Boysenbär – en miniguide.

I början av 1900-talet lyckades en man vid namnet Charles Rudolph Boysen att korsa björnbär och hallon. Om det hade skett under Internets tid skulle nätet ha exploderat över en natt med nyheter om detta underbara bär. I stället spreds ryktet långsamt tills det nådde Walter Knott, som började odla frukten kommersiellt och göra konserver av den. Han gav frukten namnet boysenbär, vilket visar att Knott var en blygsam man.

Innan du ger dig ut för att köpa en korg full av Boysens magiska hybridbär kan du läsa om dem i den här miniguiden.

Var: Även om boysenbären har sitt ursprung i Kalifornien är Nya Zeeland för närvarande den största producenten och exportören. De odlas fortfarande i Kalifornien samt i Oregon.

När: Från slutet av maj till början av juli.

Vad man ska leta efter: Ett moget boysenbär är fylligt, fast och har en jämn rödlila färg. Smakprofil: Det är ingen jättechock att boysenbäret smakar mycket som en korsning mellan björnbär och hallon. Det har den saftiga intensiteten hos björnbär, den söta, blommiga karaktären hos hallon och lite mer av en syrlig smak än någon av sina föräldrar.

Hälsofördelar: Boysenbär innehåller en bra mängd kostfiber, K vitamin och en mängd mineraler som mangan, järn, kalcium och kalium.

Hur man äter dem: Boysenbären är utmärkta att äta färska från busken, men de är också utsökta i sylt, pajer och tårtor.

Lämna en kommentar