man kan också torka bläcket genom att lägga det på aluminiumfolie för att sedan ha det på låg värme i ugnen. Den resulterande massan kan man smula över maten både för smak och dekoration.

Lämna en kommentar