Garvsyra i kaffet – därför smakar gammalt kaffe äckligt.

Det finns en vetenskaplig förklaring till varför kaffe börjar smaka illa om det har stått för länge. Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att förhindra, eller åtminstone fördröja att ditt kaffe börjar smaka surt och beskt.

Kaffe är fullt av diverse oljor, syror och andra kemiska föreningar. Dessa extraheras när varmt vatten kommer i kontakt med malet kaffe och resultatet är den goda dryck som många av oss startar dagen med. Att olika sätt att brygga på extraherar olika proportioner av kemiska ämnen är också anledningen till varför exempelvis kaffe gjort i en espressomaskin smakar annorlunda mot kaffe gjort i fransk press.

Surt kaffe
Gammalt kaffe kan börja smaka surt och äckligt.

När dessa ämnen kommer i kontakt med syre så börjar de brytas ner och oxidera, ungefär som hur järn rostar… fast med kaffe då. Detta är anledningen varför kaffe kommer vakuumförpackat, för att hålla syret ute och bibehålla kaffets arom.

De nedbrytna ämnena blir till tanniner, dessa tanniner kallas ofta för garvsyra i folkmun. Anledningen till namnet har inte med skratt att göra utan kommer ifrån det faktum att vissa tanniner används när man garvar läder. Tanniner är en ganska bred grupp ämnen.

Förutom garvsyrornas uppkomst så försvinner vissa smakämnen som maskerar dålig smak om kaffet får stå och dra för länge.

Garvsyror förekommer i högre grad i mörkrostat kaffe och bidrar till den sträva känslan man ibland kan få av viss kaffe. Samma stävhet kan man ibland känna i rött vin, det innehåller nämligen också garvsyra. Även tobak, te, vindruvor och en rad andra varor innehåller tanniner. Garvsyra är inte bara dåligt för kaffets smak, det bidrar även till att gulna dina tänder

Ett av de ämnen som är mest sårbart för nedbrytning är metantiol. Det spelar en nyckelroll i att få kaffe att lukta så där färskt när man öppnar ett nytt paket.

Lyckligtvis finns det ett par sätt att stäjva tidens tand och förhindra ditt kaffe från att smaka bittert och äckligt.

Tips för att förhindra garvsyra

Det enklaste sättet att förhindra kaffe från att bli dåligt är att brygga mindre satser och kanske till och med brygga en till omgång för påtåren. Det finns trots allt en anledning varför bättre kaféer brygger varje kopp individuellt.

Ett annat sätt är att helt henkelt hålla luft borta från kaffet, detta kan göra genom att hälla upp det i en termos om du vet att det blir ett tag innan det ska drickas, det finns även kaffebryggare som brygger rakt in i en termos.

KBGT741 Thermo - Kaffebryggare
En termosbryggare håller syret ute och hållet kaffet fräscht.

Hoppas att denna artikel har gjort dig lite visare och kanske hjälpt dig att hålla ditt kaffe välsmakande.

Lämna en kommentar