Frukter på S

Satsumas

Satsuman är en citrusfrukt som har sitt ursprung i Japan, namnet benämner en region i Japan där det historiskt sett skett mycket odling av den lilla citrusfrukten. Satsumas påminner om kelmentiner men är något syrligare. Färgen på skalet varierar från grönt till gul och orange. En grön satsuma är inte nödvändigtvis omogen. Färgen beror på hur vädret har varit när frukten vuxit till sig.

Sviskon

Dessa kallas ibland för katrinplommon. Detta är en typ av plommon som är extra lämplig att torkas. Sviskon är sötare än andra typer av plommon och används ofta tillsammans med olika kötträtter. Givetvis går det jättebra att äta dem som de är också.

Surkörsbär

Surkörsbärsträdet är något mindre än ett vanligt körsbärsträd. Frukten används främst i pajer, sylter, saft och tårtor men också likörer.

Majoriteten av produktionen sker i turkiet strax följt av ryssland. Surkörsbär går bra att odla i Sverige och förekommer också i förvildat tillstånd. De trivs bäst i soligt läge och med lite tur så får du fina körsbär till Augusti. Förutom den goda frukten så är körsbärsträdet fint, speciellt när de talrika, små vita blommorna slår ut.

Smultron

Smultron är antagligen en av de saker som jag mest associerar med svensk sommar. De växer lite här och var. I trädgårdar men också på ängar och i skogsbryn. Eftersom det tar ganska lång tid att plocka en större mängd smultron så brukar de inte tillagas utan istället ätas som de är. De fungerar dock väldigt väl som ingrediens i paj eller fast.

Saturnuspersika

Saturnuspersikan har många namn. Paraguayo, donut-persika, vild persika och ufo-persika. Många av namnen anspelar på den speciella formen som frukten har, den ser närmligen ut som en vanlig persika fast mer tillplattad. Smaken påminner om en vanlig persika men är något färskare och sötare med toner av mandel. Konsistensen är fastare och lite mer åt äppelhållet. De kommer ursprungligen från Kina men idag sker en stor del av produktionen i spanien.

Saturnuspersika

Jag föredrar saturnuspersikor framför vanliga persikor, till stor del tack vare konsistensen men också den lite mer komplexa smaken. Detta är enligt mig en underskattad frukt så testa den nästa gång du får tillfälle!

Lämna en kommentar