Hur länge håller smör?

I kylskåp så håller smör 1-3 månader. Det är viktigt att hålla smör borta från lök och andra saker vars arom smöret kan absorbera. Smör med en lätt löksmak är inget problem om du lagar en gryta eller dylikt men är inte lika kul om du använder smöret i en efterrätt.

I frysen så håller smör i upp till ett år. Det är inte farligt att äta smör som har varit i frysen längre än så men konsistens och smak kommer antagligen att ha ändrat sig ganska mycket.

Om du tänker frysa in ditt smör så rekommenderar jag att du lindrar den i förpackningen den kom i och lägger i en välförseglad plastpåse. Tänk på att tömma påsen på luft så att smöret håller extra länge.

I rumstemperatur så håller smör förvånansvärt länge, ca 11 dagar kan man lämna sitt smör ute.

Margarin

Margarin håller i ca 4-5 månader i kylen och runt ett år i frysen. Detta refererar till margarin som köps för matlagning. Margarin som används på mackor brukar ha lite sämre hållbarhet när de väl är öppnade.

Tecken på dåligt smör

Man ska inte stirra sig blind på bäst före datum. Det bästa sättet att ta reda på om smör har blivit dåligt är att lukta på det. Skämt smör luktar härsket. Gammalt smör kan också få färg och texturförändringar.

Smör har en förvånansvärt lång hållbarhet. Eftersom smör är en mejeriprodukt så kanske du tänker att det borde ha kort hållbarhet i likhet med t.ex. mjölk. Grejen är dock att smör innehåller relativt lite vatten vilket gör att bakterietillväxt och andra biologiska processer tar mycket längre tid.

Lämna en kommentar