Vattenmelon- 11 frågor besvarade.

Vattenmelon är ett uppskattat snack som passar perfekt under en varm sommardag. I den här artikeln har jag besvarat 11 frågor om denna rödgröna melon.

Är vattenmelon en frukt?

Enligt watermelon.org så är vattenmelonen en grönsak och tillhör familjen gurkväxter.

Vilka vitaminer innehåller vattenmelon?

Vattenmelon är rikt på vitamin C och A men har också mycket kalium och magnesium. Även höga halter av lykopen och karoten förekommer.

Hur växer vattenmelon?

Vattenmelon växer på rankor och den tar upp en hel del plats att odla. Rötterna går ganska djupt ner i marken vilket betyder att vattenmeloner klarar av torra perioder ganska bra.

Är vattenmelon bra när man bantar?

Vattenmelon är bra att äta när man bantar. Vattenmelon har hög volym i förhållandde till mängden kalorier den innehåller vilket gör att den mättar bra.

Kan man äta vattenmelon när man ammar?

Enligt livsmedelsverket går det bra för gravida att äta vattenmelon. Man bör dock förvara sin vattenmelon i kylen och äta upp den inom ett par dagar. Vattenmelon som förvarats dåligt eller legat framme kan innehålla listeria.

När skördas vattenmelon?

Vattenmelonen är redo att skördas när det börjar bildas små sprickor där stjälken fäster in i melonen. Melonerna ska vara lätta att ta bort från stjälken och ha ett ihåligt ljud när du knackar på dem. Ofta kan det börja lukta gott och vattenmelonaktigt kring frukten när det börjar bli dags för skörd.

Finns det kärnfria vattenmeloner?

Kärnfria vattenmeloner uppfanns för mer än femtio år sedan. De har få eller inga mogna frön. Det vill säga de svarta frön som man associerar med vattenmeloner. Kärnfria vattenmeloner har dock ofta små vita saker som skulle ha utvecklats till frön. Kärnfria vattenmeloner skapas genom att man korsar olika typer av vattenmelon och får en steril avkomma. Ungefär som att en häst och en åsna skapar en mulåsna.

Hur vet man om vattenmelonen är mogen?

Det finns ett par trick för att se om en vattenmelon är mogen. Det är extra viktigt att välja ut ett moget exemplar eftersom vattenmelon, till skillnad från till exempel nätmelon eller honungsmelon, inte mognar efter att den plockats.

En mogen vattenmelon ska kännas tung. Den ska kännas ”tyngre än den borde kännas”. Ett något diffust mått men jag tycker att det fungerar bra som en tumregel.

Knackar man på vattenmelonen så ska den låta ihålig. Om melonen luktar vattenmelon så är också det ett tecken på att melonen är redo att ätas.

Hur länge håller vattenmelon?

En vattenmelon håller i rumstemperatur i ca 7-10 dagar. Har du skurit upp din melon bör du dock plasta in den och förvara i kylskåpet. Där håller den i ett par dagar.

Är vattenmelon nyttigt?

Vattenmelon är nyttigt. Det är väldigt kalorifattigt vilket gör att det är en lämplig sak att äta om man har problem med vikten. Dessutom innehåller vattenmelon mycket vitamin A och C vilket bland annat bidrar till att hålla dina ögon, ben och hud friska. En annan aspekt är att vattenmelon hjälper dig att bibehålla normala vätskenivåer. Det är inte för intet som vattenmelonen fått sitt namn, den innehåller 92% vatten!

Kan man frysa vattenmelon?

Vattenmelon går att frysa men konsistensen blir mycket sämre när den tinats. Jag rekommenderar därför att man bara fryser in vattenmelon som man vill använda i en smoothie eller dylikt. Vissa gillar att frysa in vattenmelon och ge det till sin hund på varma dagar. Det svalkar bra och blir ett roligt snack för jycken. Tänk på att lagom är bäst och att hunden inte mår bra av för mycket vattenmelon.

Lämna en kommentar