Bästa svartpepparn

Kryddning kan göra all skillnad i en maträtt och peppar är antagligen den viktigaste kryddan av dem alla. Den här artikeln utforskar pepparns roll i matlagning och vad det är som skiljer olika typer av svartpeppar åt.

När ska man välja svartpeppar och grundläggande kunskap.

Svartpeppar är gjord på samma typ av korn som vitpeppar, skillnaden är att det yttre höljet är borttaget på vitpeppar. Detta gör att vitpeppar har en något mildare smak. Svartpeppar används med fördel till nötkött men är en allroundkrydda som passar till det mesta. Det allra viktigaste när det kommer till kryddning är att du använder nymalen peppar. Skillnaden i smak är enorm, dessutom så känner man sig lite proffsigare när man tar fram en riktigt fin pepparkvarn.

Listan över de bästa svartpepparsorterna

Tellicherry kommer från Indien och har en sötare smak än de flesta andra pepparsorter. Det är en väl ansedd pepparsort och passar bra om du vill ha en friskare men ändå kryddig smak.

Lampong kommer från Indonesien och har en frisk citruston och stark eftersmak. En viss smak av tall kan man också urskilja. Dessa pepparkorn har inte en jätteintensiv smak, missförstå mig rätt de är inte tråkiga men passar nog bäst till en rätt där du vill använda pepparsmaken för att komplettera ingrediensernas smak utan att för den sakens skull överrösta dem.

Malabar kommer också från Indien, faktum ör att de odlas i samma region som tellicherry. Likt den pepparsorten så finns det toner av citrus och bär men Malabar saknar den sötma som tellichery har. Istället har den en något mörk och bitter smak. Detta gör att den lämpar sig speciellt väl för grytor och långkok.

Lämna en kommentar