Bananketchup, en välkommen variation på en klassiker och en stapelvara i filippinerna.

Vad tillverkas bananketchup av?


Bananketchup börjar förstås med en bas av finmosade eller purerade bananer. De exakta övriga komponenterna varierar beroende på vilket märke eller recept som används, men vanliga ingredienser är vinäger, socker och kryddor. Vissa bananketchups är mörkt gula eller ljusbruna, medan andra typer innehåller en skvätt röd matfärg för att ytterligare efterlikna tomatbaserad ketchup.

Hur smakar bananketchup?


Bananketchup är en söt och syrlig krydda. Tack vare vinäger- och kryddblandningen är den relativt lik tomatketchup, men med en twist av fruktighet. Den passar utmärkt tillsammans med salta och kryddiga rätter, vilket balanserar kryddans naturliga sötma.

Hur man använder bananketchup


Bananketchup kan användas på samma sätt som tomatketchup. Droppa den på en varmkorv eller hamburgare, eller använd den för att doppa kycklingfingrar och pommes frites. Prova den på ägg och ris, eller servera den vid sidan av grillat kött. Men om du vill smaka bananketchupen när den är som bäst, prova den i ett traditionellt filippinskt recept. Det är populärt att ha den på tortang talong, som liknar en omelett med aubergine, eller att blanda den i filippinsk spaghetti som görs med pasta, korvskivor, malet kött (ofta nöt- eller fläskkött), tomatsås och bananketchup.

Köpställen för bananketchup


Du kan hitta bananketchup i kryddavdelningen i de flesta välsorterade asiatiska livsmedelsbutiker. Vissa märken är märkta som ”banansås” men är lätt att identifiera som en variant av bananketchup. Det går också att köpa bananketchup online.

Lämna en kommentar