Bästa tryckkokaren, dessa tryckkokare fick bäst i test 2023.


Tryckkokare har funnits i Sverige ända sedan 1800 talet. En tryckkokare är i de flesta avseenden en helt vanlig kastrull, fast med ett lite speciellt lock. Locket fästes fast på kastrullen med en fästanordning av något slag. Det gör att kärlet helt tillslutet och ingen vattenånga kan lämna kastrullen. Då stiger istället trycket i kastrullen och med det även koktemperaturen. En tryckkokare har en ventil på locket som är inställd på att börja släppa ut ånga när rätt tryck är uppnått. Annars skulle kastrullen explodera. I och med att vattnets kokpunkt ökar från 100 grader till 120 grader när trycket i kastrullen stiger så blir tillagningstiden för maten avsevärt kortare än i en vanlig kastrull. Tillagningstiden kapas med ända upp till 70% beroende på vilken mat man lagar. Det är anledningen till att tryckkokaren uppfanns från början. Inte att folk hade ont om tid på 1800 talet men det var dyrt med ved till vedspisen. Kortare tillagningstid innebär mindre ved. Tryckkokaren har på senare år fått ett riktigt uppsving igen. Dagens stressade människor har insett värdet i att kunna laga maten snabbt och alla miljömedvetna människor tycker om att det går åt mindre energi. Dessutom har många tryckkokare en insats som gör att man kan välja att ånga t.ex. grönsaker i stället för att koka den i vatten. Då behåller grönsakerna mer av sina vitaminer och mineraler som annars skulle försvinna ut i kokvattnet. På så vis blir grönsakerna och potatisen nyttigare att äta. Även fisk och kött blir nyttigare när de lagas i en tryckkokare eftersom den kapade tillagningstiden gör att mindre omega3 och protein hinner bli förstört under tillagningen.

Att tänka på
När du ska välj en tryckkokare är det flera olika saker du ska tänka på. Det är bra att tänka först och börja leta sedan. Då har du ett hum om vad du är ute efter oh då blir det lättare att leta i affären eller på nätet.


Storleken:
Hur många liter ska din tryckkokare rymma? Vill du kunna koka en rejäl stek ibland eller räcker det om du kan koka potatis till 4 personer? Tryckkokare finns i alla storlekar från 4 liter till 12 liter. Vilken storlek som passar dig kan bara du veta. Väljer du en på 6 liter får den lätt plats i ett skåp men rymmer ändå en riktig stek. Många tryckkokare på 6 liter kommer med ångkorg också viket är ett plus.


Ventilen:
Det finns lika många utformnngar på ventilen som det finns märken på tryckkokare. En del har en ventil där du kan ställa in trycket efter vilken mat du ska laga. En del har en ventil som visar temperaturen i tryckkokaren och en del har bara en ventil helt utan finesser. De flesta märken har tryckkokare i olika storlekar så bestäm dig för hur mycket finesser du vill ha först och storleken sedan.


Handtagen:
Vill du ha ett långt handtag eller två öron som på en gryta? En kastrull tar lite mer plats i skåpet än en gryta men funktionen i övrigt är exakt den samma.
Elektrisk eller på spisen?
Det finns i dag flera tryckkokare på marknaden som är elektriska. De ska inte stå på spisen och värmas upp utan kopplas in i eluttaget och har sin egen spisplatta inbyggd. Dessa är lite besvärligare att diska eftersom de är elektriska men oftast är den del som är i kontakt med maten löstagbar så att du kan lägga den i diskmaskinen. De lfesta tryckkokare som du ställer på spisen går att köra i en diskmaskin, men inte alla. Läs därför beskrivningen noga innan du bestämmer dig.


Demeyere


Denna tryckkokare fick höga poäng av råd och rön när de testa 5 olika tryckkokare. Den uppnådde det högsta arbetstrycket och höll hög kvalitet. Den är ganska dyr (ca 2400kr) men är hållbar och pålitlig. Demeyere har två olika inställningar för trycket på sina tryckkokare beroende på vilken mat du vill koka. Det gör det enkelt att få det perfekta trycket för grönsaker eller kött och därför det bästa resultatet. Med enkla piktogram är den enkel att förstå. Demeyeres tryckkokare används på en vanlig spis och fungerar på alla olika sorters spisar, även induktionshäll. En del modeller kommer med ångkorg som tillbehör. För andra modeller måste du köpa till en ångkorg separat. Det kan vara bra att kolla upp vad som gäller för just den modellen du har valt. Demeyeres tryckkokare Funktion tål att diskas i maskin men locket bör man diska för hand. Demeyers modell Aircontroll ska inte diskas i maskin alls. Den måste man handddiska.

OBH Nordica 8511


Denna tryckkokare är ca 1000kr billigare än Demeyeres men håller fortfarande en mycket hög kvalitet. Den kan användas både som tryckkokare och som vanlig ångkastrull. En insats med ångkorg ingår när du väljer det här märket. Det gör tryckkokaren till en av marknadens mest flexibla. Den har flera olika användningsområden vilket är väldigt bra. Det som drar ner omdömet om denna tryckkokare är att man inte kan se på ventilen om kastrullen har uppnått rätt arbetstryck eller inte. Det finns två olika lägen för olika sorters mat men eftersom man har svårt att avgöra om trycket är upp i läge 1 eller 2 så kan det bli fel och då är inte maten klar när man trodde att den skulle vara det. Många andra märken har en ventil som visar trycket. Då är det enklare att avgöra när tryckkokaren har uppnått rätt arbetstryck. Ett annat minus är att inte heller den här tryckkokaren bör diskas i diskmaskin.

Tefal


Tefal har tre olika tryckkokare i olika utförande. Dels en med kastrullhandtag och två olika ångprogram samt tillhörande ångkorg för ångkokning av grönsaker eller potatis. Dels en variant med två handtag som på en gryta. De har även mer hightech tryckkokare med fyra olika tillagningsprogram och timer i locket. Alla dessa tryckkokare håller hög kvalitet. De utlovar 10 års garanti så säkra är de på sin produkt. Alla går dessutom att använda på alla typer av spisar inklusive induktionshäll. Ytterligare ett plus i kanten är att samtliga modeller kommer med en ångkorg och att de går att diska i diskmaskinen. Ångkorgen gör att du kan laga två olika saker samtidigt i tryckkokaren. Du kan lägga fisk i botten, stölla i ångkorgen och lägga potatis eller grönsaker i korgen. Du får en komplett måltid på under halva tiden. Tefal har en indikator på locket som visar när rätt tryck är uppnått. Det är mycket bra för då vet man att maten blir klar på utsatt tid. Dessutom är Tefals tryckkokare överkomliga i pris. Den kastrullformade kostar runt 700kr och den mer avancerade Tefal Nutricook kostar runt 2000kr. Väljer de en tryckkokare från Tefal får du mycket för pengarna.

VMF perfect


Detta är en ganska enkel modell av tryckkokare fast den har en hög prislapp (1500kr). Den har inte program att välja på beroende på vilken mat du lagar utan kör allt på samma tryck. Den har heller ingen timer eller andra finesser. Det som är bra med denna tryckkokare är att den kan köras på alla typer av spisar, även induktionshäll och gasspis, samt att det medföljer en ångkorg. Ångkorgen kan du använda för att laga flera olika saker samtidigt i samma gryta. Har du tänkt att koka en stek och servera potatis till. Då kokar du först steken i 20 minuter och sedan tar du av locket och lägger i potatisen i ångkorgen och kokar allt 10 minuter till. En annan sak som är bra med den här tryckkokaren är att den går att köra i diskmaskinen. På insidan av tryckkokaren finns en mätskala så att du kan se hur mycket vätska du ska tillsätta beroende på vilken mat du ska laga. Det är smart för då behöver du inte vara orolig för att maten ska koka torrt.

Monix


Den här tryckkokaren fungerar också utmärkt på alla typer av spisar. Den klara allt från gasspis till induktionshäll. Monix tryckkokare finns både som gryta och som kastrull. Priset är ganska lågt för att vara tryckkokare. En kastrullformad tryckkokare på 4 liter går att få för 365kr. Den på 6 liter kostar bara 430kr. Vill du hellre ha grytan på 12 liter så kostar den 626kr. Alla dessa priser är från sidan Sayve.se. Detta är en enkel modell utan programval, timer och andra finesser. Det är en robust tryckkokare i rostfritt stål som tål tuffa tag och diskmaskiner. Du lagar snabbt och enkelt allt från en stek till potatis eller grönsaker på under halva tiden. Dessutom bevarar du mer vitaminer, mineraler och proteiner, vilket gör maten nyttigare att äta. Du spar energi, tid och pengar om du väljer en tryckkokare från Monix. Det låga priset gör detta till en vinnare. Du får helt klart mest tryckkokare för pengarna om du väljer en Monix.

Att välja tryckkokare kan vara svårt. Det finns mängder av märken och modeller att välja på. Här har du fått lite tips på vad som är bra att tänka på innan du köper en ny tryckkokare. Vi har även berättat om några olika modeller och märken så att du ska få en uppfattning om hur prisbilden ser ut och vilka finesser det finns på marknaden. Till sist vill vi bara säga lycka till i ditt sökande efter den perfekta tryckkokaren för just dig och dina behov!

Lämna en kommentar