Hur länge håller choklad och hur förvarar man bäst choklad?

Hur länge håller choklad? Den goda nyheten är att choklad har en lång hållbarhet, så du kan fortfarande äta chokladkartongerna flera månader efter att semestern har passerat. Så här kan du hålla dem fräscha och välsmakande:

1. För bästa resultat bör du förvara choklad vid rumstemperatur eller något kallare.

Den idealiska temperaturen för förvaring av choklad är mellan 15° och 21° – mycket varmare än så kan chokladens konsistens och utseende börja bli lidande.

Hur länge håller en chokladask i rumstemperatur?
Om de flesta typer av chokladaskar förvaras vid de temperaturer jag rekommenderar behåller de sin kvalitet i minst 6 till 9 månader, även efter att de öppnats.

2. För längre tids förvaring eller i varma, fuktiga förhållanden – kyl eller frys din choklad.

Om klimatet i ditt hem rutinmässigt är över 21° och fuktigt – eller om du inte kan äta upp en hel låda choklad inom några månader – är ditt nästa bästa alternativ att kyla eller frysa dina chokladaskar.

Hur länge håller chokladaskar i kylen eller frysen?
Som en allmän regel kan kylning av choklad förlänga dess hållbarhet med minst 25 %, medan frysning kan förlänga den med 50 % eller mer. Lägg originalförpackningen i en kraftig plastfryspåse, förslut den ordentligt och kyl sedan i upp till ett år eller frys in i upp till 18 månader för bästa kvalitet. Tina frysta praliner i kylskåpet.

Du kanske är intresserad av den här artikeln om hur man fryser in vit choklad.

3. Handgjord, premiumchoklad och chokladtryffel har kortare hållbarhet.

Handgjord gourmetchoklad, sån där dyr och fin choklad och chokladtryffel som köps i specialbutiker håller inte lika länge som vanlig choklad i förpackningar. De håller vanligtvis sin kvalitet i 2-3 veckor i rumstemperatur . För längre förvaring håller de sig bra i kylskåp i 2-3 månader eller i frysen i 6 månader.

4. Slå in dem tätt för att hålla lukterna borta.

Choklad absorberar närliggande lukter som en svamp. Därför är det viktigt att hålla dina chokladaskar väl övertäckta, oavsett var du förvarar dem. För maximal smak och fräschhet, lägg öppnade lådor i en kraftig plastpåse och stäng ordentligt.

Lämna en kommentar