Bästa kaffet till kaffepress och perkulator – kaffet som fick bäst i test.

Att göra kaffe i kaffepress är inte bara smidigt, gör man rätt och använder bönor av bra kvalité så blir resultatet också riktigt bra. Faktum är att kaffepress är många kaffenördars favoritsätt att brygga en kopp på. Smakprofilen blir lite annorlunda jämfört med bryggkaffe eftersom de oljor som finns i kaffet inte filtreras ut på samma sätt. Delvis p.g.a. detta så bör man använda speciellt presskaffe när man gör sin morgonkopp med en fransk press.

Perkulatorer och fransk press använder mer eller mindre samma typ av grovmalna kaffe så därför är testet också relevant för den som letar efter rätt kaffe till sin perkulator. Smakprofilen kommer dock skilja sig något mellan de två bryggmetoderna och eftersom testet är gjort med en presskanna så ska man ta resultaten med en nypa salt.

Bönan är den största faktorn i hur bra ditt kaffe blir, inte bara i hur den har odlats utan hur den har rostats, förvarats och malts också. Kaffe som används i en kaffepress ska inte vara finmalet. För finmalet kaffe gör att en massa sump hamnar i din kopp. Kaffe som gjorts i kaffepress innehåller också mer oljor än vanligt bryggkaffe vilket gör att smakprofilen skiljer sig ganska mycket mellan de två bryggmetoderna.

Zoega Presso

Zoega har tagit fram detta grovmalna kaffe speciellt för presskaffe. Bönorna är 100% Arabica och kommer från Kenya, Brasilien och centralamerika. Kaffet är fylligt med inslag av bär och en tydlig kakaoton. En påtaglig mörk arom möter en så fort man öppnar förpackningen. Enligt mig lite för besk och med mindre oljeinnehåll än många andra kaffesorter.

Gissningsvis så gör den sig väl ihopparad med en bit fin choklad eller grapefrukt.

Arvid Nordquist Svea

Arvid Nordquist har många olika sorters kaffe som passar bra i kaffepress. Jag bestämde mig för att testa deras Svea-blandning eftersom den verkar vara den vanligaste.Inte särskilt mörk smak, syrlighet som känns i framsidan av munnen. Kaffet har en lätt ton av ingefära och är ganska fruktigt. Rostningen är mellanmörk och kaffet passar bra ihop med biscotti.

Arvid Nordquist Classic Franskrost

Det kanske är lite av en struntsak men jag tycker att Arvid Nordquist har lyckats väldigt väl med designen på sin förpackning. Det är lite mer vintage lyxkänsla över den än andra. Choklad och vanilj, svart vinbär. Väldigt mörk. Fyllig. Ganska tydlig syrlighet. Kaffet är gott men har inte den premiumkänsla som förpackningen och ”kunglig hovleverantör” antyder.

Coop Presso

Om du är ute efter ett kaffe med en riktigt påtaglig och intressant smak så kommer du bli besviken av Coops egna presskaffe. Det är inte äckligt och duger bra för att stilla kaffetörsten men inte mycket mer.

Eftersmaken är ganska påtaglig med mycket syra och toner av lakrits. En smak som sitter i fronten av munnen. Kaffet är lite för anonymt för min smak får ändå godkänt. Jag föredrar dock alla andra presskaffena i testet. Gjort på 100% Arabica, rostat i Sverige

Gevalia Bistro

Denna blandning består av bönor från central och Sydamerika. Kaffet är mellanrostat och har en ganska tydlig syra och ihängande eftersmak. På många sätt är detta kaffe definitionen av lagom. Det har inte de mörka tonerna som Zoegas presskaffe har och inte de tydliga bäriga smakerna som ett ljusare kaffe har. Jag brukar inte vara ett jättestort fan av Gevalia men här har de lyckats riktigt bra. Kaffet är helt klart godare än Coops ditto.

Sammanfattning

Jag skulle rekommendera antingen Gevalia eller Arvid Nordquist classic franskrost beroende på om man föredrar mellanrost eller mörkrost.

Nu när du har lite olika typer av presskaffe att välja mellan så gäller det att brygga på rätt sätt. Läs gärna min artikel om hur man brygger presskaffe här.

Lämna en kommentar