Bakmaskin bäst i test 2023

Bakmaskinen är en behändig apparat som (nästan) helt automatiskt bakar bröd åt dig. Den blandar ingredienser, knådar, jäser och gräddar brödet helt själv. Allt du behöver göra är att ge den ingredienser och trycka på några knappar. Ofta har maskinen en timer som gör att du kan hälla i ingredienser strax innan du går och lägger dig för att sedan vakna upp till nygräddat bröd. Fiffigt va?

Maskinerna uppfanns i Japan under åttiotalet och består av en bakform som monteras in i en liten specialugn. De flesta brödmaskiner har olika inställningar för olika sorters deg såsom surdeg eller luftiga vita bröd. Vissa är enkelt utformade medan andra har specialfunktioner, exempelvis kan vissa modeller göra så att du får en extra spröd och knaprig yta.

För att göra bröd så läggs ingredienserna i en viss ordning (oftast flytande först) i bakforen. Sedan placerar man formen i ugnen. Ordningen av ingredienser spelar roll eftersom torrjästen som används i bröd aktiveras när det kommer i kontakt med vatten. Genom att lägga ingredienserna i olika skikt så börjar inte jäsningsprocessen förräns det är dags.

Det tar ett par timmar innan brödet är klart. Oftast börjar en cykel med att ingredienserna får vila och få rätt temperatur. Därefter knådar maskinen degen för att sedan låta den jäsa och gräddas

Generellt sett så är bröd gjorda i brödmaskiner lite mindre än de man köper eller bakar i ugn. Det går att köpa färdiga paket för brödmaskiner, dessa innehåller mjöl och jäst men ofta också smaksättare och andra ingredienser för att brödet ska få rätt struktur och konsistens.

Brödmaskiner brukar inte fungera särskilt bra ihop med degar som innehåller mycket andra saker än vetemjöl. Råg och majsmjöl brukar inte bli bra. Även väldigt oljiga bröd som ciabatta brukar inte heller bli bra. Brödmaskiner fungerar också finfint att använd som degblandare utan att degen gräddas, perfekt om man ska göra pizza i ugnen men inte orkar stå och knåda själv.

Det tar omkring 3-4 timmar för en brödmaskin att baka en limpa. Vissa maskiner har specialinställningar för att snabba på processen, då tar det ca en timme men brödet blir inte riktigt lika gott som den långsammare varianten.

OBH Nordica Inox

Denna bakmaskin kommer med 12 olika program, dessa ärr gjorda för att den enkelt ska gå att göra allt från surdegsbröd till franska limpor. Det går även enkelt att ställa in hur välgräddat man vill att brödet ska vara.

Maskinen är också anpassningsbar på det sättet att man kan välja om man vill göra 750 eller 900 grams bröd. En timmer gör att du kan förbereda brödmaskinen kvällen innan och vakna upp till nygräddat bröd, dessutom så håller maskinen brödet varmt efter att det är färdiggräddat.

Den största fördelen med OBH nordicas bakmaskin är nog priset, eller rättare sagt vad man får för ett så pass lågt pris. Rekommenderas starkt.

Wilfa BM-50

Denna bakmaskin från Wilfa är bra om du vill göra lite större bröd, det går nämligen att välja mellan att göra bröd på 1000 och 1500 g. Maskinen har 11 program varav ett är ett specialprogram för glutenfritt bröd. Utöver detta så kan man ställa in hur välgräddat man vill att brödet ska vara. Det är lätt att hålla koll på hur det går för ens bröd tack vare ett fönster i maskinenss lock. Brödet blir frasigt och gott och tack vare en non-stick beläggning på bakformen så fastnar inte brödet och rengöringen blir smidig. Maskinen har två stycken degkockar. En nackdel är att maskinen piper till emellanåt vilket kanske inte är idealt om man bakar bröd på natten.

Sage BBM800

Sages bakmaskin kan göra bröd i fyra olika storlekar och har en inbyggd timerfunktion som gör att du kan vakna upp till nybakat bröd varje morgon. Tack vare 12 program så kan du göra allt från pizza och pastadeg till en vanlig hederlig limpa. Dessutom finns det möjlighet att spara egna inställningar så att du får brödet exakt så som du vill ha det. Maskinen väger ca 8 kg och kan baka bröd på en vikt upp till ungefär 1.25 kg.

Lämna en kommentar