Bästa pizzastenen – dessa pizzastenar fick bäst i test.

Gör du någonsin pizza från grunden och undrar varför den inte smakar som de som serveras på din favoritpizzeria? Toppingarna kanske är ojämt tillagade, eller skorpan kanske inte är riktigt rätt. Om du vill rätta till dessa problem så är en pizzasten vägen att gå!

Riktigt så här bra setup är svårt att ha hemma men med en pizzasten kommer man bra nära!

När någon nämner en ”pizzasten” så avser de en rund eller rektangulär stenplatta, vanligtvis gjord av kordierit. Detta är ett populärt material eftersom det värms upp jämnt och absorberar fukt, något som är viktigt för att få en riktigt krispig skorpa. Problemet med kordierit är att det kan spricka om du inte tar hand om det på rätt sätt. 

Pizzastenar kan också tillverkas av andra material, t.ex. metall. Gjutjärn används ibland eftersom det går upp i temperatur snabbare än sten, värms jämnt och kommer inte att spricka. Bakstål är det senaste modet eftersom det leder värme väldigt bra och bakar mer jämnt vid låga temperaturer än sten. Stål riskerar inte heller att spricka till skillnad från sten. Nackdelen är att det är dyrt, tungt och otympligt.

De flesta företag rekommenderar att du lägger pizzastenen i ugnen kall och förvärmer den i upp till en timme innan du sätter in pizzan. När du är klar så låt stenen svalna inuti ugnen. Detta skyddar den mot att spricka eller missformas. Många väljer att ha sin pizzasten i ugnen hela tiden, och vissa hävdar att gör så att maten tillagas jämnare, även om maten inte placeras direkt på stenen.

Min guide har stenar som tillagar din pizza snabbt och jämnt, har en bra hållbarhet och är enkla att rengöra.

Weber gourmet – pizzastenen som också fungerar på grillen.

För alla som letar efter den bästa pizzastenen som finns på marknaden, leta inte längre än Webers pizzasten. Denna produkt är tillverkad av Kordieritsten och är designad för att skapa krispiga, tunna pizzor. Stenen levereras också med ett ställ som gör det enkelt att transportera din läckra skapelse från grillen till bordet.

Weber Gourmet Pizza Stone är inte bara till för att skapa utsökt pizza. Du kan också göra en mängd andra godsaker. Med pizzastenen kan du ta dina nanbröd, tortillas och vitlöksbröd till nästa nivå. Som en del av Weber Gourmet BBQ-system passar denna 14-tums sten perfekt på en webergrill men givetvis går det lika bra att ha den i ugnen.

Detta eftersom stenen har ett avtagbart kromställ som du kan ta av när som helst och därmed även använda produkten i din ugn.
Weber 8836 är också mycket lätt att rengöra och underhålla. Så länge du kommer ihåg att borsta, rengöra och skölja med vatten efter användning så är din pizzasten alltid redo för nästa användning. Tvål bör hållas borta från produkten eftersom det inte är nödvändigt och tvålrester kan påverka smaken på dina rätter. Vänta att tvätta med vatten till stenen har kallnat ordentligt, detta för att undvika att den spricker.

 Det är bäst att ha på lite mjöl eller majsmjöl på stenen innan du börjar laga mat. Annars riskerar du att degen fastnar, något du vill undvika i största möjliga mån. Att placera ett bakplåtspapper mellan stenen och maten kan också vara ett bra alternativ.

Se till att du kontrollerar din ugns storlek innan du köper stenen-
Denna pizzasten bör passa de flesta ugnar i standardstorlek men det skadar aldrig att mäta sin ugn på förhand. Ett av de möjliga bekymmerna för denna produkt är hur tung den är. Med en vikt på 9 kg så är denna sten inte direkt lätt men skiljer sig inte nämnvärt från de flesta andra stenar. Det finns också en vanlig missuppfattning att produkten väger mycket mer än andra stenar eftersom den kommer med en bärställning.
Detta är inte sant, vikten är försumbar och bärstället gör det lättare att bära stenen.

Fördelar

  • Passar de flesta ugnar
  • Mångsidig
  • Billig
  • Lättare att bära än andra stenar

Nackdelar

  • Något svårtvättad
  • Deg fastnar om man inte mjölar stenen

Jamie Oliver

Jamie Olivers namn har blivit synonymt med enkla och läckra rätter. Genom sina roliga tv-program och avslappnade kokböcker har han inspirerat många med sin kreativa inställning till matlagning. Jamies sortiment av matlagningsverktyg tar denna idé ett steg längre och har som mål att göra tiden tillbringad i köket effektiv och rolig. 

Stenen absorberar fukt och värms upp jämnt för att ge en krispig botten. Behåller värmen väl, så den är perfekt att servera småbröd eller annat man vill hålla varmt på.

  • Diameter: 33cm
  • Diskas inte i diskmaskinen 
  • Rengör genom att torka av med en fuktig trasa

Den här stenen är perfekt om du, som jag, gillar att göra dina pizzor från scratch. Kom bara ihåg att degen kan fastna de första gångerna. Detta blir dock bättre med åldern. Använd bakpapper mellan degen och stenen   de första gångerna för att undvika problemet. Stenen gör ett bra jobb och gör superkrispiga pizzor!

Napoleon

Även om det kanske inte ser lika glassigt ut som en rund sten så är fyrkantiga stenar bättre på många sätt. Exempelvis så kan man baka två mindre pizzor på samma sten. Den extra ytan är nog som mest användbar när det kommer till annat än pizzor. Om man exempelvis gör baguetter så blir en cirkulär sten väldigt obehändig. Efter en tids användning förändras stenens yta och man behöver inte längre oroa sig för att degen ska fastna!

En fyrkantig sten är mer mångsidig än en rund.


Lämna en kommentar