Bästa Airfryern – dessa 5 airfryers fick bäst i test.


Att fritera mat har gamla anor. Redan år 1200f.kr. friterade man mat i egypten. Att fritera betyder ”att koka i olja”. Vilken olja man friterar i är inte så noga. Det kan vara allt från smält fett från gris eller ko (eller kamel) till dagens moderna olja framställd av växter. Även i Sverige har fritering en lång historia. Redan på medeltiden var friterade bakverk som klenäter och struvor väldigt populära i Sverige. Från början kokade man olja i en kastrull på spisen och friterade i. Det var ganska farligt eftersom man hade vedspis på landet och gasspis i städerna och varm olja är väldigt lättantändligt. När elektriciteten gjorde sitt intåg i i historien uppfanns fritösen. En elektrisk apparat som värmde upp oljan eller fettet utan öppen låga och då minskade brandrisken väsentligt. 1922 öppnade den första hamburgerrestaurangen i USA. De serverade pommesfrites till sina hamburgare. Det blev en riktig hit och 1955 öppnade Sveriges första snabbmatsrestaurang. Sedan dess har vi i Sverige också älskat den friterade potatisen precis som resten av världen. Fram till 2000talet var friterad mat något man åt på restaurang i Sverige. Det var i och med det nya milleniet som elektriska fritöser för hemmabruk började säljas.

Numer finns det en mängd olika märken att välja på. Forskare har dock kommit fram till att överkonsumtion av friterad mat (mat friterad i olja) inte är bra för hälsan. På senare år har därför olika uppfinnare börjat fundera på om det finns något annat sätt att få till samma smak på maten utan att koka den i olja. Så uppfann man luftfritösen ”airfryer”. En airfryer blåser varm luft över maten så att värmen blir jämt fördelad i hela maskinen. Häller du i en matsked olja kommer den att finfördelas i mikroskopiskt små droppar som sedan fördelas jämt över maten. Det gör att maten ser ut och smakar som friterad men utan att den för den skull är kokad i olja. Airfryers blir mer och mer populär och slår nya rekord på marknaden hela tiden. Till och med snabbmatskedjor som Mc Donalds och Burger King har börjat snegla åt det hållet och just nu pågår försök med att tillverka airfryers för kommersiellt bruk.

Att tänka på


När du köper en airfryer är det flera saker du ska tänka på.
Storlek eller kapacitet
Hur många personer ska airfryern laga mat till? De minsta kan laga ca 800 gram pommes på en gång. Det är ungefär fyra portioner pommes frites. De största kan rymma över 1700 gram, vilket är ungefär åtta portioner pommes frites. Vill du kunna laga en hel måltid samtidigt? Då behöver du kunna ha flera korgar i samtidigt.


Pris


Priset för airfryers varierar kraftigt. Det finns modeller som kostar några hundra kronor och de som kostar ett par tusen kronor. Både från kända och okända märken. Tänk på att de billigare modellerna ofta rymmer mindre mat och många av dem kommer även att laga mat av sämre kvalitet. Dyra modeller måste inte nödvändigtvis vara bäst. Det är bra att läsa tester av modellerna innan du köper någon.


Timer


De flesta airfryers har en digital timer men vissa har en manuell. Vilket man föredrar är en smaksak, men en digital timer ger ofta en bättre översikt.
Temperatur:
Man kan ställa in temperaturen efter vilket typ av mat man lagar. Vissa modeller kan ställas så lågt som 30 grader, men det vanligaste är 80-200 grader. Titta även på intervallerna – många modeller har fem graders intervaller men billiga modeller kan ha upp till 50 graders intervaller. Då är det svårt att exakt ställa in den temperatur man vill ha.

Philips HD9220 Airfryer


Denna airfryer har fått utmärkelsen ”bäst i test” av tidningen Råd och Rön. Den är en av de dyrare på marknaden (1690kr) men kostar det så smakar det. Den är en kombination av ugn och fritös och lagar mängder av olika maträtter inte bra friterad mat. Den använder en patenterad teknologi som de kallar Rapid air. Deras airfryer får het luft att cirkulera runt maten och mellan alla pommes frites så att fettdropparna fördelas jämt över potatisen. Även mat som tillagas utan fett som kyckling eller fisk blir klar snabbare än i en vanlig ugn eftersom den cirkulerande luften gör att all mat får lika mycket värme hela tiden. Grillelementet gör att t.ex. kyckling får en krispig yta samtidigt som den cirkulerande luften gör att kycklingen blir jämt lagad från alla kanter. En annan sak som gör att Philips Airfryer vann bäst i test är att den har en fläkt som blåser bort varm luft mellan ytterhöljet och de innre delarna. Det gör att maskinen är sval på utsidan även under tillagning. Då slipper du oroa dig för att någon ska bränna sig på din airfryer. Den har också en display som är väldigt användarvänlig och lättbegriplig. Till sist får man med ett recepthäfte med över 30 olika maträtter som alla lagas i din nya airfryer.

Tefal Actifry 2in1


Denna airfryer har också fått höga poäng i många tester. Den har vunnit stor popularitet för att man kan laga flera olika saker samtidigt i den vilket gör att du kan laga en hel måltid på n gång. Den har två separata korgar som kan staplas på varandra och du kan lägga potatisklyftor i den ena och kycklingdelar i den andra korgen och få allt klart samtidigt. Alla delar som varit i kontakt med maten kan du ta ur och köra i diskmaskinen. Det gör att den är väldigt enkel att hålla ren och fräsch. Den har en hög kapacitet på hela 1500g vilket lätt räcker till en måltid för 4 personer. I en engelsk variant av råd och rön säger många britter att de tycker om den här airfryern för att det går att baka bröd i den. Den är utrustad med fyra olika tillagningsprogram beroende på vilken mat du vill laga och en timer som gör att maskinen stänger av sig själv när maten är klar. Du behöver alltså inte vara rädd att råka bränna maten när du lagar den i din airfryer. Denna är den bästa om du vill laga en hel måltid på ett snabbt och fettsnålt sätt. Den är också den dyraste. Den kostar 2385kr. Men då får du en riktigt bra hjälpreda i köket.

Caso AF 200


Den här airfryern har vunnit bäst i test i Tyskland. Den har en av marknadens bästa kapaciteter med hela 2,5kg. Med den här airfryern kan du laga mat till många samtidigt. Den är alltså bra även när du ska ha gäster. Caso Af har både manuell temperaturinställning och timer på upp till 60 minuter men även sex olika färdiga program för specifika ingredienser. Den har en väldigt enkel och lättbegriplig touchdisplay högst upp på maskinen och korgen man friterar i är i rostfritt stål så den är lätt att rengöra när man är klar. Maskinen är isolerad så att den inte blir varm på utsidan vid användning och den har en aktiveringsbar låsfunktion som gör att den inte går att öppna förens maten är klar. Det kan vara praktiskt om man har barn hemma och är rädd att de ska bränna sig. Denna airfryer är också en av marknadens dyraste. Den kostar 1679kr.

OBH Nordica Actifry


Denna airfryer ligger i medelprisklassen för airfryers. Den rymmer 1kg vilket är en måltid till ca 4 personer. I denna airfryer tillagar du en sak i taget. Du kan dock tillaga alla tänkbara sorters mat, från kött till pommes eller varför inte frukt till dessert. Den har ett stort fönster ovanpå att du kan se din mat under hela tillagningsprocessen. Den har en tydlig display med piktogram som visar vilken temperatur olika råvaror ska tillagas vid och hur lång tid det tar att tillaga olika saker. Det gör det enkelt för dig när du planerar din middag. Denna airfryer använder precis som alla andra airfryers en teknologi som gör att het luft cirkulerar runt maten och ger den en jämn yta. Den fördelar även fettet jämt över t.ex. pommes frites så att du endast behöver en matsked olja men ändå får en perfekt fritering. När du har lagat färdigt din mat kan du enkelt stoppa in de smutsiga delarna i diskmaskinen.

Tristar crispy fryer


En av de billigaste airfryers på marknaden är Tristars airfryer ”Crisp Fryer”. Den kostar endast 399kr och använder precis som de andra airfryers en teknik som innebär att varm luft sprutas ut över maten väldigt fort. Den är stor, den rymmer hela 2liter. Tyvärr är det så att när något är för billigt för att vara sant så stämmer det. Denna airfryer blir varm på utsidan också, på alla delar utom handtaget, vilket gör att man lätt bränner sig. Den cirkulerar inte luften vilket gör att maten i botten inte blir lika lagad som den på toppen. Alltså måste man röra runt i korgen flera gånger under tillagning för att få en jämn yta. Enligt konsumentrecensioner luktar det bränd plast när maskinen används och den bullrar värre än en hårtork. De flesta som har köpt denna skulle inte rekommendera den till någon annan.

Lämna en kommentar